
Sosyal medya yasakları nasıl aşılır?
Peki nedir bu VPN, ne işe yarar ve bilgisayarımıza ya da cep telefonumuza nasıl kurarız?
Siyasetçilerin internette özgürlükleri sınırlandırma girişimlerine karşı yine internet kendi çözümünü üretti. VPN de özellikle AKP'nin sosyal paylaşım ağlarını kapatma girişimleri sonrasında hayatımıza girdi. Yasaklanan sitelere ve twitter hesaplarına girererek erişim sağlamamıza yarayan VPN, son dönemde peşpeşe getirilen kapatma kararları sonrasında hızla yaygınlaştı.
Vpn (Virtual Private Network) nedir?
VPN, birçok farklı protokol ve teknolojiyi kullansa da temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli (kripto anlamında) bir tünel açar.
İletilen bilgi, bu tünel içinden şifreli olarak karşı ağa bağlandığı için dışarıdan bakıldığında hiç bir bilgi görüntülenemez.
Peki hiç kimse bu tünelin içinden geçen bilgiyi göremez mi?
Alanında uzman ve konuya hakim güvenlik uzmanları, şifreli veri aktarıldığını görür ancak içeriğinin ne olduğunu anlayamaz.
VPN ile izimi kaybettirebilir miyim?
VPN sizi ağ üzerinde görünmez olmasa da anlaşılmaz hale getirir. VPN hizmetlerinde, hizmet sağlayıcınız tarafında çeşitli kayıt sistemleri kullanılıyor ve aslında kayıt altında olmuş oluyorsunuz.
Bu kayıt sistemleri ülkeden ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Yani hizmeti sağlayan şirketin ülkesine ve yasalarına göre kayıt tutulup tutulmayacağı belirleniyor.
Mesela proxy.sh bir vpn sağlayıcı firma. Ve kendileri “non-logging” yani Log kayıtlarını tutmadıklarını söylüyorlar. Aynı şekilde vpnbook adlı firmada Log tutmadığını söylüyor.
Şunu da hatırlatmak gerekir ki; Hide My Ass en büyük VPN sağlayıcılarından bir tanesi ve Log tutmadığını söylediği zamanlarda Sony’e gerçekleştirilen siber saldırıların kendi ağlarının üzerinden geçtiğini mahkemeye bildirmişti. Yani bu log tuttuğu anlamına geliyor.
ÜCRETSİZ VPN GÜVENLİ Mİ?
Kişisel görüşüm ücretsiz verilen hizmetlere güvenmemek yönünde. Çünkü günümüz bilişim dünyasında herkes veri toplama derdinde. Dolayısıyla aslında bir VPN hizmeti aldığınızda ki bu birde ücretsiz ise illaki sizin verilerinizi değerlendirecektir.
30 gün ücretsiz kullanıp sonra bir paket almak isterseniz eğer size önereceğimiz profesyonel VPN firmalarını şu şekilde listeleyebiliriz;
1 - Spotflux Lite ( Chrome’a Tarayıcı Eklentiside Mevcut. İndirme hızı 6.5Mb.)
2 - Tunnel Bear ( Benim en çok sevdiğim VPN, Ücretsiz kullanımlar ise aylık 500MB ile sınırlı. İndirme hızı 12 Mb.)
3 - Cyber Ghost
4 - Private Tunnel (Üye olmanız halinde bu üyeliği istediğiniz cihazda kullanabiliyorsunuz.İndirme hızı 10 Mb.)
5 - Hotspot Shield ( Reklamsız kullanmak istiyorsanız Pro. üyelik ile hızlı bir kullanım sağlarsınız. İndirme hızı 6.5Mb.)
MOBİL CİJHAZLAR İÇİN VPN
Yukarıda listelemiş olduğumuz servisleri mobil cihazınızda ve tabletinizde kullanabilirsiniz. Bunların yanında sizlere önerebileceğim VPN “psiphon” dur. Reklamsız hızlı ve ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Psiphon, BestVPN tarafından en iyi VPN çözümü olarak önerilmiş. Ayrıca, açık kaynaklı (open-source) bir proje olduğu için, güvenilirlik konusunda kafanız kurcalanıyorsa kodlarını incelyebilirsiniz.
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi
"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...
Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti
Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...
İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?
Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...
Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek
Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.
Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor
Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.
‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor
Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.
Microsoft'tan yapay zeka ortaklığı
Açıklamada, BlackRock, Global Infrastructure Partners, Microsoft ve MGX'in artan bilişim gücü talebini karşılamak için yeni ve genişletilmiş veri merkezlerine yatırım yapmak ve bu tesisle...
Roblox'tan Türkiye'deki yasakla ilgili açıklama
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ağustos ayında, çocuklar arasında oldukça popüler olan Roblox oyununa erişimi engelledi. Oyun Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime ...
Yapay zeka gördüğünüz rüyayı kaydedip, sonradan izlemenizi sağlayabilir mi?
Yapay zekanın potansiyel kullanım alanları her geçen gün artıyor. Peki rüyamızı kaydedip bize film gibi izletebilir mi? University College London’dan Dr. Peter Bentley’nin BBC Science Fo...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Tolga Sarıtaş sessizliğini bozdu
TRT'nin 'Teşkilat' dizisinde rol alan Aybüke Pusat, boykot çağrısı yaptığı gerekçesiyle kadrodan çıkartılmıştı. Pusat'ın dizideki rol arkadaşı Tolga Sarıtaş'tan destek beklense de Sarıtaş...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Baş ağrısından ilaçsız kurtulun
Ani ve şiddetli baş ağrısında hemen hastaneye başvurulmasını tavsiye eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz “Ancak bu ara sıra yaşadığınız bir sorun ise ağrı kesiciye sarılmadan önce doğal yolları deneyin’’ diyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.