
Devrim Arabaları'na Dönüş
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'deki otomotiv sektörünün kalitesi, ihracat kabiliyeti ve markalaşma becerisi dikkate alındığında, Türkiye'de yeni bir otomobil markası, modeli, tasarımına imkan ve ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Ergün, "Bugüne kadar otomotiv sektöründe markalaşma teşebbüsleri adeta sabotaja uğradı. Bunlardan bir tanesi Devrim otomobilleri konusudur, diğeri de Anadol markasıdır. Aslında Anadol, markalaşmaya çok müsait bir isimdi; ancak aleyhinde o kadar karalama kampanyası yapıldı ki, ülke olarak büyük bir fırsatı kaçırdık. Artık bu tür sabotajlara izin vermeyiz" dedi.
YÜCE DE SON RÖPORTAJINDA YERLİ ARAÇ DEMİŞTİ
Bakan Ergün'ün bu sözleri, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden otomotiv sektörü duayenlerinden Yüce Auto Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yüce'yi akıllara getirdi. Son röportajını Ekonomist dergisine veren ve derginin bu haftaki sayısında yayınlanan Yüce, İran’ın bile kendi markasıyla Türkiye pazarında faaliyet göstermesine karşın, Türkiye’nin hala bir otomobil markasının olmamasına ilişkin üzüntüsünü dile getirmişti.
Yüce, “Son otomobil fuarını hepimiz gezdik. Bu fuarda neden bir yerli markamız yok bizim? Kimse bu konudan rahatsız olmuyor mu? Bu, konu beni son derece rahatsız ediyor. İran bile kendi markasıyla bizim pazarımızda. Bu konu devletimizin çok ciddi bir hatasıdır” demişti.
ERGÜN: ARTIK SABOTAJLARA İZİN VERMEYİZ
Bakan Ergün, 3. Uluslararası İstanbul Otomotiv Kongresi'nde yaptığı konuşmada, binlerce aracın montajından elde edilen kardan çok daha fazlasının, özgün bir tasarım veya yeni bir teknoloji üreterek elde edilebileceğini belirtti. Bu konuda toplumun büyük bir duyarlılığının ve Türk insanının büyük bir beklentisi olduğunu dile getiren Ergün, şunları kaydetti:
“İç pazarda 1 milyon otomobil satışını önümüzdeki 10 yıl veya 5 yıl içerisinde aşabiliriz. Bu da yeni bir otomobil markası üretmenin, yeni tasarımlar geliştirmenin bize sağlayacağı avantajı ortaya koyan iş gelişmelerdir. Türkiye'deki otomotiv sektörünün kalitesini ve ihracat kabiliyetini markalaşma becerisini de dikkate aldığımızda Türkiye'de yeni bir otomobil markası, modeli, tasarımına imkan ve ihtiyaç da vardır. İsterseniz bunu beraber bir araya gelip yapın, isterseniz bireysel olarak yapın, isterseniz Ford'la ortak yapın, isterseniz İtalyanlarla, Almanlarla, Japonlarla, Korelilerle ortak yapın, ama yapın.
Buna Türkiye'nin ihtiyacı var, toplumun beklentileri var. Bugüne kadar otomotiv sektöründe markalaşma teşebbüsleri adeta sabotaja uğradı. Bunlardan bir tanesi Devrim otomobilleri konusudur, diğeri de Anadol markasıdır. Aslında Anadol, markalaşmaya çok müsait bir isimdi; ancak aleyhinde o kadar karalama kampanyası yapıldı ki, ülke olarak büyük bir fırsatı kaçırdık. Artık bu tür sabotajlara izin vermeyiz. Buna sadece hükümet olarak izin vermeyiz demiyorum, buna artık toplum olarak izin vermeyiz, hukuk ve adalet olarak izin vermeyiz.”
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER...
Bakan Ergün, elektrikli araçların tüketimini yaygınlaştırmak için, özellikle kamu alımlarında bu araçlara ağırlık vermeyi ve böylece topluma bu konuda öncülük etmeyi planladıklarını kaydetti.
Bakanlık olarak, 81 il müdürlüğü için alacakları araçların bir bölümünün elektrikli araç olmasına karar verdiklerini bildiren Ergün, emisyon seviyesi düşük çevre dostu araçlarla ilgili yasal çalışmaların da devam ettiğini söyledi.
Ergün, elektrikli ve hibrit araçların seri tadilatı ile ilgili teknik mevzuat çalışmalarının tamamlandığını ve ilgili yönetmelikte yapılan değişikliğin, 30 Kasım 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatarak, böylece Türkiye'de üretilen ya da tadil edilen elektrikli veya hibrit araçlarla, yurt dışından Türkiye'ye gelecek bu tür araçların trafiğe çıkmasının mümkün olacağını anlattı.
Türkiye'nin, dünyada her geçen gün artan itibarı ve istikrarlı ekonomisiyle, dünyanın en dikkati çeken ülkelerinden birisi olduğunu vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:
“Ülkemizin nüfus, coğrafi konum, nitelikli işgücü, ekonomik performans gibi birçok özellikleri, uluslararası yatırımcıların ülkemize olan ilgisini artırmaktadır. Bu yıl Renault ülkemizde elektrikli araç üretimine başlamış, son olarak Opel, bazı modellerini Türkiye'de üretme kararı almıştır. Cherry'den sonra otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 2 önemli Çin firması daha ülkemize yatırım yapmayı planlıyor.
Çinli DFM otomotiv firması, İzmir bölgesine yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım planlarken; yine BYD otomobil firması Çerkezköy civarında yatırım hazırlığı içinde. Buradan şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki, Türkiye otomotivde artık 'üretim üssü' olma yolundadır. Biz ülkemizi bir yatırım cenneti haline dönüştürmek, otomotiv gibi kritik sektörlerdeki yetkinliğimizi artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Çiftçilerin beklediği haber geldi! Devlet 2 bin kuzu satacak
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) 2 bin reforme erkek kuzuyu satmak üzere ihale açtı. Genel Müdürlüğün Resmi Gazete'de yayımlanan ilanına göre, Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğü ...
Banka hesabınızı hemen kontrol edin! Ödemeler yatmaya başladı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 milyar 735 milyon 183 bin 703 lira destekleme ödemesinin, çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi. Yumaklı, sosyal medya hesabından, dest...
Meyve fiyatları yüzde 200 arttı
TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre, haziran ayında meyve fiyatları geçen yıla oranla yüzde 200'den fazla arttı. Bu, tarım ürünlerinde kaydedilen en yüksek artış oranı oldu. Uzma...
KKM'de düşüş 'sınırlı' kaldı!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan verilere göre, KKM hesapları 11 Temmuz haftasında 13 milyar TL azalarak 521,6 milyar TL'ye geriledi.
İBB soruşturması kapsamında el konulan araçlar ve tekne ihaleye çıkıyor
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), İBB soruşturması kapsamında kayyım atanan ve İstanbul'daki aralarında lüks markaların bulunduğu 33 otomobil ile özel yapım ahşap teknenin satışı içi...
Yabancılar bu hafta alım tarafında
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından "Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri" yayımlandı. Buna göre yurt dışında yerleşik kişiler, 11 Temmuz haftasında net 178,3 milyon dola...
Yoksulluk sınırı asgari ücreti 4’e katladı
BİSAM’a göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 25 bin 811 TL oldu. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken min...
Seans öncesi bilinmesi gerekenler
Haftanın son günü yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, motorlu araç kayıtları, açılan-kapanan şirket sayıları, haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında Al...
ABD'de ithalat ve ihracat fiyat endeksleri haziranda arttı
ABD Çalışma Bakanlığı, haziran ayına ilişkin ithalat ve ihracat fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, ithalat fiyat endeksi haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 artış göster...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Somer Sivrioğlu 25 yaş küçük sevgilisiyle havuzda aşka geldi
Somer Sivrioğlu 25 yaş küçük sevgilisi Tilbe Uslu ile tatil pozlarını paylaştı. İkili havuzda birbirlerine karpuz yedirip aşka geldi. MasterChef Türkiye'nin sevilen jüri üyelerinden Somer...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Sıvı kaybı böbreklerde hasara yol açıyor
Sıcak havalarda böbrek sağlığının daha fazla dikkat gerektirdiğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Merve Aktar, “Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte terleme yoluyla ciddi miktarda sıvı kaybı yaşanır. Bu durum, böbreklere gelen kan akımının azalmasına ve atık maddelerin yeterince süzülememesine neden olabilir’’ dedi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.