İŞÇİ HAKKI VE GECİKEN EKONOMİK ÖNLEMLER!
07 Nisan, 2020
Covid-19’un çalışma hayatına etkileri konusunda alınması gereken ekonomik önlemler her geçen gün gecikiyor!..
Krizi fırsat bilerek işçilerin haklarını yok eden telafi çalışması gibi sadece esnek çalışma biçimlerini arttırmak, tüm işçilerin ihtiyaçları için yeterli değildir...
Çünkü kısa çalışma ödeneğine hak kazanma koşulları yumuşatılsa da işsize, ücretsiz izne gönderilene çözüm olmadı. Uzmanlar, istihdamı bir nebze koruyacak olsa da emekçinin gelir kaybı yaşamaması için İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki 131 milyarın işçileri korumak için kullanılması gerektiğini söylüyor.
120 günü 60 güne düşürmek, 600 günü 450 güne düşürmek çözüm değil.
Covid-19 ile mücadelede işçilerin hak kayıplarına yol açacak esnek çalışma biçimleri yerine istihdamı ve geliri koruyacak ekonomik düzenlemeler genişletilmeli, daha fazla işçinin hakkını koruyucu önlemler alınmalıdır.
Covid-19 süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalıdır.
İşten çıkarmalar Covid-19 süresince yasaklanmalı, işten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yerine herkes için kısa çalışma ödeneği kullanılmalıdır.
Kısa çalışma ödeneğine hak kazanma koşulları yumuşatılmış olsa da işsize, ücretsiz izne gönderilene hala çözüm yok!
NORMAL ZAMANLARDA MIYIZ?
Dünya olağanüstü koşullar yaşıyor ve işçinin yaşam haklarındaki düzenlemeler eksik ve yetersiz şartlar taşıyor.
Yapılması gereken 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun işsizlik ödeneğine hak kazanma koşullarını düzenleyen maddelerinde değişiklik yapılmasıdır.
Bir yanda ekonomik kriz, üstüne korona virüs salgını bir yanda yüz binlerce işyerinin kapanması, işçilerin ücretsiz izine çıkarılması, milyonlarca yeni işsiz ordusunun oluşması... Kâbus gibi…
Olağanüstü koşullar dikkate alınarak düzenleme yapılmalı, herkes kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalıdır.
İNSANLAR NE YİYİP, İÇECEK?
Ne para kazanma ne de siyaset yapma zamanıdır!
Kısa Çalışma Ödeneğine ek olarak Ücret Garanti Fonunun da bir revize ile bu süreçte devreye sokulması aynı zamanda işsizlik kesintisi yapılmayan fakat çalışmakta olan emeklilerimiz için de bir çözüm bulunması gerekmektedir.
DAYANIŞMA VE DESTEK ŞART!
Sadece mevcut koşulları esnetmek olağanüstü hal için yeterli değil…
Koşullara uymayan işçilerin hali n’olacak?
Kısa çalışma ödeneği ile beraber işsizlik sigortasına hak kazanma koşulları da yumuşatılmalıdır.
4447 sayılı yasada değişiklik yapmıyorlar, sürekli yasaya madde ekliyorlar. Temelsiz binaya kat çıkmak gibi… Sağlam olur mu?
Oysaki işsizlik ödeneğinden yararlanma koşulları herkesi kapsamalı.
İŞSİZLİK SİGORTASI YASASI DEĞİŞMELİDİR!
Hükümetin Covid-19 nedeniyle yaşanan büyük işsizlik ve ücretsiz izin dalgasını önleme hedefli kısa çalışma ödeneğiyle ilgili yaptığı düzenlemeler yetersizdir.
Halk yararını gözeten politikalar gerekiyor. Çözüm en acil sorunlara geçici çözümler bulmakla yetinen bir yönetim anlayışı olmamalıdır.
Stratejiden yoksun önlemlerle toplumun bazı kesimlerinin çıkarlarını öncelemek çözüm değildir!..
Ücretsiz izne zorlanan işçiler de dahil olmak üzere işçi lehine düzenleme yapılmalıdır. İşçinin emekçinin küçük esnafın geliri bellidir.
Hükümet gerçekçi ve acil çözüm istiyorsa, süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden bütün işçilerin yararlanmasını sağlamalıdır. Ödenekten yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı ve hızlandırılmalıdır.
Yorum Ekle
Yazarın diğer yazıları
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Popüler tedaviyi yaptıran fenomen hayatını kaybetti
34 yaşındaki sosyal medya fenomeni Katie May, boyun ağrıları nedeniyle başvurduğu son dönemlerin popüler yöntemi kayropraktik tedavi sırasında yapılan hatalı bir müdahale sonucu yaşamını ...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Yemekle mutlu oluyorsanız dikkat!
Yeme bağımlılığının fiziksel ve psikolojik etkileri hakkında bilinçli olunması gerektiğine işaret eden Diyetisyen Şevval Işıklı, “Yeme bağımlılığı, tıpkı diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi kişinin hem fiziksel sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturabilir hem de bireyin yaşam kalitesini düşürebilir. Profesyonel yardım gerektirebilir” dedi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.