Yukarı
425343

Mesir Festivali Coşkusu Devrim Erbil’in Sergisiyle Başladı

22 Nisan 2025 14:48

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan ve bu yıl ‘Dolu Dolu Festival’ sloganıyla düzenlenen 485’inci Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali başladı. Festivalin ilk programı olarak dünyaca ünlü Ressam Devrim Erbil’in ‘Bir Müzeye Doğru’ adlı resim sergisi, düzenlenen törenle açıldı.

Açılışta yaptığı konuşmada, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin sadece bir saçımdan ibaret olmadığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkan Ferdi Zeyrek, kültür, sanat, gastronomi, atölye çalışmaları ve çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceğine dikkat çekti. Başkan Zeyrek, “Manisa’mız artık hak ettiği değeri alan, marka kentler arasına giren ve mesir denildiğinde sadece pazar günü saçılan mesirle değil, kültürüyle, sanatıyla anılan bir kent olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yıl 485’inci kez gerçekleştirilen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, düzenlenen törenle başladı. Festivalin açılışı dünyaca ünlü ressam Devrim Erbil’in Bir Müzeye Doğru Resim Sergisi’nin açılışı ile yapıldı. Fatih Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen programa Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İlhan Şen, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, belediye bürokratları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

“Mesir Kaynaşmanın, Dayanışmanın Bir İfadesi”

En önemli kalkınma bileşenlerinden bir tanesinin kültürel yön olduğunu söyleyen Manisa Valisi Vahdettin Özkan, “Kültür dediğiniz zaman bütün alanlarla ilgili yapılacak çalışmalar hem bireysel hem de toplumsal kalkınmanın lokomotifi olacaktır. Şehirlerin marka değerleri, küresel bilinirliği, küresel rekabet gücü de bu değerlerin çok iyi bir şekilde tespit edilmesi ve toplumla paylaşılmasından geçer. Bunların gelecek nesillere aktarılması da hepimizin çok önemli bir vazifesi. Manisa denilince mesir hem tarihi bir derinliği vardır. Gerçekten 5 asırlık bir derinlikten sudur edip gelen bir derinlik içeriyor. Hem sağlık yönünde insanlığın en öncelediği bir amme hizmetidir, bir kamu hizmetidir sağlık kamu hizmeti. Şifa bulma ve sağlıkla ilgili arayışın çok güzel kurumsallaşmış buluşların topluma hizmet olarak sunulması keyfiyetini içeriyor” dedi.

Mesir'in toplumsal kaynaşmayı da simgelediğini belirten Vali Özkan, “Mesir bir yönüyle şehrimizin ve bütün toplumumuzun, bütün insani değerlerinin kaynaşmasını simgeler. Bu kaynaşmaya gerçekten de çok ihtiyacımız var. İnsani değerlerin paylaşılması, bütün dünyada barışın hakim olması, memleketimizin sulh ve selamette istikrar içinde istikamet üzere geleceği adım atması önemli. Bu da bir dayanışmayı iyi gerekiyor. Bu muhabbeti gerekiyor. Mesirimiz aslında şehrimizde bu kaynaşmanın, bu dayanışmanın da bir ifadesi. Zaten tabiatta bulunan bütün şifa ve güzellikleri terkip ederek 40 tane endemik türden, bitkiden müteşekkil bir şeyin olunması, bizim toplumumuzun da adeta bütün özelliklerini, güzelliklerini bize şifa olarak sunması, aynı zamanda kültürel anlamda da sosyal anlamda da bir simge haline gelmiştir şehrimiz açısından. Şehrimizin de bütün değerlerinin mesirde olduğu gibi hepsinin kaynaşması, hepsinin bir dayanışma içinde olması ve bunun oluşturmuş olduğu iyilik, bereket bir şifa hükmündedir. Bu festivalin en iyi bir şekilde icra edilmesi ve bütün toplumumuzun, bütün gelen misafirlerin bundan en üst düzeyde istifade etmesini temenni ediyorum. Şehrimizin bilinirliğinin küresel düzeyde de artışına vesile olsun temennilerimi ifade ediyorum” diye konuştu.

“Hak Ettiği Değeri Alan, Sanatıyla Anılan Bir Kent Olsun İstiyoruz”

 ‘Dolu Dolu Festival’ sloganıyla Manisalıların karşısına çıktıklarını söyleyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, “Mesirimiz sadece bir saçımdan ibaret değil. Kültür, sanat, gastronomi, tüm kesimlerin ortak olabileceği atölye çalışmaları, çeşitli etkinlikler ve 27 Nisan’da saçımla sonuçlanacak, heyecanın zirveye ulaştığı Mesir Festivalimizi Manisa’mızda hayata geçirmek istiyoruz. Manisa’mız artık hak ettiği değeri alan, marka kentler arasına giren ve mesir denildiğinde sadece pazar günü saçılan mesirle değil, kültürüyle, sanatıyla anılan bir kent olsun istiyoruz. Bu çerçevede başta Sayın Valimiz, Belediye Başkanlarımız, Mesir Derneği’miz ve İl Kültür Müdürlüğümüzle birlikte 4 aydır çalışan ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu haftayı saniye saniye planladılar. ‘Dolu Dolu Festival’ adını doldurabilmek için her anını şehrimizde yaşayan insanların etkinliklere katılabilecekleri etkinlikleri oluşturdular” dedi.

 

“Manisa’mın Adından Her Yerde Övgüyle Söz Edilecek”

Başkan Ferdi Zeyrek, “Bunun bir diğer benim açımdan önemi ise kurumlar arası birlikteliği ve beraberliği sağlamaktır. Manisa’m artık kimseyi ötekileştirmeyen, kimseyi ayrıştırmayan, tüm kurumlarıyla birlikte Mesir Macunu Festivali gibi birçok festivalde veya etkinliklerde bir araya gelip şehrimizin dertlerini çözen noktaya gelmiştir. Bunun mutluluğunu yaşıyorum. Manisa’mıza yurt içi ve dışından gelen birçok misafirimiz olacak. Önemli olan bu misafirlerimizin kendi kentlerine döndüklerinde akıllarında nasıl bir Manisa kalacak olmasıdır. Ben döndüklerinde şunu söyleyeceklerine eminim. Manisa kültürle buluşmuş, sanatla buluşmuş, şehrin 1,5 milyon insanının Manisa’m diye bağırdığı, şehrine sahip çıktığı bir kent olarak hafızalarda kalmayı hedefliyorum. Umarım 5 gün boyunca yüzümüz hep gülecek. Manisa’mın adından her yerde övgüyle söz edilecek” ifadelerini kullandı.

“Mesir Festivali Bir Tarihten İbaret Değil, Toplum ve Kentin Hafızasıdır”

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay da “Bu yıl 485’incisini düzenlediğimiz mesir festivalinin ilk programını sanatla açıyor olmak festivalimize ayrı bir değer katmakta. Yaklaşık 500 yıldır sürdürdüğümüz Manisa Mesir Macunu Festivali’miz her dönem toplumun birlik ve beraberliğine güç kattığı gibi ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamımıza da önemli kazanımlar sağlamaktadır. Bu sebepten Mesir Festivali sadece bir tarihten ibaren değil, aynı zamanda toplum ve kentin hafızasıdır da. Bugün açılışını yaptığımız ‘Bir Müzeye Doğru’ resim sergisi de bizlere aydınlığın kapılarını aralayacak olan birbirinden değerli eserleri içinde barındırmaktadır. Şehzadeler ilçemiz Manisa tarihinin bütün süreçlerinde sanatın, siyasetin, ekonominin ve kültürün merkezi olmuş, hala bu değerleri sürdürmektedir. Bizlere düşen bu değerleri sanatla harmanlayarak sanatın toplumlaşması için elimizden geleni yapmaktır. Belediyecilik sadece altyapı ve üstyapı yapmak değildir. Sanat yapmak kadar sanatın yaygınlaştırılmasını sağlamak büyük bir sorumluluk gerektirmektedir. Sorumluluğumuzun bilincinde sanatı da öncelikli hizmetlerimiz arasında görüyor ve uyguluyoruz” diye konuştu.

“Manisa ve Mesir Festivali Kabuk Değiştirdi”

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban ise “Mesir Festivali bizim en önemli geleneklerimizden biri. Ben bunun bir tarihçi olarak toplumcu yanını da önemsiyorum. Hafsa Sultan’ın kendisini iyileştirdikten sonra bunu halkla paylaşması çok önemli. Bu 485 yıl önce toplumcu düşüncenin önemli somut örneklerinden biri. Ferdi Başkanıma da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Onun Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı olması ve takım kaptanı olmasıyla Manisa kabuk değiştirdi. Mesir Festivali de tamamen kabuk değiştirdi. Dolu dolu içerikli gerçek bir festival oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Manisa İçin Çok Büyük Öneme Sahip”

Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, da “Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Dolu dolu birçok etkinlik konserler, söyleşiler ve sergiler ile çok güzel bir festival geçirmeyi diliyorum. Mesir, Manisa için çok önemli. Manisa deyince Mesir, Mesir deyince Manisa akla geliyor. Desteklerimiz her yıl artıyor. Festivalimiz Manisa’mız için çok büyük öneme sahip. Ben emeği geçen herkese şahsım ve derneğim adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Devrim Erbil Sergisiyle Mesir Festivali’ne Sanatsal Açılış

Konuşmaların ardından 485’inci Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin açılışı dünyaca ünlü ressam Devrim Erbil’in ‘Bir Müzeye Doğru’ adlı özel sergisiyle gerçekleştirildi. Sanatseverleri benzersiz bir yolculuğa çıkaran sergide, rahatsızlığı nedeniyle açılışa katılamayan Erbil adına konuşma yapan Mahmut Nuvit Doksatlı, “Güzide Manisa halkına gösterdiği teveccühe çok teşekkür ediyorum. Devrim Bey’in en büyük arzusu sanatını halkla paylaşmak. Halen de bunu paylaşma sevincini yaşıyor. Yurt içinde yaptığımız 6 sergiden biri. Müze koleksiyonu. İnşallah arzuları gerçekleşir ve bir müzeye kavuşur” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından 22 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak ressam Devrim Erbil’in “Bir Müzeye Doğru” başlıklı resim sergisi kurdele kesimiyle açıldı.

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ferdi Zeyrek: “Bugün sadece bir yas günü değil, aynı zamanda bir utanç günüdür”

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, 13 Mayıs 2014’te Soma’da yaşanan ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının 11. yıl dönümüne ilişkin bir açıklama yaptı. Başka...

Ege Denizi'nde 4.9 Büyüklüğünde Deprem

Ege Denizi'nde 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bodrum'a 137.12 kilometre mesafede gerçekleşen depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. AFAD verilerine göre, Ege Denizi'nd...


Büyükşehir Şehir Tiyatrosu ilçelerde turneye çıkıyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, ilçelerde yaşayan vatandaşların da tiyatro ile buluşması için altı ilçeyi kapsayan bir turne programı hazırladı. Sezon boyunca Şehir Tiyatros...

Büyükşehir, haşereyle mücadeleye aralıksız devam ediyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte sivrisinek ve haşerelere karşı yürüttüğü ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. 17 ilçede görev yapan 52 ekip, 52 araç ve...


Gümüşlük’te halk plajında sahil işgali vatandaşı bezdirdi

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı turistik Gümüşlük Mahallesi’ndeki halk plajındaki işgaller vatandaşı bezdirdi. Halka ait plajda işletmelerin işgalleri nedeniyle denize girecek ve adım ata...

Büyükşehir Belediye Meclisi Soma’da toplanacak

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan toplantısı, Türkiye’nin en büyük maden faciası olan 13 Mayıs’ın yıl dönümünde, Soma’da yapılacak. 2014 yılında meydana gelen ve 301...


Bu Bir Kaza Değil Cinayet, 11 Yıldan Beri Adalet Peşinde Koşuyoruz'

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 yılında meydana gelen maden faciasında oğlunu kaybeden Emrem Malkoç ‘301 evladımızı kaybettik. Bu bir kaza değil; bu bir cinayet, katliam. Bunların...

Ortaca Dans Festivali renkli görüntülere sahne oldu

Muğla’nın Ortaca ilçesinde CHP’li Ortaca Belediyesi ve Kent Konseyi tarafından organize edilen, Ortaca 1. Dans Festivali’ne ilgi büyük oldu. “Dansın Ritminde Buluşuyoruz!’ Sloganı ile düz...


Manisalı kadınlar Anneler Günü’nde Bahar Matinesi ile eğlendi

Sosyal belediyecilik anlamında hizmetlerine devam eden Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler ve Yunusemre belediyeleri iş birliği ile Kurşunlu Han’da Anneler Günü için Bahar Matinesi d...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet'in 'Aşiyan' performansı

Şarkıcı Nisan karakterini canlandırdığı dizide bugüne kadar "Rüya", "Küçüğüm" ve "Şimdi Böyle Biriymiş" gibi sevilen parçaları yorumlayan başarılı oyuncu, son bölümde "Aşiyan" ile yine ke...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Aşılanmamış her 10 çocuktan 9'u kızamık oluyor

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR