
Küresel piyasalar ve yurtiçinde kritik süreç: Veriler bu hafta açıklanacak...
Haftanın son işlem gününde ABD piyasalarında tüm zamanların en yüksek seviyelerini gören Nasdaq endeksi geçen yıl aralık ayındaki, S&P 500 endeksi de bu yıl şubat ayındaki kapanış rekorlarını tazeledi.
Küresel piyasalarda, Ortadoğu'daki gerilimin bitmesinin ardından artan risk iştahıyla geçen hafta pozitif bir seyir izlenirken, gözler gelecek hafta ABD'de açıklanacak istihdam verilerine çevrildi.
Dünya genelinde enflasyon ve büyüme gibi temel makroekonomik göstergelere ilişkin soru işaretleri devam ederken, İsrail-İran çatışmasında ateşkesin sağlanması piyasalardaki artan jeopolitik risk algısının yatışmasını sağladı.
Jeopolitik risklerin azalmasının ardından gözler tekrar ABD'deki enflasyonla mücadele ve tarife müzakereleri süreçlerine çevrildi.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell geçen hafta ABD Kongresi'nde yaptığı iki sunumda para politikasındaki gidişata yönelik önemli sinyaller verdi.
Powell, enflasyonun bekledikleri kadar güçlü gelmediğini ifade ederek, bu durumun devam etmesi halinde faiz indirimine daha erken gidilmesinin gerekeceğini söyledi.
İş gücü piyasasının zayıfladığının görülmesinin de daha erken faiz indirimi yapılmasını gerektirdiğini belirten Powell, enflasyonun daha güçlü gelmesi veya iş gücü piyasasının güçlü kalmayı sürdürmesi durumunda parasal gevşemede daha geç hareket edebileceklerini ifade etti.
Bunlara ek olarak, Powell, ekonomide yavaş büyüme ve yüksek enflasyonun bir arada görüldüğü stagflasyon riskinin sorulması üzerine, ülke ekonomisine ilişkin stagflasyon öngörmediklerini vurguladı.
Powell'ın geçen hafta yaptığı açıklamaların ardından para piyasalarında, Fed'in ilk faiz indirimine eylül ayında gideceği fiyatlanmaya devam ederken, temmuz ayında bankanın 25 baz puan faiz indirimi yapabileceği beklentileri de fiyatlamalara dahil oldu.
Analistler, gelecek hafta takip edilecek istihdam verilerinden alınacak sinyallerin yakından takip edileceğini ifade ederek, iş gücü piyasasında beklenti üzeri bir soğumanın ortaya çıkması durumunda ilk faiz indirimi beklentilerinin temmuz ayına çekilmesinin ihtimaller dahilinde olduğunu söyledi.
ABD BORSALARI REKOR TAZELEDİ
New York borsasında geçen hafta pozitif bir seyir öne çıktı. Haftalık bazda New York borsasında, Nasdaq endeksi yüzde 4,25, Dow Jones endeksi yüzde 3,82 ve S&P 500 yüzde 3,44 değer kazandı.
Haftanın son işlem gününde tüm zamanların en yüksek seviyelerini gören Nasdaq endeksi geçen yıl aralık ayındaki, S&P 500 endeksi de bu yıl şubat ayındaki kapanış rekorlarını tazeledi.
Bu gelişmelerin ışığında ABD tahvil piyasalarında geçen hafta alıcılı bir seyir hakim olurken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 10 baz puanlık azalışla haftayı yüzde 4,28'den kapattı. Dolar endeksi ise haftalık bazda yüzde 1,3 azalışla 97,4 seviyesinden haftayı tamamladı.
ALTIN FİYATLARI
Altının ons fiyatı geçen hafta yüzde 3,28 azalışla 3 bin 274 dolara inerken, Brent petrolün varil fiyatı İsrail- İran arasındaki çatışmaların son bulmasının ardından haftayı yüzde 12,6 azalışla 66,3 seviyesinden tamamladı.
Öte yandan, hisseleri geçen hafta yüzde 9,7 yükselen ABD'li çip şirketi Nvidia, dünyanın en değerli şirketleri sıralamasında Microsoft'u geride bırakarak yeniden ilk sıraya yükseldi.
30 Haziran ile başlayan haftada salı günü JOLTS açık iş sayısı, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ISM imalat sanayi PMI, çarşamba ADP özel sektör istihdamı, perşembe dış ticaret dengesi, tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, hizmet sektörü PMI, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri takip edilecek.
ABD'de Bağımsızlık Günü nedeniyle cuma günü kapalı olacak New York Borsası, perşembe günü ise erken kapanış yapacak.
AVRUPA BORSALARI
Avrupa borsalarında geçen hafta pozitif bir seyir öne çıkarken, OrtaDoğu'da gerilimlerin bitmiş olması ve Lahey'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nden gelen haber akışı piyasaların yönü üzerinde etkili oldu.
NATO zirvesinde, liderler, savunma harcamalarına ayırdıkları payı 2035 yılına kadar gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYH) yüzde 5'ine çıkarmayı kabul etti. İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise bu adımın NATO'yu her zamankinden daha güçlü yapacağını belirterek, ülkesinin savunma harcamalarının 2027'de GSYH'nin en az yüzde 4,1'i olacağını bildirdi.
Öte yandan, geçen hafta Almanya'da Bakanlar Kurulu, ülkenin ekonomisini canlandırmayı ve savunma harcamalarını artırmayı amaçlayan 2025 bütçe taslağını ve 2026 bütçe çerçevesini onayladı.
Buna göre, ülkede savunma harcamalarının 2029’a kadar, gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 3,5'ine yükselmesi öngörülüyor. Ayrıca, ülkede 2029’a kadar altyapıyı modernleştirmek için 166 milyar Euro harcanması planlanıyor.
ABD VE AB MÜZAKERELERİ
ABD ile Avrupa Birliğinin (AB) tarife müzakereleri de yatırımcıların odağında kalmaya devam ederken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise AB ülkeleri liderlerine ABD ile yürütülen ticaret anlaşması görüşmelerinin durumu hakkında bilgi verdiğini, ABD ile bir anlaşma yapmak istediklerini ancak uzlaşılamaması durumuna da hazırlıklı olduklarını söyledi.
YURTİÇİNDE ENFLASYON VERİLERİ BEKLENİYOR
Yurtiçinde geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken BIST 100 endeksi yüzde 2,19 yükselişle 9.404,89 puandan kapandı. Gelecek hafta ise gözler haziran ayına ilişkin enflasyon verilerine çevrildi.
Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) cuma günü yayımlanan bültenine göre, Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına, halka açık ortaklıkların pay geri alımlarının kolaylaştırılmasına, kredili sermaye piyasası işlemlerinin devamı süresince öz kaynak oranının esnetilerek uygulanmasına ilişkin tedbir ve uygulamalar 29 Ağustos seans sonuna kadar uzatıldı.
Dolar/TL haftayı önceki haftalık kapanışın yüzde 0,6 üzerinde 39,9070'ten tamamladı.
Gelecek hafta yurtiçinde pazartesi işsizlik oranı ve dış ticaret dengesi, salı imalat sanayi PMI, perşembe enflasyon ve haftalık para ve banka istatistikleri, cuma reel efektif döviz kuru verileri takip edilecek. Cumhuriyet
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Citi’den Türk Lirası’na alım tavsiyesi
Citi stratejistleri, gelişen piyasalara yönelik yayımladıkları yeni notta Türk lirası için pozitif bir görünüm sundu. Stratejistler, TL'de alım yönünde tavsiyede bulunurken, Türkiye Cumhu...
Konut almada yeni dönem yarın başlıyor: Tapuya gerek kalmayacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yarın İstanbul’da tanıtacağı yeni modelle, gayrimenkul sertifikası sistemi devreye alınacak. TOKİ ve Emlak Konut GYO iş birliğ...
Benzinli ve dizel araçları azaltmak için yeni yasak geliyor
Avrupa Birliği, içten yanmalı motorlara karşı yeni bir cephe açıyor, tarih belirlendi. Sadece satışı değil, kiralanması da yasaklanacak. AB’nin elektrikli araç dönüşümünü hızlandırmak içi...
Merkez Bankası açıkladı: Şirketlerin döviz borcu 6 yılın zirvesinde!
Finansal kesim dışında kalan şirketlerin döviz borcu, Mayıs ayında 176,2 milyar dolara çıkarak arttı. Varlıkları da yükselse de, borçtaki artış daha fazla oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez ...
Euro Bölgesi'nde şirketlerin kredi talebi artıyor
Euro Bölgesi'nde, kurumsal kredilere yönelik talep, düşen faiz oranlarının ardından toparlandı. Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi'ndeki 151 bankanın katıldığı Banka Kredi Anketi'n...
BYD'den sürpriz Türkiye kararı
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, Macaristan'da kurduğu yeni elektrikli otomobil üretim tesisinde seri üretimi 2026'ya kadar erteleyecek, işçilik maliyetlerinin daha düşük olduğu Türki...
Tarife belirsizliklerine rağmen ABD'li büyük bankalardan güçlü performans
ABD yönetiminin uyguladığı gümrük tarifelerinin ekonomiye olası etkilerine ilişkin belirsizlikler sürerken, ABD'de büyük bankaların ikinci çeyrek finansal sonuçları ülke ekonomisinin gücü...
Piyasalarda son 48 saat alarmı! Altın ve doların kaderi belli olacak
Piyasalar perşembe gününe odaklandı. Altın ve doların kaderini belirleyecek kritik karar yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Uzmanlar ‘Perşembe her şey değişecek’ diyerek piyasalardak...
Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı
Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu geli...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
'Kenan İmirzalıoğlu bir yıl boyunca hesabımızı ödedi'
Burcu Binici katıldığı programda gençlik yıllarında yaşadığı bir olayı anlattı. Arkadaşları ile gittiği ünlü bir mekana alınmadığını söyleyen Binici, Kenan İmirzalıoğlu'nun kendilerine sa...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Çörek otunu doğru tüketiyor musunuz?
Araştırmalar, binlerce yıldır şifa kaynağı olan çörek otunun; karaciğer yağlanması, iltihaplı romatizma gibi sağlık sorunlarına iyi geldiğini gösteriyor. Ancak etkilerinden faydalanmak için sadece poğaça, börek gibi hamur işleriyle tüketmek yetmiyor… Ölçüsünü ve tüketim şekillerini iyi bilmek gerekiyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.