Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Büyük Köy mü? Büyük Şehir mi?

01 Eylül, 2012

Nasıl istersiniz?

“1145 belde belediyesi kapatılacak…” Dediler!

Kim yapacak?

Hükümet!

Neden?

Canı öyle istedi!

Altyapı hazır mı?

Hayır!

4+4+4 sistemi gibi!

Altyapı olmadan üstyapıyı değişim sayanlar!

Ve Türkiye değişiyor diye sevinenler…

Ceremesini çeken bizler, sizler…

Yenileşme mi, yaptırım mı?

Kapatılacak belediyeler arasında, turizm bölgelerinde bulunan ve gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında marka haline gelmiş belediyeler de var. 

Uygulamanın bazı noktalarında büyük hatalar yapılması durumu söz konusu…
Yapılan değişiklikler, işleyiş konusunda önemli sıkıntılar doğurmamakla birlikte, Türkiye’de  hatta dünya çapında marka haline gelmiş beldelerin marka değerine zarar verebilir. Dolayısıyla düzenleme yapılırken marka haline gelmiş beldelerin marka değerinin korunarak, bu beldelere özel statü kazandırılması gerekiyor. Örneğin Side, Göcek, Alaçatı, Ölüdeniz adıyla pazarlanan, marka haline gelmiş beldelerdir.

Bağlı olduğu İlçeden daha fazla tanınan Beldeler var!

Türkiye'nin o kadar çok belde belediyesi var ki bunların birçoğu bırakın belde halkına hizmet götürmeyi kendi çalışanlarının maaşlarını dahi ödeyemiyorlar. Yetersiz ve güçsüz durumdalar. Bu anlamda bu belediyelerin kaldırılıp birleştirilerek statülerinin güçlendirilmesini bir anlamda olumlu karşılıyorum.

Ancak burada üzerinde durulması gereken bir konu var. Marka olmuş kentlerimizin de korunması gerekiyor. Bir işe tek taraflı bakmamak gerekiyor.

Bugün turizmde marka olmuş özellikle de Dünyaca tanınan markalaşmış beldelerimiz var.

Bu Belediyeler halka götürdüğü hizmetler ve restorasyon çalışmalarıyla gayet faal. Mesela Side'nin kış nüfusu 11 bin ancak 9 ay boyunca 80 bin kişiye hizmet veren bir belediyesi var. Dünya yat turizminin markası haline gelen Göceğin kış nüfusu 4 binden 8 bine çıkıyor. 12 ay boyunca iklimsel özelliği ve teknolojik alt yapısı ile yat turizmine 9 ay boyunca hizmet veriyor.

Göcek bir markadır!

Side bir markadır!

Ve marka olan birçok belde vardır…

Markalarımızı koruma altına almalıyız. Göcek beldesinin Özel Çevre Koruma belgesi ile koruma altına alınan değerli hazineleri gibi…

Statülerini tutmalı ve bu beldelerde yerinden yönetime devam etmeliyiz. Göcek gibi, Side gibi, Alaçatı gibi vb bir markayı yaratmak kimi zaman çok uzun yıllar sürebilir…

Bir şehrin büyümesi sadece şehrin nüfusunun artması, binaların çoğalması veya fiziksel değişimleri değildir.

Şehir için sağlıklı büyüme nedir ve nasıl olmalıdır?

Büyük şehirler yaratmak marifet değil…

Bunun için belli bir sınır içerisinde hizmet planlaması yapılmalı. Bu sınır; hizmette yetişebileceğiniz bir sınır olmalı. Hizmeti götüremedikten sonra Büyükşehir yanına vardığınızda küçülen şehir olur!

Hizmet birliği, planlama, planlananların yaşama geçirilmesi ve işlerin tıkır tıkır yürümesi gerekir…

Şehrin akordu bozulursa sesler kulakları tırmalamaz mı?

Mutsuz insanlar yaratılırsa vatandaş huzursuz olmaz mı?

Ya ulaşamadığınız yerler ne olacak?

Belde Belediyeleri kapatarak mı büyüyeceğini sanıyorsunuz!

Kapatarak büyümez küçülürsün, satarak zenginleşmez yoksullaşırsın. Üretken olmak, var olanları geliştirmek gerek. Kapattınız, beldelerde yaşayanlar ne olacak?

Beldelerin çoğu 50 yıldır hizmet vermekte… Nasıl ulaşacaksınız buralara?

“Ben yaptım oldu!” hesabı…

Daha belediyeler kapanmadan, daha görev sürelerinin dolmasına iki yıl varken; İçişleri genelgesi ile yetkileri ellerinden alındı. Amaç teslimiyetçilik ve boyun eğdirmek…

Büyükşehir yapılması, belde belediyelerinin topyekûn kapatılmasının kente faydası olacak mı, olmayacak mı? Bu tartışıldı mı?

Büyükşehir olmak, şimdiki konumdan daha iyi konumlara gelmek ise yola devam…

Bu iş belde belediyelerinin yok edilmesiyle vatandaşa daha çok ve daha kaliteli hizmet imkânını sağlayacaksa; buna kimse karşı çıkmaz.

Ama kazın ayağı öyle değil, konuyla ilgili Belediye Başkanlarından hiçbir teklif ya da görüş alınmadan, açık kapı bırakmadan, ben yaptım olacak tavrıyla yaklaşan bir zihniyet var.

Büyükşehir mantığını “Büyük Köylere” çevirmek ise, altyapısı olmadan inşa edilen binalar şehirleri kokutmaya başlar…

Çünkü kanalizasyon yoktur, şehir çok pis kokacaktır.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü Şarkıcı Şimal Herkesten Dua İstedi!

Uzun süredir meme kanseri tedavisi gören ve kanseri yenen ünlü şarkıcı Şimal Tebessüm Eden, yeniden hastaneye kaldırılmasının ardından sevenlerinden dua istedi. Ünlü şarkıcı, son halini p...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR