
406 bin kişi listede ama parasını alamadı
Konut Edindirme Yardımı (KEY) paralarının ödenmesi amacıyla 21 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan listeler kapsamında, 22 Nisan itibariyle 1 milyon 279 bin kişiye 538 milyon 436 bin lira ödeme yapıldı.
Listede, 1 milyon 685 bin kişi bulunuyordu. Liste kapsamındaki kişilere yapılacak toplam ödeme ise 567 milyon 928 bin liraydı.
Buna göre, 406 bin kişi, listede yer aldığı halde halen KEY parasını alamadı. Kaba bir hesaplama yapılırsa, bu kişilerin ortalama 74 lira KEY parası alması mümkün görünüyor.
Bazı kişiler listede olduğu halde parasını almak için başvuruda bulunmazken, yüzbinlerce hak sahibi, listede yer almadığı, listede isim-TC numarası yanlışlıkları bulunduğu için parasını alamıyor.
Yine yüzbinlerce kişi, parasını alamadığı veya adına eksik tutar tahakkuk ettirildiği gerekçesi ile işyerlerine, ilgili sosyal güvenlik kurumuna ve tasfiye halindeki Emlak Bankası'na itirazda bulunuyor.
Sadece kurumların gönderdiği bilgilere göre ödeme listelerini hazırlamakla görevli olan tasfiye halindeki Emlak Bankası KEY birimi, her gün şikayete gelen onlarca hak sahibi yüzünden zor koşullarda çalışmalarını sürdürmeye çalışıyor.
Sadece kurumların gönderdiği listeler üzerinden işlem yapabilen kurum, bireysel itirazlara ilişkin bir işlem yapamamasına karşın, vatandaşları bilgilendirmeye gayret ediyor.
Şimdiye kadar 54 binden fazla kişiye yazılı olarak bilgi veren birim, kişileri kendi çalıştıkları kurumlara ve ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurmaları konusunda uyarıyor.
Ancak yine de kurumun önünde bekleyen insanlar ile kurum çalışanları arasında ciddi boyutlara varan tartışmalar yaşanıyor. İstenmeyen durumların yaşanmaması için birimin kapısının önünde sürekli güvenlik elemanı bekletiliyor.
Açıklamalardan ikna olmayan bazı hak sahipleri, birim çalışanlarına hakaret etmekten, hatta suçlayıcı ifadeler kullanmaktan geri kalmıyor. Özellikle listenin Resmi Gazete'de yayımlandığı 21 Mart'tan sonra hergün yüzlerce insanın birime geldiğini belirten yetkililer, bu kişilere açıklama yapmaktan, sistemi anlatmaktan ve yaşanan kargaşa nedeniyle 2 hafta hiç çalışamadıklarını belirtti.
Birim olarak, kurumların kendilerine gönderdikleri bilgilerden listeleri oluşturmaya çalıştıklarını ve hataların belirlenmesi halinde bu listelerin "hataların kaynakları ve hata nedenleri" gösterilerek kurumlara iade edildiğini anlatan yetkililer, haziran ayında yeni liste çıkarılabilmesi için, bu hata listelerinin en kısa sürede gönderilmesi, ayrıca ilgili kurumlar tarafından düzeltilip tekrar KEY birimine iletilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu çalışmaların aksamaması için, vatandaşların, KEY Birimi'ne değil, çalıştıkları kuruma veya ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurması gerekiyor.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, ilgili kurumlar tarafından gönderilen listelerde belirlenen hatalar, her bir hata için ayrı dosya halinde ilgili kuruma iade ediliyor.
Kurumların gönderdiği listelerdeki hatalar, "önceden kullanmış, parasını almış olanlar", "TC numarası aynı, isim-soyadı farklı olanlar", "TC numarası olmayanlar", "Limit üstü bildirim yapılanlar", "Sicil numaraları aynı olanlar", "mükerrer bildirim yapılanlar" gibi hata kategorilerinde listelenerek iade ediliyor. Kurumların bu hataları düzeltmesi gerekiyor.
2 binden fazla kurumun hatalı listeleri iade edildi
Şimdiye kadar 2 binden fazla kurumun hatalı listeleri iade edildi. Toplam 6 bin civarındaki kuruma hata listeleri haziran ayı başına kadar gönderilmiş olacak.
Kurumların haziran ayı ortasına kadar hataları düzeltip göndermesi halinde, yeni liste yayımlanması mümkün olacak.
KEY Birimi yetkilileri, çalışmaların sağlıklı ve zamanında yürütülebilmesi açısından, birime değil, kendi kurumlarına veya ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurmaları konusunda vatandaşları uyarıyorlar.
Kurumların daha itinalı çalışması gerektiğini vurgulayan yetkililer, uyarılara karşın, hala birçok kişiye, aynı sosyal güvenlik sicili veya aynı TC numarası verildiğinin belirlendiğini anlatıyor.
Hata listeleri, 1 milyon civarında hak sahibini kapsıyor. KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, kanun uyarınca, mart ayından sonra her üç ayda bir ödeme listesi yayımlanabilecek. Hesapların tasfiyesi kapsamında, şimdiye kadar yaklaşık 6,8 milyon kişiye 3 milyar 89 milyon lira ödenmiş oldu.
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Petrolün düşüşü Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?
ABD Başkanı Trump'ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gib...
Trump'tan Çin'e 'Tarife' Şartı! 'Önemli Bir Şey İstiyorum'
ABD Başkanı Donald Trump, Çin'e getirdiği fahiş ek gümrük vergileriyle ekonomiye darbe vururken, piyasanın da artık buna uyum sağlamaya başladığını söyledi. Trump, Çin'den "önemli bir şey...
Deprem malzemelerinde fiyat artışı yapan 236 işletme tespit edildi
Ticaret Bakanlığı, deprem çantası, ilk yardım çantası ve deprem çadırı gibi 1079 üründe fiyat artışı yapan 236 işletme tespit edildiğini, bu işletme ve ürünlerle ilgili incelemelerin sürd...
S&P 'Türkiye' Kararını Açıkladı
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu "BB-" olarak teyit etti. Not görünümü "durağan" olarak açıklanırken, büyüme tahmini yüzde 2,7 oldu. Uluslararası kr...
Borsalardaki Bitcoin rezervi 7 yılın en düşüğünde
Kripto para piyasalarında likidite azalırken, Bitcoin borsa rezervleri son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi. Halka açık şirketlerin toplu alımları bu düşüşte etkili oldu. Bitcoin 93 b...
Enflasyon beklentileri yükseldi: Vatandaş karamsar, piyasalar temkinli
Merkez Bankası, Nisan 2025’e ilişkin sektörel enflasyon beklentilerini yayımladı. Piyasa ve reel sektör enflasyon tahminlerini yukarı çekerken, halkın beklentisi ise yüksek seviyede kalma...
THY'den tavan fiyat açıklaması
Türk Hava Yolları, iç hat uçuşlarında tek yön ve aktarmasız ücretlerin tavan fiyatını duyurdu. Konuyla ilgili açıklamayı yapan THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, 30 Nisan'a kadar tavan fiyat...
Merkez Bankası rezervlerinde düşüş sürüyor
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri geçen haftaya göre, yüzde 0,6 azalarak 146,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti ve böylelikle 5 haftadır aralıksız düşüşünü sürdürdü.
Aygaz, Bizimgaz ve İpragaz Güncel Fiyat Tablosu Açıklandı! Tüp Fiyatlarına Zam Geldi mi?
Evlerde, piknikte ya da ticari alanlarda kullanılan tüp gaz fiyatları vatandaşın gündeminden düşmüyor. Aygaz, İpragaz ve Bizimgaz tüp fiyatları araştırılmaya devam ediliyor. Peki tüp fiya...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Cem Yılmaz'a da teklif gitti
Yılmaz Erdoğan'ın 'Organize İşler' filminin dizi versiyonunun çekilmesi yeniden gündemde. 8 bölümlük projenin bu yaz Netflix için çekileceği ve komedyen Cem Yılmaz'a teklif götürüldüğü id...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Sosyal medya bizi hipnotize ediyor
Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor. Günümüz insanı akıllı telefonla yatıp, akıllı telefonla güne başlıyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.