
Metaverse’de artan taciz olaylarına karşı yeni özellik
Cinsel taciz, sanal dünyada da giderek artan bir soruna dönüşüyor. Meta, dijital dünyada geçen Horizon oyununa taciz vakalarını önlemek için yeni bir özellik ekledi. Böylece avatarlar arasına kişisel mesafeyi koruyan kabarcıklar yerleştirilebilecek.
İsmini Meta olarak değiştiren Facebook, sanal gerçeklik dünyası Metaverse'de artan cinsel taciz vakaları nedeniyle harekete geçti.
Dijital dünyada artan taciz şikayetleri üzerine şirket, avatarlar arasına kabarcıklar yerleştirilmesini sağlayan bir özellik ekledi.
Böylece kullanıcılar, Metaverse dünyasında oluşturulan avatarlar arasına mesafe koyabilecek. Bu kişisel sınır fonksiyonuyla avatar, sanal kişisel alanını yaratabilecek ve diğer avatarlar ona yarım metreden fazla yaklaşamayacak.
Bir sanal gerçeklik oyunu olan Horizon, Meta'nın anlatımıyla “kişinin keşfedebildiği ve yaratabildiği bir sosyal deneyim”. Ancak gerçek dünyada yaşanan taciz vakaları dijital dünyada da hızla artıyor.
Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg, sanal gerçeklik gözlükleriyle.
Horizon Başkan Yardımcısı Vivek Sharma, yeni özelliği duyurduğu blog yazısında “Kişisel bir sınır avatarınızın kişisel alanını işgal etmek isteyen herkesi durduruyor” ifadelerin kullandı.
GİRER GİRMEZ TACİZE UĞRADI
Horizon'un aralıkta Kuzey Amerika'da kullanıma sunulmasının ardından bir kadın sanal gerçeklik gözlüğüyle bu sanal dünyaya girer girmez tacize uğradığını anlatmıştı.
Blog yazısında Metaverse deneyimini anlatan 43 yaşındaki Nina Jane Patel, kendisini temsil eden orta yaşlı, sarışın ve kot pantolonlu avatarıyla sanal dünyaya adım atar atmaz, üç erkek karakterin peşine takıldığını ve birkaç dakika boyunca giderek yoğunlaşan bir tacize maruz kaldığını belirtmişti.
Dört çocuk annesi Nina Jane Patel, sanal dünyaya kendisine benzeyen avatarıyla adım atmıştı.
Patel, “Katıldıktan sonra 60 saniye içinde sözlü ve cinsel olarak taciz edildim. Bu korkunç deneyim o kadar hızlı oldu ki öncesinde güvenlik bariyeri koymayı bile düşünemedim. Donup kaldım” demişti.
Kadın olayın ardından anksiyete sorunu yaşadığını da ifade etti.
Metaverse dünyasında bir avatarın diğerine uygunsuz şekilde dokunmaya çalışması halinde elinin ortadan kaybolduğu bir özellik de bulunuyor.
Vivek Sharma, yeni özelliklerle dijital dünyayı geliştirmeye devam edeceklerini, kullanıcıların istediği mesafeyi ayarlayabilecekleri seçeneklerin de değerlendirildiğini söyledi. SÖZCÜ
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi
"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...
Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti
Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...
İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?
Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...
Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek
Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.
Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor
Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.
‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor
Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.
Microsoft'tan yapay zeka ortaklığı
Açıklamada, BlackRock, Global Infrastructure Partners, Microsoft ve MGX'in artan bilişim gücü talebini karşılamak için yeni ve genişletilmiş veri merkezlerine yatırım yapmak ve bu tesisle...
Roblox'tan Türkiye'deki yasakla ilgili açıklama
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ağustos ayında, çocuklar arasında oldukça popüler olan Roblox oyununa erişimi engelledi. Oyun Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime ...
Yapay zeka gördüğünüz rüyayı kaydedip, sonradan izlemenizi sağlayabilir mi?
Yapay zekanın potansiyel kullanım alanları her geçen gün artıyor. Peki rüyamızı kaydedip bize film gibi izletebilir mi? University College London’dan Dr. Peter Bentley’nin BBC Science Fo...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Tolga Sarıtaş sessizliğini bozdu
TRT'nin 'Teşkilat' dizisinde rol alan Aybüke Pusat, boykot çağrısı yaptığı gerekçesiyle kadrodan çıkartılmıştı. Pusat'ın dizideki rol arkadaşı Tolga Sarıtaş'tan destek beklense de Sarıtaş...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Baş ağrısından ilaçsız kurtulun
Ani ve şiddetli baş ağrısında hemen hastaneye başvurulmasını tavsiye eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz “Ancak bu ara sıra yaşadığınız bir sorun ise ağrı kesiciye sarılmadan önce doğal yolları deneyin’’ diyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.