
Zafer Obama'nın
Pelosi, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında, “Bugün toplumumuzun tamamlanmamış önemli bir işini tamamlama fırsatına sahibiz” dedi.
Ardından oylamaya geçildi. Çok çekişmeli geçen oylamada tasarı, 212'ye karşı 219 oyla kabul edildi. Oylamada Cumhuriyetçilerin tamamı, Demokratların ise 34'ü "hayır" oyu kullandı.
Elektronik oylama sürerken, sonuçlar da oylar verildikçe ekrandan yansıtıldı ve tasarının geçmesi için gereken 216 oya ulaşılmasıyla salondan Demokratların alkış sesleri ve “evet yapabiliriz” şeklindeki sloganları duyuldu.
Oylamanın ardından Cumhuriyetçiler, tasarıyı öldürmeye yönelik son bir girişimde bulunarak, kürtaj konusundaki ifadelerin değiştirilmesi istemiyle bir önerge sundu, ancak bu önerge, oylanarak reddedildi.
ABD'deki sağlık sigortası sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini içeren tarihi önemdeki tasarı, ABD Başkanı Barack Obama'nın imzalamasının ardından yasalaşarak yürürlüğe girecek.
Obama'nın, oylamayı ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve ekibinden 40 kadar kişiyle birlikte Beyaz Saray'daki Roosevelt Odasında izlediği ve tasarıya "evet" oyları 216'ya ulaşınca odada büyük bir sevinç gösterisi olduğu ifade ediliyor.
DEĞİŞİKLİKLER PAKETİ DE ONAYLANDI
Temsilciler Meclisi Genel Kurulu ayrıca, Senato'nun kabul ettiği tasarıya ilişkin, Demokratların istekleri doğrultusunda birtakım değişiklikler yapılmasını içeren bir tasarıyı oyladı. Bu tasarı da 211'e karşı 220 oyla kabul edildi. Oylamada yine Cumhuriyetçilerin tamamı karşı oy kullanırken, 33 Demokrat milletvekili de "hayır" dedi. Değişiklikler paketi, şimdi hafta içinde Senato tarafından ele alınarak oylamaya sunulacak.
TARTIŞMALI YÖNTEM
Çoğunluktaki Demokratların, geçmiş yönetimlerce de Kongre'de zaman zaman kullanılan "Bütçe Uzlaşma Yönetmeliği" adlı yönteme başvurması nedeniyle, değişiklikler paketinin 100 üyeli Senato'dan geçmesi için, normalde gereken 60 oy yerine, salt çoğunluğun, yani 51 senatörün oyunu alması yeterli olacak.
Bu yöntemin uygulanmasının nedeni ise Demokratların, Massachusetts eyaletinde geçen ocak ayında yapılan senato seçimini Cumhuriyetçi adayın kazanmasıyla, Senato'daki 60 sandalyelik nitelikli çoğunluğu kaybetmeleri. Değişiklikler öngören tasarı, Senato'da da aynı şekilde onaylanırsa Obama'nın imzasına gidecek, Senato'da kabul görmemesi ya da üzerinde değişikliğe gidilmesi durumundaysa, Temsilciler Meclisi'ne geri gönderilecek.
Süreçte normalde, kasım ayında Temsilciler Meclisi'nde, aralıkta da Senato'da kabul edilen iki ayrı tasarının tek bir tasarı haline getirilerek, tekrar Kongre'nin iki kanadı tarafından kabul edilmesi ve nihayetinde Obama'nın imzasına sunulması gerekiyordu. Ancak Demokratların, Massachusetts'deki seçimi kaybetmeleri sürecin seyrini de değiştirdi ve Demokratlar, Senato'daki salt çoğunluk oyunun yeterli olacağı bu tartışmalı yönteme başvurmak zorunda kaldı.
DEMOKRATLARIN YOĞUN ÇABASI
Sağlık Reformu Tasarısının Temsilciler Meclisi'nde onaylanabilmesi için gereken 216 oya ulaşılıp ulaşılmayacağına ilişkin belirsizlik, reforma hayati önem atfeden Başkan Obama'nın da devreye girerek, özellikle kararsız Demokrat milletvekillerini sıkı markaj altına alınmasına yol açtı. Hatta son gün, başkanlığı döneminde kendisi de sağlık reformunu hayata geçirme yönünde çaba gösteren eski başkanlardan Bill Clinton da kararsız milletvekillerini ikna çabalarına dahil olarak, telefon trafiği yürüttü.
Tasarı üzerindeki çalışmalara yoğunlaşabilmek için Endonezya, Guam ve Avustralya'ya yapacağı ziyaretleri erteleyen Obama, seçim kampanyası dönemini aratmayacak şekilde, çeşitli eyaletlerde konuşmalar yaparak Amerikan halkına sağlık reformunu anlattı. Obama, son gün de Kongre'de Demokrat milletvekilleriyle bir araya gelerek, tasarıya olumlu oy vermeleri için güçlü çağrıda bulundu ve son ana kadar konuyla ilgili telefon trafiğini sürdürdü.
Cumhuriyetçilerin toptan karşı çıktığı tasarıya karşı, Demokratlardan da bazı kararsızlar bulunuyordu. Bu kararsızlar, Beyaz Saray ve Demokrat Parti liderliği tarafından tek tek sıkı markaj altına alındı ve görüşlerini tasarı lehine çevirme yönünde büyük gayret gösterildi.
Amerikan medyası da özellikle son bir haftadır haber bültenlerinin büyük kısmını sağlık reformuna ayırdı. Kanallarda, tüm milletvekillerinin tek tek ne yönde oy kullanacağına dair analizlere yer verildi.
MUHAFAZAKAR BÖLGELERİ TEMSİL EDEN MİLLETVEKİLLERİNİN KAYGISI
Bazı Demokratların tasarıya "hayır" deme eğilimleri ya da kararsızlıklarının altında yatan en önemli nedenleri ise, kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde özellikle muhafazakar bölgeleri temsil eden milletvekillerinin sandalyelerini kaybetmeleri kaygısı, federal fonların kürtaj için kullanılmaması talepleri, reformun bütçeyi nasıl etkileyeceği, yasa dışı göçmenlerin dahil edilip edilmeyeceği gibi endişeler oluşturdu.
Demokratların sıkı markajı, hafta içinde meyvelerini vermeye başladı. İlk olarak, tasarıya bir önceki oylamada "hayır" oyu veren Demokrat Parti Ohio milletvekili Robert Kuchinich, kararını değiştirdiğini ve bu sefer "evet" oyu vereceğini açıklaması, Demokratlara moral ve iyimser bir hava sağladı.
Demokrat Parti içindeki kürtaj karşıtı isimlerin başını çeken Bart Stupak ve diğer bir grup milletvekilinin de tasarıya "hayır" deme eğilimleri, Beyaz Saray'ın bugünkü açıklamasının ardından "evet"e döndü. Beyaz Saray'ın, Sağlık Reformu Tasarısının geçmesinin ardından, federal fonların tecavüz, ensest ya da annenin tehdit altında olduğu durumlar dışında kürtaj için kullanılmayacağını teyit eden bir talimat yayınlayacağını açıklamasından sonra, söz konusu milletvekilleri tasarıyı destekleyeceklerini bildirdiler.
Cumhuriyetçiler ise, tasarıya şiddetle karşı çıkıyor. Tasarının bütçeye ek yük getireceğini, vergi yükünü artıracağını, hastalara daha az seçim şansı bırakacağını, kapsamının çok geniş olduğunu ve hükümeti fazla müdahil hale getireceğini savunan Cumhuriyetçi milletvekilleri, tasarı üzerindeki çalışmalara yeni baştan başlanmasını istiyor.
Sağlık reformu tartışmaları, Amerikan halkını da tam anlamıyla bölmüş durumda. Kamuoyu anketlerindeki genel eğilim, halkın büyük çoğunluğunun pakete karşı çıktığı yönünde olsa da, paketin bazı unsurlarının halktan destek gördüğü, reformun etkilerinin kamuoyunda olumlu biçimde hissedilmeye başladığı oranda bu desteğin artabileceğine işaret ediliyor.
Kongre'nin önü, son günlerde tasarıya karşı çıkanların protesto gösterilerine sahne olurken, reforma lehte bakan bazı Demokrat milletvekillerine, hatta bazı siyahi milletvekillerine karşı ırkçılığa varan sözlü sataşmalarda bulunulduğu gözlendi.
Yorum Ekle
Diğer Haberler
ABD'de Sel Felaketi! Bilanço Ağırlaşıyor: 32 Kişi Öldü, 27 Çocuk Kayıp...
ABD'de Teksas'ın merkezinde yaşanan ani sel felaketinde can kaybı 14'ü çocuk olmak üzere 32'ye yükseldi. Yeni yağışlar tehlike seviyesini artırırken, kayıp olarak bildirilen 27 çocuk için...
Kosova Meclisi'nde bomba alarmı
Kosova Meclisinin, yapılan bomba ihbarı sonrası tahliye edildiği bildirildi. Kosova Meclisi Genel Sekreter Vekili Arben Loshi "İngilizce konuşan bir kişi arayarak binaya bomba yerleştiril...
ABD Girit'i kaleye çevirdi
ABD, Girit’teki Suda Üssü’nü füze savunma merkezine çevirdi. Patriot bataryaları, insansız hava aracı karşıtı sistemler ve destroyerler üsse yığıldı. Washington, bu askeri gücü 72 saat iç...
Çekya'da şebeke çöktü, ülke kilitlendi
Çekya’da yüksek gerilim hattının çökmesiyle ülke karanlığa gömüldü. Prag dâhil birçok kentte metro durdu, fabrikalar kapandı, hastaneler jeneratöre geçti. Hükümet ulusal acil durum ilan e...
Gazze'yi işgal planı ortalığı karıştırdı!
İsrail kabinesinde Gazze'nin kuzeyinin işgali için büyük tartışma çıktı. Netanyahu ve Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi planı sebebiyle çok sert tartı...
Rusya, Ukrayna'daki Polonya büyükelçiliğini vurdu
Rusya’nın Kiev’e düzenlediği son saldırıda Polonya Konsolosluğu da hedef oldu. Polonya Dışişleri Bakanı, tüm personelin güvende olduğunu açıkladı ancak Ukrayna'nın acil hava savunma deste...
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Görüşüyoruz
Hamas, Gazze'de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla görüşmelerini sürdürdüklerini açıkladı. Hamas, bu görüşmeler neticesinde nihai kararını açıklayacağını bildirdi. Hamas, arabulucular...
Putin duyurdu: Trump ile görüşecekc
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Devlet Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğini açıkladı. Kremlin, Putin-Trump görüşmesine ilişkin bir açıklamanın daha sonr...
Meclis Başkanı 41 oturumda seçilemeyince 4 eşek getirdi
Kosova’da, 15 Nisan’dan bu yana 41 kez toplanmasına rağmen meclis başkanı seçemeyen siyasi partilere yönelik protestolar sürüyor. Kosovalı aktivist Arianit Koci, meclis binası önüne 4 eşe...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Harbiye’de Selda Bağcan coşkusu
Selda Bağcan, 2025 yaz turnesi kapsamında dün gece İstanbul Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu sahnesindeydi. Bayhan Müzik organizasyonuyla gerçekleşen konser, sanatçının sanat yaşa...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyonun yalnızca yaşlıları değil, genç bireyleri de tehdit ettiğini vurguladı. 40 yaş altındaki bireylerde hipertansiyon oranının yüzde 9 ila 22 arasında değiştiğini belirtti. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyon ile ilgili açıklamada bulundu.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.