Yukarı
99896

Zafer Obama'nın

23 Aralık 2011 12:57

Pelosi, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında, “Bugün toplumumuzun tamamlanmamış önemli bir işini tamamlama fırsatına sahibiz” dedi.

Ardından oylamaya geçildi. Çok çekişmeli geçen oylamada tasarı, 212'ye karşı 219 oyla kabul edildi. Oylamada Cumhuriyetçilerin tamamı, Demokratların ise 34'ü "hayır" oyu kullandı.

Elektronik oylama sürerken, sonuçlar da oylar verildikçe ekrandan yansıtıldı ve tasarının geçmesi için gereken 216 oya ulaşılmasıyla salondan Demokratların alkış sesleri ve “evet yapabiliriz” şeklindeki sloganları duyuldu.

Oylamanın ardından Cumhuriyetçiler, tasarıyı öldürmeye yönelik son bir girişimde bulunarak, kürtaj konusundaki ifadelerin değiştirilmesi istemiyle bir önerge sundu, ancak bu önerge, oylanarak reddedildi.

ABD'deki sağlık sigortası sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini içeren tarihi önemdeki tasarı, ABD Başkanı Barack Obama'nın imzalamasının ardından yasalaşarak yürürlüğe girecek.

Obama'nın, oylamayı ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve ekibinden 40 kadar kişiyle birlikte Beyaz Saray'daki Roosevelt Odasında izlediği ve tasarıya "evet" oyları 216'ya ulaşınca odada büyük bir sevinç gösterisi olduğu ifade ediliyor.

DEĞİŞİKLİKLER PAKETİ DE ONAYLANDI

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu ayrıca, Senato'nun kabul ettiği tasarıya ilişkin, Demokratların istekleri doğrultusunda birtakım değişiklikler yapılmasını içeren bir tasarıyı oyladı. Bu tasarı da 211'e karşı 220 oyla kabul edildi. Oylamada yine Cumhuriyetçilerin tamamı karşı oy kullanırken, 33 Demokrat milletvekili de "hayır" dedi. Değişiklikler paketi, şimdi hafta içinde Senato tarafından ele alınarak oylamaya sunulacak.

TARTIŞMALI YÖNTEM

Çoğunluktaki Demokratların, geçmiş yönetimlerce de Kongre'de zaman zaman kullanılan "Bütçe Uzlaşma Yönetmeliği" adlı yönteme başvurması nedeniyle, değişiklikler paketinin 100 üyeli Senato'dan geçmesi için, normalde gereken 60 oy yerine, salt çoğunluğun, yani 51 senatörün oyunu alması yeterli olacak.

Bu yöntemin uygulanmasının nedeni ise Demokratların, Massachusetts eyaletinde geçen ocak ayında yapılan senato seçimini Cumhuriyetçi adayın kazanmasıyla, Senato'daki 60 sandalyelik nitelikli çoğunluğu kaybetmeleri. Değişiklikler öngören tasarı, Senato'da da aynı şekilde onaylanırsa Obama'nın imzasına gidecek, Senato'da kabul görmemesi ya da üzerinde değişikliğe gidilmesi durumundaysa, Temsilciler Meclisi'ne geri gönderilecek.

Süreçte normalde, kasım ayında Temsilciler Meclisi'nde, aralıkta da Senato'da kabul edilen iki ayrı tasarının tek bir tasarı haline getirilerek, tekrar Kongre'nin iki kanadı tarafından kabul edilmesi ve nihayetinde Obama'nın imzasına sunulması gerekiyordu. Ancak Demokratların, Massachusetts'deki seçimi kaybetmeleri sürecin seyrini de değiştirdi ve Demokratlar, Senato'daki salt çoğunluk oyunun yeterli olacağı bu tartışmalı yönteme başvurmak zorunda kaldı.

DEMOKRATLARIN YOĞUN ÇABASI

Sağlık Reformu Tasarısının Temsilciler Meclisi'nde onaylanabilmesi için gereken 216 oya ulaşılıp ulaşılmayacağına ilişkin belirsizlik, reforma hayati önem atfeden Başkan Obama'nın da devreye girerek, özellikle kararsız Demokrat milletvekillerini sıkı markaj altına alınmasına yol açtı. Hatta son gün, başkanlığı döneminde kendisi de sağlık reformunu hayata geçirme yönünde çaba gösteren eski başkanlardan Bill Clinton da kararsız milletvekillerini ikna çabalarına dahil olarak, telefon trafiği yürüttü.

Tasarı üzerindeki çalışmalara yoğunlaşabilmek için Endonezya, Guam ve Avustralya'ya yapacağı ziyaretleri erteleyen Obama, seçim kampanyası dönemini aratmayacak şekilde, çeşitli eyaletlerde konuşmalar yaparak Amerikan halkına sağlık reformunu anlattı. Obama, son gün de Kongre'de Demokrat milletvekilleriyle bir araya gelerek, tasarıya olumlu oy vermeleri için güçlü çağrıda bulundu ve son ana kadar konuyla ilgili telefon trafiğini sürdürdü.

Cumhuriyetçilerin toptan karşı çıktığı tasarıya karşı, Demokratlardan da bazı kararsızlar bulunuyordu. Bu kararsızlar, Beyaz Saray ve Demokrat Parti liderliği tarafından tek tek sıkı markaj altına alındı ve görüşlerini tasarı lehine çevirme yönünde büyük gayret gösterildi.

Amerikan medyası da özellikle son bir haftadır haber bültenlerinin büyük kısmını sağlık reformuna ayırdı. Kanallarda, tüm milletvekillerinin tek tek ne yönde oy kullanacağına dair analizlere yer verildi.

MUHAFAZAKAR BÖLGELERİ TEMSİL EDEN MİLLETVEKİLLERİNİN KAYGISI

Bazı Demokratların tasarıya "hayır" deme eğilimleri ya da kararsızlıklarının altında yatan en önemli nedenleri ise, kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde özellikle muhafazakar bölgeleri temsil eden milletvekillerinin sandalyelerini kaybetmeleri kaygısı, federal fonların kürtaj için kullanılmaması talepleri, reformun bütçeyi nasıl etkileyeceği, yasa dışı göçmenlerin dahil edilip edilmeyeceği gibi endişeler oluşturdu.

Demokratların sıkı markajı, hafta içinde meyvelerini vermeye başladı. İlk olarak, tasarıya bir önceki oylamada "hayır" oyu veren Demokrat Parti Ohio milletvekili Robert Kuchinich, kararını değiştirdiğini ve bu sefer "evet" oyu vereceğini açıklaması, Demokratlara moral ve iyimser bir hava sağladı.

Demokrat Parti içindeki kürtaj karşıtı isimlerin başını çeken Bart Stupak ve diğer bir grup milletvekilinin de tasarıya "hayır" deme eğilimleri, Beyaz Saray'ın bugünkü açıklamasının ardından "evet"e döndü. Beyaz Saray'ın, Sağlık Reformu Tasarısının geçmesinin ardından, federal fonların tecavüz, ensest ya da annenin tehdit altında olduğu durumlar dışında kürtaj için kullanılmayacağını teyit eden bir talimat yayınlayacağını açıklamasından sonra, söz konusu milletvekilleri tasarıyı destekleyeceklerini bildirdiler.

Cumhuriyetçiler ise, tasarıya şiddetle karşı çıkıyor. Tasarının bütçeye ek yük getireceğini, vergi yükünü artıracağını, hastalara daha az seçim şansı bırakacağını, kapsamının çok geniş olduğunu ve hükümeti fazla müdahil hale getireceğini savunan Cumhuriyetçi milletvekilleri, tasarı üzerindeki çalışmalara yeni baştan başlanmasını istiyor.

Sağlık reformu tartışmaları, Amerikan halkını da tam anlamıyla bölmüş durumda. Kamuoyu anketlerindeki genel eğilim, halkın büyük çoğunluğunun pakete karşı çıktığı yönünde olsa da, paketin bazı unsurlarının halktan destek gördüğü, reformun etkilerinin kamuoyunda olumlu biçimde hissedilmeye başladığı oranda bu desteğin artabileceğine işaret ediliyor.

Kongre'nin önü, son günlerde tasarıya karşı çıkanların protesto gösterilerine sahne olurken, reforma lehte bakan bazı Demokrat milletvekillerine, hatta bazı siyahi milletvekillerine karşı ırkçılığa varan sözlü sataşmalarda bulunulduğu gözlendi.


 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AB'den yapay zeka hamlesi

Avrupa Birliği (AB), yapay zeka alanında ABD ve Çin'e yetişmek için büyük ölçekli veri ve bilgi işlem altyapısı kurmayı ve kuralları sadeleştirmeyi planlıyor.

Lyon Belediye Başkanı Grégory Doucet gözaltına alındı

Fransa’nın Lyon kentinin Belediye Başkanı Grégory Doucet, Mart ayında başlatılan zimmet soruşturması kapsamında polis tarafından gözaltına alındı. Doucet’in, soruşturma çerçevesinde adli ...


Yıldırım düştü: 8 işçi hayatını kaybetti

Hindistan'ın doğusundaki Bihar eyaletinde bu sabah etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle iki ilçeye yıldırım düştü. Tarlada çalışan 8 kişi hayatını kaybederken yaralıların tedavi altına...

Çocukları ve 40 yaş altı yetişkinleri etkiliyor: Fransa'da virüs alarmı!

Fransa'da, Mycoplasma pneumoniae enfeksiyonunda dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Özellikle çocukları ve 40 yaş altı yetişkinleri etkileyen bu bakteri, sağlık yetkililerinin de radarına ...


Irak seçime gidiyor: Tarih belirlendi

Irak'ta, 2025 yılı genel seçimlerinin yapılacağı tarih belirlendi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, genel seçimlerin 11 Kasım'da yapılacağını duyurdu.

"Bakan Lavrov, 12 Nisan'daki Antalya Diplomasi Forumuna katılacak"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 12 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve 4'üncü Antalya Diplomasi Forumu'na katılacağını açık...


ABD tarifelerinden sonra Endonezya, Gazzelileri ülkeye kabul etmeye hazır

Gazze’deki savaşın ortasında kalan yaralılar ve yetimler için kapılarını açmaya hazırlanan Endonezya, ilk aşamada bin Filistinliyi geçici olarak kabul etmeyi planlıyor. Daha önce Gazzelil...

Komşuda işçiler bir gün grev yaptı, ülke durma noktasına geldi

Yunanistan’da yükselen yaşam maliyetlerine karşı maaş artışı talep eden işçiler, ülkeyi bir günlük grevle durma noktasına getirdi. Ulaşım felç oldu, sendikalar "açıkca farkedilen" geçim s...


Dominik Cumhuriyeti'nde eğlence kabusa döndü: 3 günlük yas ilan edildi

Karayipler ülkesi Dominik Cumhuriyeti'nde bir eğlence mekanının çatısının çökmesi sonucu ölenlerin sayısı 58'e yükseldi. Acil Durum Operasyon Merkezi (COE) Direktörü Juan Manuel Mendez'in...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Bülent Şakrak yine aşık oldu

Ceyda Düvenci'den iki yıl önce boşanan, ardından yapımcı Esra Akpınar ve oyuncu Burcu Kirman'la aşk yaşayan Bülent Şakrak bu kez gönlünü ayakkabı tasarımcısı Duygu Arabacıoğlu'na kaptırdı...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sivilcenizin rengi böyleyse hastaneye koşun

Normal gibi görünen sivilceler aslında cilt kanserine kadar götürebiliyor. Hızla agresif bir türe dönebilen bu sivilceler için uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Dermatologlar, zararsız gibi görünene bazı sivilcelerin hızla cilt kanserine neden olabileceğini vurguladı.  Bu tür melanomlar, her yıl yüzlerce kişinin hayatına mal oluyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR