Yukarı
     SON DAKİKA     

THY'den tavan fiyat açıklaması

421229

Macron, AB'nin geleceği için rotayı çizdi

14 Şubat 2025 09:36

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Donald Trump’ın yeniden iktidara gelişini Avrupa için bir “elektroşok” olarak nitelendirerek kıtanın kendi güvenliğini sağlaması gerektiğini vurguladı. Avrupa’nın savunma ve ekonomi alanında bağımsız hareket etmesi gerektiğini belirten Macron, “Başka seçeneğimiz yok, yolun sonuna geldik” dedi. Trump’ın Rusya ile başlattığı barış görüşmelerine temkinli yaklaşan Macron, Ukrayna’nın toprak ve egemenlik konularında tek karar mercii olması gerektiğini savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Donald Trump’ın yeniden iktidara gelmesini Avrupa için bir "elektroşok" olarak tanımladı. Avrupa'nın kendi geleceğini güvence altına alması gerektiğini söyledi.

Elysee Sarayı’nda gerçekleştirilen bir röportajda konuşan Macron, Avrupa’nın savunma ve ekonomi alanında güçlenmesi gerektiğini vurguladı.

Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile barış görüşmeleri yapma kararına değinen Macron, Ukrayna adına müzakere edecek tek kişinin Devlet Başkanı Volodimir Zelenski olduğunu belirtti.

“Teslimiyet anlamına gelen bir barış, herkes için kötü olur” diyen Macron, “Önemli olan Putin’in kalıcı ve güvenilir bir şekilde ateşkese razı olup olmayacağıdır. Bundan sonra müzakere süreci Ukraynalıların elindedir” ifadelerini kullandı.  

'YOLUN SONUNA GELDİK'

Macron, uzun süredir Avrupa’nın kendi güvenliği konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini savunuyor. Bunu sağlamanın tek yolunun ekonomik bağımsızlığı artırmak ve ABD ile Çin’e olan bağımlılığı azaltmak olduğunu dile getirdi.

Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşünü, Avrupa’nın savunma, ekonomi ve teknoloji alanlarında yatırım yapması için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

1992’de AB tarafından kabul edilen mali ve parasal çerçevenin artık geçerliliğini yitirdiğini savunan Macron, “Şu an Avrupa’nın hızlanma ve harekete geçme zamanıdır” dedi.

Başarısızlığın Avrupa için bir seçenek olmadığını belirterek “Başka bir seçeneğimiz yok. Yolun sonuna geldik” diye konuştu.

'YÜKÜ ÜSLENMELİYİZ'

Macron'un açıklamalarına Avrupalı liderleren net bir yanıt gelmedi. Fransa’da yaşanan siyasi çıkmaz ve geçen yılki erken seçim sonrası yaşadığı güç kaybı, Macron’un AB içindeki etkisini zayıflatmış durumda.

Ayrıca, Fransa’nın kamu maliyesindeki sıkıntılar, savunma ve diğer alanlarda gerekli yatırımları yapma kapasitesini de sınırlandırıyor.

Buna rağmen Macron, Ukrayna'nın güvenliğinin Avrupa'ya bağlı olduğunu belirten Trump'ın açıklamalarına destek verdi.

ABD’nin dış politika önceliklerinin giderek Avrupa’dan Asya’ya kaydığını kabul eden Macron, bu eğilimin Trump’la başlamadığını söyledi.

Biden yönetiminin Avustralya ve Birleşik Krallık ile imzaladığı "Aukus" nükleer denizaltı anlaşması ya da Afganistan’dan çekilme kararı öncesinde kendisine danışılmadığını belirtti.

Macron, “Trump’ın Avrupa’ya söylediği şey şu: Yükü siz taşıyacaksınız. Ben de diyorum ki, bu yükü üstlenmeliyiz” ifadelerini kullandı.  

'HERKES KENDİ ROLÜNÜ OYNAMALI'

Trump’ın Putin’le Ukrayna’daki savaşın sonlandırılması için yaptığı görüşmeler Avrupa’da öfkeyle karşılandı. Ancak Macron daha temkinli bir yaklaşım sergiledi.

Geçen hafta Trump’la telefonla görüştüğünü söyleyen Macron, ABD başkanının attığı adımlardan “şaşırmadığını” belirtti.

Trump’ın bir müzakere süreci başlatarak bir "fırsat penceresi" açtığını savundu. “Herkes kendi rolünü oynamalı” diyen Macron, ABD’nin stratejik anlamda sürece yön verebileceğini ancak Ukrayna’nın toprak ve egemenlik meselelerinde kararı alan taraf olması gerektiğini vurguladı.

Avrupa’nın burada devreye girerek güvenlik garantileri ve daha geniş bölgesel güvenlik çerçevesini tartışması gerektiğini söyledi.  

Macron, bazı Avrupalı liderlerin Washington’un Putin’e fazlasıyla taviz verdiğine inandığının altını çizdi, ancak eleştiriden kaçındı.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in, Ukrayna’nın NATO’ya katılımının “gerçekçi bir seçenek olmadığını” söylediğini hatırlattı.

Trump’ın da daha sonra üyeliğin "işlevsel olmadığını" düşündüğünü açıkladığını belirtti. Macron, Avrupa’nın Ukrayna’daki barışı nasıl garanti altına alacağına dair müzakerelere öncülük ediyor.

'AB BAĞIMSIZ OLMALI'

Fransa’nın, Ukrayna’ya asker göndermeyi de içeren bir caydırıcılık planı üzerinde çalıştığı biliniyor. Ancak Macron, Zelenski’nin 150 bin ila 200 bin asker gerekeceğini söylediği bir konuşmaya atıfta bulunarak, böyle büyük çaplı bir konuşlandırmanın “gerçekçi olmadığını” dile getirdi. “Atacağımız adımlar ölçülü, makul ve iyi düşünülmüş olmalı” dedi.  

Avrupa’nın savunmasını güçlendirmesi gerektiğini savunan Macron, ABD’den askeri teçhizat satın almaya bağımlılığın azaltılması gerektiğini de vurguladı.

Fransız-İtalyan ortak üretimi SAMP-T hava savunma sisteminin ABD yapımı Patriot füze sisteminden daha üstün olduğunu savundu. “Tam anlamıyla entegre bir Avrupa savunma sanayi ve teknoloji altyapısı geliştirmeliyiz” dedi.

Bunun yalnızca askeri harcamalarla ilgili bir tartışma olmadığını belirterek, Avrupa’nın ABD’nin bir müşterisi olmaktan çıkıp kendi güvenliğini inşa etmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinin savunma yatırımlarını artırabilmesi için daha yenilikçi finansman modellerine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Macron, bunun pandemide olduğu gibi ortak AB borçlanması yoluyla finanse edilebileceğini söyledi.

Almanya’nın şu ana kadar bu fikre karşı çıktığını ancak yaklaşan federal seçimlerin ardından bu tutumun değişebileceğini umut ettiğini dile getirdi. Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Paşinyan, Azerbaycan ve Türkiye bayraklarına saldırıyı kınadı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 1915 olaylarının anma törenleri kapsamında Erivan'da düzenlenen bir yürüyüşte Türkiye ve Azerbaycan bayraklarının yakılmasını kınayarak, yapılanın 'ka...

40 yıl boyunca evde görüp durdu: Değerini öğrendiğinde...

Bir kadın, ailesinin evinde 40 yıl boyunca asılı duran tabloların ederini merak etti. Ufak bir araştırmanın ardından değerlerini öğrendiğinde adeta küçük dilini yuttu.


'Rusya, Avrupa'ya karşı saldırılarını arttırıyor'

Hollanda Askeri İstihbaratı, Rusya’nın bir kamu hizmetine siber sabotaj girişiminde bulunduğunu ve kritik altyapıya yönelik saldırıların sabotaj amacı taşıdığını açıkladı. MIVD’ye göre bu...

İddia: İsrail heyeti görüşmeye gelmedi

İsrail müzakere heyetinin arabulucular Mısır ve Katar'ın yeni ateşkes teklifini görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmediği ileri sürüldü. İsrail devlet televizyonu KAN'ın İsrail...


Norveç Kraliçesi hastaneye kaldırıldı

Norveç Kraliçesi Sonja Haraldsen, solunum sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Norveç'in 87 yaşındaki Kraliçesi Sonja Haraldsen'in, dün gece geç saatlerde solunum güçlüğü yaşaması ne...

Kalkışa hazırlanan uçak alev aldı: Yolcular tahliye edildi

ABD’nin Florida eyaletindeki Orlando Uluslararası Havalimanı'ndan kalkışa hazırlanan bir yolcu uçağının motoru alev aldı. Uçaktaki 282 yolcu acil durum kaydırakları ile tahliye edilirken,...


Bill Gates'in kimsenin duymak istemediği kehaneti gerçek oluyor!

Dünya Covid 19 sonrası da salgınlarla mücadele ediyor. Bill Gates de 2022’de yaptığı TED konuşmasında, dünya liderlerini gelecekteki pandemilere karşı daha hazırlıklı olmaya davet etmişti...

Hitler’in doğum gününde otoyol girişine Nazi bayrağı asıldı

İsveç'in başkenti Stockholm'ün Essingeleden bölgesindeki otoyol girişine, Adolf Hitler'in doğum günü 20 Nisan'da kimliği belirsiz kişilerce üzerinde gamalı haç bulunan 3 Nazi bayrağı asıl...


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cezayir'de mevkidaşıyla görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cezayir’e yaptığı resmi ziyaret kapsamında Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından Ortak Planlama Grubu Toplantıs...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Saadet Işıl Aksoy: Egomu geri plana attım

20 yıldan fazladır oyunculuk yapan Saadet Işıl Aksoy, kariyerinin ilk gününden bugüne dönüşümünü anlattı: “Kendimle gurur duyuyorum. Egomun ve kendimi başkalarına kabul ettirme çabamın da...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Tansiyonu kontrol altına almak, demansı da yavaşlatıyor

Yüksek tansiyonla mücadelede yoğun destek alan bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Çin ve ABD'den bilim insanlarının ortak yürüttüğü geniş çaplı araştırma, kan basıncını kontrol altına almanın bilişsel hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlayabileceğini gösterdi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR