Yukarı
74837

MB Enflasyonun Düşeceğini Açıkladı

23 Aralık 2011 08:40

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün yayınlanan mart ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirildi.

Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,58 oranında yükseldiği ve yıllık enflasyon 0,57 puan düşerek yüzde 9,56 olduğu hatırlatılan açıklamada, şubat ayında olumsuz hava koşullarının etkisiyle belirgin şekilde artan sebze fiyatlarının mart ayında beklendiği gibi kısmi bir düzeltme yaptığı ifade edildi.

Temel mal ve hizmet kalemlerinin yıllık fiyat artış oranlarındaki yükselişte geçtiğimiz yılın düşük bazının etkili olduğu görüldüğüne işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"H ve I endeksi ile ölçülen temel enflasyon göstergeleri özellikle geçtiğimiz yıl yapılan vergi indirimlerinin oluşturduğu düşük bazın etkisiyle yükselmiştir. Hizmet fiyatlarında ise telefon görüşme ücretlerinde gözlenen artış belirleyici olmuştur. Enflasyonun, önümüzdeki aylarda dalgalı bir seyir izledikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla tekrar düşüş sürecine girmesi beklenmektedir."

Tüketici fiyatları

Enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranı yüzde 5,01'e, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranı ise yüzde 5,41'e yükseldiği belirtilen açıklamada, bu yükselişlerde, geçtiğimiz yıl yapılan vergi indirimlerinin de etkisiyle ortaya çıkan düşük baz belirleyici olduğu bildirildi.

Mart ayında mal ve hizmet gruplarında fiyatlar sırasıyla yüzde 0,43 ve yüzde 1,03 oranında arttığı ifade edilen açıklamada, böylelikle, yıllık enflasyon mal grubunda yüzde 10,47'ye gerilerken, hizmet grubunda yüzde 7,01'e yükseldiği kaydedildi.

Son dönemde ulaştırma ve yemek hizmetlerinde gözlenen artışlarla yükselen hizmet grubu yıllık enflasyonu bu eğilimini mart ayında da sürdürdüğü belirtilen açıklamada, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin birikimli etkisinin grup fiyatları üzerinde belirginleştiğinin görüldüğüne dikkat çekildi.

Bunlara ek olarak, mart ayında sabit telefon görüşme ücretlerinde yapılan artışın, hizmet grubu enflasyonunu yaklaşık 0,6 puan yükselttiğine işaret edilen açıklamada, "Diğer taraftan, kira kaleminin yıllık artış oranındaki gerileme eğilimi yavaşlamakla birlikte bu dönemde de sürmüştür" denildi.

Enerji fiyatları

Enerji fiyatları mart ayında akaryakıt fiyatları ve su tarifelerindeki artışların etkisiyle yüzde 0,56 oranında yükseldiği hatırlatılan açıklamada, bunun yanında, tüp gaz ve katı yakıt fiyatlarında sınırlı düşüşler gözlendiği ifade edildi.

Grup yıllık enflasyonu ise bir önceki yıldaki düşük bazın da etkisiyle 0,66 puan yükselerek yüzde 10,26 olduğu belirtilen açıklamada, grup yıllık enflasyonunun, baz etkisi nedeniyle önümüzdeki aylarda yükselmeye devam edeceğinin tahmin edildiği bildirildi.

Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Temel mallarda (gıda, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın dışında kalan mallar) yıllık enflasyon yaklaşık 1,6 puan artışla yüzde 3,79 olurken, bu artışın büyük bir kısmı 2009 yılında dayanıklı mallar üzerinde uygulanan vergi indirimlerinin oluşturduğu baz etkisinden kaynaklanmıştır.

Ayrıca, giyim grubu yıllık enflasyonu 2009 Kasım ayından itibaren girdiği yükseliş eğilimini bu ay da sürdürmüş ve yüzde 4,44'e ulaşmıştır. İşlenmemiş gıda fiyatları yıllık artış oranı, mart ayında temelde sebze fiyatlarındaki düzeltmeyle 9 puan azalarak yüzde 19,5 seviyesine gerilemiştir.

Öte yandan, kırmızı et fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlamakla birlikte sürmüştür. Bu gelişmenin işlenmiş et ürünleri fiyatlarına süregelen yansımalarıyla, işlenmiş gıda ürünleri yıllık enflasyonunda yükseliş eğilimi devam etmiştir. Son sekiz aydır belirgin bir artış eğiliminde olan peynir ve diğer süt ürünleri fiyatlarının mart ayında yerini azalışa bırakması ise olumlu bir gelişme olarak belirmiştir. Bu gelişmeler sonucunda, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu yüzde 11,21'e gerilemiştir."

Üretici Fiyat Endeksi

Üretici fiyatlarının mart ayında yüzde 1,94 oranında arttığı, böylelikle yıllık enflasyon yüzde 8,58'e yükseldiği ifade edilen açıklamada, tarım fiyatlarının aylık bazda yüzde 2,79 oranında artarken, grup yıllık enflasyonundaki artışın sürdüğü belirtildi.

Bu artışta, bitkisel ürünler, meyve-sebze fiyatları ile canlı hayvan ve hayvansal ürün fiyatlarındaki yükselişler belirleyici olduğuna işaret edilen açıklamada, mart ayında imalat sanayi fiyatları emtia (özellikle metal fiyatları) ve döviz kuru gelişmeleri paralelinde yüzde 1,91 oranında yükselirken, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarındaki artışın yüzde 0,86 olduğu kaydedildi.

Mart ayında, ara malları fiyatlarının başta demir imalatı olmak üzere ana metal imalatı fiyatları kaynaklı olarak yüzde 3,06 oranında arttığına dikkat çekilen açıklamada, sermaye malları fiyatlarının ise metal yapı malzemeleri fiyatlarındaki artışla yüzde 0,59 oranında yükseldiği belirtildi.

Dayanıklı tüketim malları fiyatları bir önceki yıla kıyasla düşük seviyelerini sürdürürken, dayanıksız tüketim malları fiyatlarının et ve et ürünleri imalatı fiyatlarında devam eden yükselişlerle arttığı ifade edilen açıklamada, mart ayında, enerji fiyatları yükselirken, bu gelişmede rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı fiyatları belirleyici olduğu belirtildi.

Yıllık enflasyon ise sermaye mallarında sınırlı bir oranda gerilerken, diğer alt gruplarda yükseldiği bildirilen açıklamada, "Özetle, üretici fiyat gelişmeleri maliyet yönlü baskıların arttığına işaret etmektedir" denildi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP'li Zeybek: Zamların büyük kısmı daha yılın ilk iki ayında eridi

CHP'li Zeybek, "Asgari ücrete, memurlara ve emeklilere yapılan zamların büyük kısmı daha yılın ilk iki ayında eridi" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, "2025 yılı başında asg...

Merkez Bankası Başkanından enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, hizmet enflasyonunda düşüşün belirginleştiğini söyledi. Karahan, maliyet artışlarının yavaşladığını ve cari işlemler dengesinde olumlu seyrin sürdüğü...


İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi martta yükseldi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi martta 51,5'e yükseldi ve ihracat pazarlarının talep koşullarında ilk çeyrek sonu itibarıyla ılımlı iyileşmeye iş...

Borsa İstanbul reel getiride son sırada

Mart 2025’te finansal yatırım araçları arasında en yüksek reel getiri Euro’dan gelirken yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi %8,70, TÜFE ile indirgendiğinde...


İşte ekonomimin geldiği nokta: Gençler 'yarım düğün'le evleniyor!

Hükümet 2025 yılını 'Aile Yılı' ilan etse de gençleri ekonomik koşullar zorluyor. Düğün salonların maliyetleri her geçen gün artarken düğünler için yeni format hazırlandı. Dünya evine gir...

LPG'ye bu gece yarısı indirim geliyor

Küresel piyasalardaki çalkantıların ardından akaryakıta ilk indirim haberi LPG'den geldi. Çarşamba günü motorin ve benzin fiyatlarında indirim beklenirken, otogaz fiyatlarında ise bu gece...


KKM'de düşüş trendi sürüyor

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki düşüş devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan verilere göre, KKM hesapları 28 Mart...

Trump'tan faiz indirimi çağrısı: "İşleri ağırdan alıyorlar"

ABD'nin gümrük vergilerinden haftada milyarlarca dolar kazandığını vurgulayan Trump, Çin'in zaten gülünç derecede yüksek olan gümrük vergilerini artırdığını ifade etti. Piyasalardaki düşü...


Merkez Bankası rezervleri 156,5 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 28 Mart haftasında bir önceki haftaya göre 6 milyar 603 milyon dolar azalışla 156 milyar 511 milyon dolara geriledi.Buna göre, ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Jennifer Lopez İstanbul ve Antalya'da konser verecek!

Son yıllarda özel hayatıyla gündemden düşmeyen Jennifer Lopez Türkiye'de müzikseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü pop yıldızı Jennifer Lopez, yeni dünya turnesi kapsamında Türkiye’ye geliy...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyardı: 50-60 yaş arasında daha sık görülüyor

Ani işitme kaybı, nedeni tam olarak belirlenemeyen ve üç günden daha kısa sürede gelişen, işitme testinde 30 desibel ve üzerinde (ardışık üç frekansta) kaybın tespit edildiği bir durumdur. Genellikle kulak çınlaması (tinnitus), uğultu gibi semptomlarla birlikte görülür. Nadiren baş dönmesi (vertigo) de eşlik edebilir. En sık 50-60 yaş aralığında görülmekte olup, erkek ve kadınlarda benzer sıklıkta rastlanmaktadır.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR