Yukarı
346759

Tasarım dünyasında NFT karmaşası: Hermès, dijital sanatçı Mason Rothschild’e dava açtı

25 Ocak 2022 16:42

Fransız tasarım evi Hermès, Birkin çantalarının dijital versiyonlarını yarattığı için bir sanatçıyı dava etti ve lüks malların lisanssız kopyalarını durdurma savaşında sanal bir cephe açılmış oldu.

Geçtiğimiz yıl Beeple’ın NFT eserini 69 milyon dolara satışından sonra pek çok kişi NFT’lere yoğun ilgi göstermeye başladı. 2021 yılında ünlü bir müzayede evinin 150 milyon dolarlık NFT satışı yapması; sanat, gösteri, spor ve siyaset dünyasından birbirinden ünlü isimlerin NFT dünyasına girmesi, sosyal medya platformlarının da NFT için yeni hazırlıklar yapması sadece başlangıçtı.

Satışların hızla arttığı yeni dünya popülerleştikçe yeni sorunlarla da karşı karşıya geliyor. Geçtiğimiz günlerde Vincent Van Gogh'un “Yıldızlı Gece”sinden esinlenerek, resimler yapan Aja Trier isimli bir sanatçı, NBC News'e verdiği demeçte, eserinin Amazon'da veya başka yerlerde birçok kez çalındığını ve satıldığını söylemişti. Şimdi de tasarım devlerinden Hermès, Mason Rothschild isimli dijital sanatçıya dava açıyor.

ÜNLÜ MARKANIN ÇANTASINI RESMETTİ 42 BİN DOLAR KAZANDI

Los Angeles’ta yaşayan sanatçı Mason Rothschild, “MetaBirkins” adını verdiği sanat eserleri yaratıyor ve bunları web sitesinde NFT olarak satıyor. Sanatçının böyle bir resmi Aralık ayında 42.000 dolara sattığı söyleniyor.

Hermès, ise sanatçıyla ilgili bir telif hakkı şikayetinde bulundu ve Rothschild’e karşı yasal işlem başlattı. Tasarım devi, sanatçıyı çabuk zengin olmaya çalışan bir dijital spekülatör olmakla suçladı. New York’ta açılan davada Hermès, Rothschild’in ticari markasını soyduğunu söyledi.

Marka, MetaBirkins’in popülaritesi hakkında şunları söyledi: “Bu başarı, Hermès’in ünlü ticari markasını kullanarak elde edilmiş olmasıyla ilgili hiçbir şüphe yok.”

ANDY WARHOL ÖRNEĞİ VERDİ

Rothschild ise yasal işlemden korkmadığını söyledi. Sanatçı, Instagram’da yaptığı açıklamada, “Hermes’in iddiaları asılsız. Sahte Birkin çantaları üretmiyorum veya satmıyorum. Sanat eserleri yaptım. Andy Warhol’a Campbell’ın çorba kutularını betimleyen sanat eserleri yapıp satma hakkını verdiği gibi, ben de Birkin çantalarını tasvir eden sanat eseri yapma ve satma hakkına sahibim.”

Rothschild, ANdy Warhol’un meşhur çorba kutuları örneğini verdi.

Hermès ise Rothschild’in yorumuna karşı çıkıyor. Marka, tüketicilerin yanıltıldığını ve Hermès’i, Birkin markası altında satılan ürünlerin tek kaynağı olarak tanımlama kabiliyetini baltaladığını söylüyor.

Modanın en seçkin ürünlerinden biri olan Birkins, sınırlı sayısıyla piyasada yüksek fiyatlara satılıyor. 2017 yılında bir Birkin, Hong Kong’daki bir müzayedede 400.000 dolardan fazla bir fiyata satılmıştı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi

"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...

Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti

Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...


İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?

Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...

Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek

Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.


Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor

Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.

‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor

Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.


Microsoft'tan yapay zeka ortaklığı

Açıklamada, BlackRock, Global Infrastructure Partners, Microsoft ve MGX'in artan bilişim gücü talebini karşılamak için yeni ve genişletilmiş veri merkezlerine yatırım yapmak ve bu tesisle...

Roblox'tan Türkiye'deki yasakla ilgili açıklama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ağustos ayında, çocuklar arasında oldukça popüler olan Roblox oyununa erişimi engelledi. Oyun Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime ...


Yapay zeka gördüğünüz rüyayı kaydedip, sonradan izlemenizi sağlayabilir mi?

Yapay zekanın potansiyel kullanım alanları her geçen gün artıyor. Peki rüyamızı kaydedip bize film gibi izletebilir mi? University College London’dan Dr. Peter Bentley’nin BBC Science Fo...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Cem Yılmaz'a da teklif gitti

Yılmaz Erdoğan'ın 'Organize İşler' filminin dizi versiyonunun çekilmesi yeniden gündemde. 8 bölümlük projenin bu yaz Netflix için çekileceği ve komedyen Cem Yılmaz'a teklif götürüldüğü id...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor. Günümüz insanı akıllı telefonla yatıp, akıllı telefonla güne başlıyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR