
Hücrelerin koruma kalkanı
Vücutta birçok biyolojik süreçte kritik rol oynayan ‘sistein’in hücresel düzeyde koruma sağlayan önemli bir amino asit olduğuna dikkat çeken Demet Erciyes ‘’Bu bileşiğin bağışıklık sistemini güçlendirmeden yaşlanma belirtilerini geciktirmeye kadar çok önemli etkileri var’’ dedi.
Günümüzde daha çok hava, su ve yiyecekler yoluyla çok fazla toksine maruz kalıyoruz. Vücudumuz da bu toksinleri temizlemeye çalışıyor. Ancak bu maruziyetin fazla olduğu günümüzde doğal temizlik süreci zorlaşıyor. Vücutta biriken toksinler de hem ciddi sağlık sorunlarına hem de hızlı yaşlanmaya neden oluyor…
İşte bu nokta uzmanlar, antioksidan besinlerin önemine dikkat çekiyor. Yaşlanma sürecinin yavaşlatılmasında kilit rol oynayan bir amino ait olan ‘sistein’in, güçlü antioksidan etkisi sayesinde hücreleri zararlı maddelerden arındıran doğal bir gençlik destekçisi olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes, bu bileşiğin hünerlerini ve doğal kaynaklarını şöyle açıkladı:
TOKSİNLERLE SAVAŞIR
Sistein, vücut tarafından üretilebilen ancak yaşlanma, stres, kronik hastalıklar, beslenme yetersizliği gibi durumlarda dışarıdan alınması gereken yarı esansiyel bir aminoasittir.
İnsan vücudunda doğal olarak bulunan ve güçlü bir antioksidan olan glutatyon üretiminde rol oynar, bu da onun önemini gösterir.
Serbest radikaller, hücre hasarına ve yaşlanmaya neden olan zararlı moleküllerdir. Sistein, glutatyon seviyelerini artırarak serbest radikalleri nötralize eder ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Hücrelerin enerji santrali olarak tanımlanan mitokondrilerin işlevini destekleyerek hücreleri güçlendirir ve erken yaşlanmalarını önler.
KOLAJEN ÜRETİMİNİ ARTIRIR
Sistein, vücudun en güçlü antioksidanlarından biri olan glutatyonun üretiminde temel rol oynar. Glutatyon, hücreleri toksinlerden arındırarak cilt sağlığını korur.
Cilt hücrelerini oksidatif strese ve serbest radikallere karşı koruyarak kırışıklık, ince çizgi ve leke oluşumunu azaltır. Aynı zamanda DNA onarımını destekler, hücre yenilenmesini hızlandırır ve cildin sıkı, elastik ve genç görünmesini sağlayan temel protein olan kolajen üretimini artırarak cildin elastikiyetini güçlendirir.
UV ışınlarının neden olduğu hücresel hasarı önlemeye yardımcı olurken, nem kaybını engelleyerek cildin daha dolgun, nemli ve sağlıklı görünmesini sağlar. Melanin üretimini dengeleyerek cilt tonunu eşitler, koyu leke oluşumunu azaltır ve cilt dokusunun daha pürüzsüz olmasına katkıda bulunur. Ayrıca ciltteki iltihaplanmayı hafifleterek akne ve egzama gibi sorunları yatıştırır.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Bağışıklık sistemi yaşlandıkça zayıflar. Sistein, vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı karouyup, bağışıklık sistemini güçlendirerek uzun vadede genç kalmayı destekler. Antioksidan etkisiyle bağışıklık hücrelerini güçlendirir. Enfeksiyonları önleyerek hastalıklardan kaynaklanan hücresel hasarı azaltır.
Ayrıca kas kütlesini koruyarak yaşlanmaya bağlı kas kaybını engeller.
Kas yorgunluğunu azaltarak daha dinç hissetmeye yardımcı olur. Karaciğerin toksinleri atmasını kolaylaştırarak vücudu temizler. Beyin fonksiyonlarını da destekleyerek zihinsel yorgunluğun önüne geçer.
HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Sistein, hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklarda bulunur. Tavuk, hindi, yumurta, süt, yoğurt, peynir, balık ve kırmızı et gibi hayvansal ürünler sistein açısından zengindir. Soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, tam tahıllar, mercimek, ceviz ve ayçiçeği çekirdeği bulunduğu bitkisel kaynaklardır.
Bu besinlerin düzenli tüketimi, vücudun antioksidan kapasitesini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Özellikle protein açısından dengeli bir beslenme düzeni, sistein seviyelerinin korunmasında önemli rol oynar.
Sistein içeren besinler düzenli tüketildiğinde cilt sağlığını, bağışıklığı ve hücre yenilenmesini destekleyerek yaşlanma sürecini yavaşlatır. Yaşlanmaya bağlı hastalık riskini de azaltır.
DOĞAL YOLDAN ALINMALI
Sisteini besinlerle doğal yoldan almak mümkün. Dolayısıyla doktor önerisi olmadan takviye alınmamalıdır. Takviyeleri özellikle başka ilaçlarla etkileşime girerek, vücuda yarar yerine zarar verebilir. bilir. Böbrek taşlarına yol açabilir. Kanama riskini artırabileceği için özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar için risklidir. Hamile ve emziren kadınlar için de risk teşkil edebilir.
Saçları canlandırır
Saçların temel yapı taşı keratin proteininin üretiminde rol oynayan sistein saç büyümesini destekleyen önemli bir bileşendir. Saçları güçlendirir, dökülmeyi azaltır ve parlaklık kazandırır. Ayrıca; saç köklerini besleyerek hızlı uzamasını sağlar. Saç tellerini kalınlaştırarak daha dolgun görünmesine de yardımcı olur.
sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Yorgun, gergin, huzursuz musunuz? Nedeni bu olabilir
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun su ihtiyacı da yükseliyor. Uzmanlar, yeterli su tüketiminin sadece fiziksel sağlık için değil, ruhsal denge ve stres kontrolü açısından ...
Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyonun yalnızca yaşlıları değil, genç bireyleri de tehdit ettiğini vurguladı. 40 yaş altındaki bireylerde hipertansiyon oranının yüzde 9 ila...
Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var?
Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç...
Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor
Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu...
Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık
Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl...
Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kon...
Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!
Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terl...
Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor
Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir. Alzh...
Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı
Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden doktora sonrası araştırmacı D...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Acun Ilıcalı'nın Kızı Yasemin 18 Yaşında!
Ünlülerin çocukları da en az kendileri kadar ilgi görüyor. Acun Ilıcalı ile Zeynep Yılmaz’ın kızı Yasemin Ilıcalı, 18 yaşına girdi. Yılmaz, kızının doğum gününü sosyal medya üzerinden pay...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Yorgun, gergin, huzursuz musunuz? Nedeni bu olabilir
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun su ihtiyacı da yükseliyor. Uzmanlar, yeterli su tüketiminin sadece fiziksel sağlık için değil, ruhsal denge ve stres kontrolü açısından da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.