
Dev asteroit Dünya’ya uydulardan yakın konumdan geçecek
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’na bağlı Sivil Savunma ve Acil Durumlar Araştırma Enstitüsü, en tehlikeli asteroitlerden biri olarak gösterilen 325 metre genişliğindeki 99942 Apofis’in, 2029 ilkbaharında Dünya’ya, jeostatik uyduların bulunduğu konumdan geçeceği uyarısında bulundu.
Rus bilim insanlarının tahminlerine göre, Mısır kötülük tanrısı Apofis’in ismini taşıyan ve saniyede 7.42 kilometre hızla yaklaşan göktaşı, 13 Nisan 2029 tarihinde Dünya’ya yaklaşık 35 bin 700 kilometreye kadar yaklaşacak.
Uzmanlara göre, asteroit Dünya’ya çarparsa, bin 717 megaton enerji ortaya çıkacak. Bu rakam, 1961’de test edilen, dünyanın en güçlü Sovyet termonükleer bombasının patlamasından sonra ortaya çıkan enerjiden 30 kat daha fazla.
Enstitüden yapılan açıklamada, “Asteroidin düştüğü yerden 10 kilometre mesafede 6.5 şiddetinde deprem hissedilecek, rüzgar hızı saniyede en az 790 metre olacak” ifadesine yer verildi.
2004’de keşfedilen Apofis’in genişliği yaklaşık 325 metre, ağırlığı ise yaklaşık 27 milyon ton.
POSTA
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi
"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...
Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti
Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...
İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?
Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...
Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek
Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.
Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor
Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.
‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor
Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.
Microsoft'tan yapay zeka ortaklığı
Açıklamada, BlackRock, Global Infrastructure Partners, Microsoft ve MGX'in artan bilişim gücü talebini karşılamak için yeni ve genişletilmiş veri merkezlerine yatırım yapmak ve bu tesisle...
Roblox'tan Türkiye'deki yasakla ilgili açıklama
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ağustos ayında, çocuklar arasında oldukça popüler olan Roblox oyununa erişimi engelledi. Oyun Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime ...
Yapay zeka gördüğünüz rüyayı kaydedip, sonradan izlemenizi sağlayabilir mi?
Yapay zekanın potansiyel kullanım alanları her geçen gün artıyor. Peki rüyamızı kaydedip bize film gibi izletebilir mi? University College London’dan Dr. Peter Bentley’nin BBC Science Fo...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Neşe Karaböcek, eski eşi ile kardeşinin olay yaratan evliliğini anlattı
Neşe Karaböcek'in (78) hayatı kitap oldu. Sanatçı 'İşte Benim Masalım' adlı otobiyografisinde eski eşi Atilla Alpsakarya ile kardeşi Gülden Karaböcek'in olay yaratan evliliğini anlattı.
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Tansiyonu kontrol altına almak, demansı da yavaşlatıyor
Yüksek tansiyonla mücadelede yoğun destek alan bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Çin ve ABD'den bilim insanlarının ortak yürüttüğü geniş çaplı araştırma, kan basıncını kontrol altına almanın bilişsel hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlayabileceğini gösterdi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.