Kaynaş-(tırma!) Sınıfı…
24 Kasım, 2012Kaybolan çocuklarımız!
Adı bile olumsuzluğu çağrıştırıyor. Kaynaş- tırma…
Birileri para için diğerlerinin yaşamını alt-üst ediyor…
Devlet engelli çocuklar için ödenek veriyor!
Veriyor da, bu ödenek nasıl kullanılıyor?
Çocuklar kaynaştırılmaya çalışılırken, aslında ayrıştırılıyor…
Engelli nüfusunun tam olarak bilinmediği Türkiye şartlarında “Eğitim Reformu Girişiminde” yeterli insan kaynağı olmadan sistemin yürütülmeye çalışılması “Kaynaştırmayı” anormalleştirdi.”
Özel eğitim öğretmeni açığı var.
Yeterli destek eğitim hizmeti yok.
40 kişilik sınıfa 3-4 özel eğitime tabi öğrencilerde eklenince öğretmen isyan ediyor.
İsyan eden sadece öğretmen değil! Özel eğitim alan çocukların velisi de sağlıklı çocukların velileri de…
Neden mi?
Araştırma sonucunda oluşturulan çalışma gruplarında 40 öğretmen üzerinde yapılan tarama modeli verilerinde; sınıf öğretmenlerinin çoğunun kaynaştırma ile ilgili herhangi bir eğitim almadığı ve kaynaştırma eğitimi konusunda kendilerini yetersiz gördüğü sonucuna ulaşılmış.
Her birey farklı kişilik yapısına sahiptir. Bazı bireyler doğuştan veya sonradan olma belli bir özre sahiptir. Bu bireylerin de kendilerini geliştirmelerine yardımcı olunması gerekmektedir.
Bu duruma göre İlköğretim okullarındaki sınıf öğretmenleri kaynaştırma eğitiminde yeterli bilgi ve donanıma sahip mi? Hayır değil…
Kaynaştırma eğitimi; özel eğitime muhtaç bireylerin diğer akranları ile aynı ortamda eğitim görmelerini sağlamakta ve bu bireylere beceriler kazanılmasını hedeflemektedir.
Kaynaştırma eğitimi; özel eğitime gereksinimli öğrencilerin hiçbir özel eğitim desteği olmadan aynı yaştaki akranlarıyla yalnızca aynı sınıf ortamında, birlikte eğitilmeleri anlamına gelmemektedir. Kaynaştırma eğitimi özel eğitim gerektiren öğrencilerin genel eğitim sınıflarında uygun özel eğitim desteği sağlanarak eğitim görmeleridir Engelli öğrencilerin, engelli olmayan akranlarıyla birlikte eğitilmelerinin amacı; engelli öğrencilerin akranları ile akademik ve sosyal yönden bütünleştirilerek sosyal ve duygusal yönden gereksinimlerinin karşılanmasını sağlamaktır.
Aynı zamanda sağlıklı çocuklara toplumun tek tip bireylerden oluşmadığını öğretmektir. Yaşadıkları toplumda sağlıklı bireylerin yanı sıra engellilerinde olduğunu sistem içinde öğrenmelerini sağlamaktır.
Ülkemizde kaynaştırmaya devam eden öğrenci sayısı giderek artmakla birlikte özel gereksinimli öğrenci ve öğretmenlere genel eğitim sınıflarında hiçbir özel eğitim desteği sağlanmamaktadır. Böylece genel eğitim sınıflarında özel gereksinimli öğrenci ile sınıf öğretmeni karşı karşıya kalmakta ve sınıfta yaşanan sorunları sınıf öğretmeni tek başına çözememektedir. Ülkemizde kaynaştırma eğitimi hem yasal düzeyde hem de uygulamada kabul görmesine karşın, öğretmen yetiştiren programların içerikleri incelediğinde özel eğitim ile ilgili derslerin bulunmamaktadır. Genel eğitim okullarında görev alacak pek çok öğretmen mesleki eğitimleri sırasında özel eğitime ilişkin yetersiz bir donanımla mezun olmaktadır.
Kaynaştırma eğitimi özel eğitime ihtiyacı olan bireyin devam ettiği okullarda bir hizmet alanı olarak görülüyor mu?
Bu okullar bu alanda tedbir almışlar mı?
Öğretmen arkadaşım sınıfında özel eğitime tabi 4 öğrencisinin olduğunu ve bu çocukların durumlarından dolayı dersi davranışlarıyla etkilediklerini diğer öğrencilerin dikkatlerinin sık sık dağıldıklarından bahsetti. “Ders sırasında kimi çeşitli sesler çıkarma ihtiyacı duyuyor kimi de arkadaşlarına elle müdahale etmek istiyor.” Çocuklar nasıl davranacaklarını bilmedikleri için bu öğrencileri ‘ötekileştiriyor’ ve kaynaşamıyorlar…
Sınıf öğretmeni olarak görev yapan diğer öğretmen arkadaşım, sınıf mevcudunun 30 kişi olduğunu ve sınıfında 3 kaynaştırma öğrencisi bulunduğunu bu durumun sınıfının eğitim ve öğretimdeki başarısını olumsuz etkilediğini ifade etti.
“Mesele tamamıyla duygusal” diyor!
Nasıl mı?
Okul her özel eğitime tabi öğrenci için ödenek alıyor. Bu durum gelir açısından okul yönetimini memnun eden bir uygulama…
Ancak sınıfta öğrenciyle baş başa bırakılan öğretmenin memnun olduğu söylenemez.
Eğitim Reformu Girişimi!
Yanlışlar yanlışlar yanlışlar…
Görünen o ki, ülkemizde kaynaştırma uygulamasının yapıldığı birçok okulda özel eğitim öğretmeni bulunmamaktadır.
Sınıf öğretmeni doğal olarak, adeta yarış maratonuna dönen eğitim ortamında, tek başına bırakılırken, diğer öğrencilerinde bu kaynaştırma modelinden nasıl etkilendikleri sorunun başlangıcıdır.
Sağlıklı çocuklarımızın hayata karşı farklılıkları görerek ve yaşayarak normalleşmelerini sağlamak yerine sistemin bilimselliğe ulaşmaması neticesinde sağlıklı çocuklarda anormalleşiyorlar. Aileleri de sistem bilgilendirmeyince diğerleriyle bir arada olmasını istemeyen bir kitle oluşuyor!
Sistemin bilimselliğe ulaşmadığı ‘Eğitim Reformu’ olduğu sanılan girişimlerde her zaman deneme tahtası olan çocuklara ve ailelere oluyor.
Yorum Ekle
Yazarın diğer yazıları
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Sinem Ünsal aşka geldi... Sevgilisi Berk Cankat'a romantik kutlama
'Uzak Şehir' dizisinde 'Alya' karakterini canlandıran Sinem Ünsal, sosyal medya hesabında yaptığı romantik bir paylaşımda bulundu. Meslektaşı Berk Cankat ile aşk yaşayan Ünsal, sevgilisin...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!
Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.