Yukarı
429219

İmzalar İzmir 2030 Kent Taahhüdü için atıldı

27 Haziran 2025 09:04

İklim değişikliği ve enerji alanında yürüttüğü çalışmalar sonucunda Avrupa’nın öncü şehirleri arasında yer alarak Avrupa Birliği (AB) İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na dahil olan İzmir, 2030 yılı sıfır karbon hedefi için önemli bir adım attı. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başta olmak üzere; İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyeleri, İzmir 2030 Kent Taahhüdü'nü imzaladı. Kent genelinde birlik olmanın önemine vurgu yapan Başkan Dr. Cemil Tugay, “2030 yılına kadar karbon nötr şehir hedefini başaracağımıza inanıyoruz. İzmir bunu başaracak. Bunun için belediye de, kentte sorumluluk almış tüm diğer kişi ve kuruluşlar da üzerine düşeni yapacak” dedi.   

İzmir Büyükşehir Belediyesi iklim krizi ile mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa Birliği’nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonuna dahil olan ve AB üyesi şehirler dışında “misyon etiketi” almaya hak kazanan ilk şehir olan İzmir, önemli bir birliktelik anlaşmasına imza attı. 2030 karbon nötr hedefinde önemli çalışmaları hayata geçiren ve hedefine güçlü adımlarla ilerleyen İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay liderliğinde İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK) üyeleri Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen törenle İzmir 2030 Kent Taahhüdü’nü imzaladı. Kentin ekonomik, sosyal, çevresel ve mekânsal dönüşümünde öncü rol üstlenen kurumlar, ortak vizyon ve sorumluluk bilinciyle İzmir’in 2030 hedefinde beraber çalışacak.

Tugay: Karbon nötr şehir hedefini başaracağımıza inanıyoruz

İzmir 2030 Kent Taahhüdü ile ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil, belediye ve kentin sorumluluğunu almaya hazır pek çok kurumla bu süreçte birlikte çalışacaklarını beyan etmek bir araya geldiklerini aktardı. Kurula verdikleri destek ve güçten ötürü teşekkür eden Başkan Tugay, “Çünkü İzmir’imizin buna ihtiyacı var. Türkiye’ye ve pek çok ülkeye örnek oluşturacak bir birliktelik. İzmir’in 2030 yılında Karbon Nötr şehir olma taahhüdü var. Aynı zamanda Avrupa Birliği’nin misyon şehirlerinden birisi. İzmir 2030 Kent Taahhüdü ile belediyemiz ile birlikte kent paydaşlarımız bu taahhüde sahip çıkmaya hazır olduğumuzu, üzerimize düşeni yapacağımızı beyan ettik. Dolayısıyla bize başkalarının inanmasına değil, bizim kendimize inanmamıza ihtiyacımız olduğunu herkesten daha çok biliyoruz. 20230 yılına kadar karbon nötr şehir hedefini başaracağımıza inanıyoruz. Bu ihtimal zannedildiğinden çok daha yüksek bir ihtimaldir. İzmir bunu başaracak. Bunun için belediye de, kentte sorumluluk almış tüm diğer kişi ve kuruluşlar da üzerine düşeni yapacak” dedi.

“Birlikteliğimiz ilham olacak”

Gösterdikleri çabanın çevre illere, bölgeye, ülkeye ve bölgedeki ülkelere ilham olacağını belirten Başkan Dr. Cemil Tugay, bu konunun gelecek nesiller için de hayati bir öneme sahip olduğunu söyledi. Tugay, “Bu taahhüdü gerçekleştirmek üzere üzerimize düşeni yapacağız. İzmir’imizi tarif edemeyeceğim kadar çok seviyorum. Aynı duyguları ülkem için de besliyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün asil özellikleriyle, benzersiz nitelikleriyle beraber ne kadar kıymetli olduğunun elbette farkındayım. Bu güzel dünyanın sadece bizler tarafından değil, bizden sonraki insanlarca da yaşanmaya, yaşatılmaya devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. O nedenle burada elimizden gelen çabayı, arkadaşlarımızla birlikte sonuna kadar göstereceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Sizler yanımızda olmadıkça bunu istediğimiz ölçüde başaramayacağımızı da bildiğimizi, bu bilinçle sizleri burada göreve, taahhüde katılmaya davet ettiğimizi, sadece imza atan değil daha sonra aynı zamanda üzerine düşen sorumluluğu da beklendiği gibi yerine getiren değerli kent paydaşlarımız olacağınıza inancımızı ifade etmek isterim” diye konuştu. 

Velibeyoğlu: İzmir 2030 Kent Taahhüdü ortak eylem çağrısının resmileşmiş halidir

Taahhüdün imzalanmasına dair bir açıklama yapan İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, misyon kent olmanın, yalnızca bir unvan değil aynı zamanda ortak bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, “İklim krizinin etkilerinin yoğunlaştığı bu dönemde, İzmir’in 2030 hedeflerine ulaşması; yalnızca yerel yönetimin değil, kentteki her kurumun, kuruluşun ve bireyin bu taahhüt doğrultusunda harekete geçmesine bağlıdır. İzmir 2030 Kent Taahhüdü, bu ortak eylem çağrısının resmileşmiş halidir. Bugün atılan bu imza, İzmir’in iklim nötr geleceğine giden yolda, kararlı, şeffaf ve katılımcı bir dönüşüm sürecinin teminatı niteliğindedir" şeklinde konuştu.

İzQ İnovasyon Merkezi’nde İzmir 2030 Misyon Eylem Laboratuvarı kurulacak

İzmir 2030 Kent Taahhüdü, kentin tüm kurumlarını kapsayıcı ve eylem odaklı bir yaklaşımla bir araya getirirken, taahhüt metni; iklim nötrlüğü, enerji ve gıda güvenliği, doğa temelli çözümler, sosyal adalet, yaratıcı ekonomi ve kapsayıcı yönetişim gibi alanlarda kurumsal iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu metinle birlikte ilgili kurumlar, İzmir Planlama Ajansı (İZPA) koordinasyonunda İzQ İnovasyon Merkezi’nde kurulacak İzmir 2030 Misyon Eylem Laboratuvarı çatısı altında ortak dönüşüme katkı sunmayı taahhüt ediyor.

Kurul neleri taahhüt etti?

Kentin ekonomik, sosyal, çevresel ve mekânsal dönüşümünde öncü rol üstlenen kurumları, ortak vizyon ve sorumluluk bilinciyle taahhüt metnine imza attı. Kurul şunları taahhüt etti:

Kentin tüm bölgelerinde sosyal ve mekânsal adaleti sağlayacak yatırımların planlanması ve uygulanmasında aktif rol alacak.

Sağlıklı, erişilebilir, güvenli ve iklim dirençli barınma, ulaşım, altyapı, gıda, tarımsal üretim ve kamu hizmetlerine erişim için eşitlikçi politikaların destekçisi olacak. 

Kentte suya, enerjiye ve sağlıklı gıdaya adil erişimi destekleyen bütüncül politikalara katkı sunmak için hazırlanacak olan stratejiye ilişkin uygulamalarda iş birliği yapacak.

İnsanların ve doğadaki tüm canlıların yaşamlarının ve sağlıklarının sürdürülebilir bir şekilde dengelenmesi için “İyi Olma Hâli” ilkeleri doğrultusunda hareket edecek.

İzmir’de her bireyin örgün eğitimden okul dışı öğrenmeye kadar tüm yaşam boyu eğitim olanaklarına eşitlik temelinde erişimini sağlayacak; bireylerin, geleceğin mesleki ve sosyal becerilerini kazanarak sürekli öğrenen, kendini geliştiren, üreten ve topluma katkı sunan bireyler olarak gelişimini destekleyecek.

İzmir’in işgücü piyasasını geliştirmeye ve çeşitlendirmeye yönelik mesleki becerileri kazandırmayı, insana yakışır iş, yeşil istihdam ve toplumsal eşitlik hedefiyle kapsayıcı kurum-içi eğitim, hibe ve destekleri artırmayı, dijital göçebeliği ve tersine beyin göçünü sağlayacak projelere katkı koymayı sürdürecek.

2030 yılına kadar İzmir’de net sıfır karbon salımı hedefini gerçekleştirmek için Avrupa Birliği İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu çerçevesinde Avrupa Komisyonuna sunulan ve kabul edilen İklim Şehir Sözleşmesi çerçevesinde oluşturulan tüm planları destekleyecek.

İzmir Misyon Kent Eylem Laboratuvarı yapısında aktif rol üstlenecek; karar alma süreçlerinde şeffaflık ve toplumsal katılımı esas alacak.

İzmir'in kültürel ve yaratıcı (kreatif) ekosisteminin kapasitesinin güçlendirilmesine katkıda bulunacak.

Sürdürülebilir, döngüsel, doğa temelli çözümleri yaygınlaştıracak, kent ekosistemlerinin bütünlüğünü koruyacak ve biyoçeşitliliği artıracak politikaların geliştirilmesini destekleyecek.

AB ve uluslararası fonlara erişim konusunda kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler olarak eşgüdüm içerisinde ilerleyecek, İzmir’in uluslararası finansman platformlarındaki görünürlüğünü ve ulaşılabilirliğini artıracak.

Kentimizin ekonomik, sosyal ve çevresel önceliklerine yanıt veren misyonlar doğrultusunda, Ar-Ge faaliyetlerini, yenilikçi çözümleri ve teknoloji üretimini; katılımcı, adil ve açık inovasyon ilkeleriyle destekleyerek yerel kalkınmanın bilgiye dayalı ve sürdürülebilir bir zemine oturmasını sağlayacak.

Uygulama çerçevesinde; taahhütler, İzmir 2030 Misyon Eylem Laboratuvarı (Mission City Action Lab 2030 İzmir) çatısı altında izlenecek. Her imzacı kurum, kendi faaliyet alanlarında yukarıdaki hedeflere uyumlu yıllık uygulama planı hazırlayıp kurum stratejik planları içerisine dahil etmeye ve paylaşmaya gönüllü olduğunu beyan edecek.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Durmaz, “Temiz deniz, sağlıklı bir gelecek demektir”

Durmaz, Çeşme Belediyesi olarak bilimin rehberliğinde doğayla uyumlu, dayanışmacı bir yerel yönetim anlayışını hayata geçirdiklerini belirtti. Temiz Çeşme Temiz Deniz hareketi kapsamında ...

Konak’ta çocuklara kültürel miras bilinci aşılanıyor

Konak Belediyesi’nin Çocuk Yaz Programı kapsamında düzenlenen Kültürel Miras Çocuk Atölyesi, miniklere kentin tarihini öğretirken, kültürel değerleri koruma bilinci aşılıyor. Ayrıca progr...


CHP’li Bakan Konya’da polisin darp edildiği olayı Meclis gündemine taşıdı

CHP Genel Bakan Yardımcısı Murat Bakan, Konya’da bir polisin ailesinin yanında darp edildiği olayı ve iddiaları Meclis gündemine taşıdı, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı’nın yanıtlaması i...

İZPA İzmir’in orman yangını risk haritasını oluşturdu

Çalışmada, İzmir’e özgü mekânsal bir orman yangını risk modeli geliştirilerek, bu modelde AHS temelli karar destek yapısı CBS ortamında uygulandı. Modelde kullanılan veriler, orman örtüsü...


Çeşme Belediyesi’nden KİHEP için iş birliği protokolü

Çeşme Belediyesi ile Kadının İnsan Hakları Derneği ve İzmir Kadın Dayanışma Derneği arasında daha fazla kadının insan hakları eğitim programından yararlanması amacıyla kurumsal iş birliği...

Menemen'e Aynısefa geliyor

Menemen Belediyesi, vatandaşların huzurla, keyifle, lezzetle ve ekonomik olarak sosyalleşebileceği yepyeni bir tesisi hizmete açmak için hazırlıklarını son aşamaya getirdi. Açılışa kısa b...


Sunal Tülbentçi Parkı Yeni Yüzüyle Hizmette

Menderes Belediyesi, tesislerini modernleştirmeye devam ediyor. Planlama dahilinde yaz sezonu öncesi çalışmalarına başlanan Gümüldür’deki Sunal Tülbentçi Parkı tesisi sona erdi. Tesis yen...

Buca’nın hafızası Pembe Köşk’te can buldu

Buca’nın köklü geçmişini ve zengin kültürel mirasını gün yüzüne çıkaran Buca Kent Belleği Sergisi, kapılarını ziyaretçilere açtı. Tarihi Pembe Köşk’te hayat bulan sergiye tüm İzmirlileri ...


BBFO'nun ücretsiz film atölyeleri başlıyor

Bornova Belediyesi Film Ofisi (BBFO), Ağustos ayında 9-14 yaş arası çocuklara yönelik iki ayrı ücretsiz film atölyesi düzenliyor. Katılımcılar üç günlük programda film yapımının temelleri...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Oğuzhan Koç: O paraya ev alacak olsak Riva'dan almayız

Oyuncu Hazal Subaşı ile şarkıcı Oğuzhan Koç Yeniköy'de objektiflere takıldı. Ev sahibiyle yaşadığı kira krizi nedeniyle mağdur olduğunu söyleyen Koç, Riva'dan 65 milyon TL'ye ev aldıkları...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Çörek otunu doğru tüketiyor musunuz?

Araştırmalar, binlerce yıldır şifa kaynağı olan çörek otunun; karaciğer yağlanması, iltihaplı romatizma gibi sağlık sorunlarına iyi geldiğini gösteriyor. Ancak etkilerinden faydalanmak için sadece poğaça, börek gibi hamur işleriyle tüketmek yetmiyor… Ölçüsünü ve tüketim şekillerini iyi bilmek gerekiyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR