Yukarı
422535

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2024'te arttı

06 Mart 2025 13:03

İnşaat sektörü geçen yıl yüzde 9,3 büyürken, inşaat malzemesi sanayisinde üretim artışı yıllık yüzde 1,4 olarak gerçekleşti.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu'nun şubat sonuçları açıklandı.

Raporda, inşaat sektörünün 2024'ün dördüncü çeyreğinde yüzde 8,7 büyüdüğü ve geçen yılın üçüncü çeyrekteki büyümesinin ise yüzde 9,2'den 11,1'e güncellendiği belirtildi.

Sıkılaştırma politikalarının inşaat sektörüne etkisinin sınırlı olduğu aktarılan raporda, deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetleri, yerel seçimler sonrası kentsel dönüşüm ve diğer inşaat faaliyetlerinin destekleyici nitelikte olduğu vurgulandı.

Raporda, inşaat sektörünün son 9 çeyrektir büyüme gösterdiğine dikkat çekildi.

İNŞAAT MALZEMESİ SANAYİ ÜRETİMİ 0,95 ARTTI

Raporda, inşaat malzemesi sanayi üretiminin geçen yılın ikinci yarısında zayıf kaldığı kaydedildi.

İnşaat malzemesi sanayi üretiminin hem iç hem dış talepteki gelişmelerden etkilendiği belirtilen raporda, geçen yılın genelinde dış talebin durağan kaldığı ve bu nedenle sanayi üretiminin olumsuz etkilendiği vurgulandı.

İç talebin yılın ilk çeyreğine kadar hareketli kaldığı, ikinci çeyrekten itibaren dezenflasyon politikalarının ve sıkı para politikasının etkileri ile yavaşlamaya başladığı raporda paylaşıldı. Yılın üçüncü çeyreğinde küçülen iç talep, dördüncü çeyrekte de zayıf kaldı.

Raporda, 2024'ün üçüncü çeyreğinde çalışma gün sayılarının normalleştiği, siyasetin etkilerinin en aza indiği, sıkı para ve maliye politikaları uygulamasının genişletildiğinin altı çizildi. Bu gelişmelere bağlı olarak, üçüncü çeyrekte iç talep ve malzeme sanayi üretimi üzerinde sıkılaşma politikalarının açık etkilerinin görüldüğüne vurgu yapıldı.

Geçen yılın üçüncü çeyreğinde inşaat malzemesi sanayi üretiminin yüzde 2,2 azaldığı aktarılan raporda, yılın son çeyreğinde ise inşaat malzemesi sanayi üretiminin yeniden büyümeye geçtiği ancak büyümenin yüzde 0,95 ile sınırlı kaldığı hatırlatıldı.

Geçen yılın son üç ayında ihracat artışı üretimi desteklerken iç talepte de sınırlı bir toparlanma yaşandı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ GENEL EKONMİ ÜSTÜNDE BÜYÜDÜ

Raporda, inşaat sektörünün 2024'teki yüzde 9,3 büyümeyle 2023'teki yüzde 7,2'lik büyümenin üzerine çıktığına vurgu yapıldı.

5 yıllık daralmanın ardından inşaat sektöründe iki yıl üst üste yüksek büyüme oranlarının görülmesinde, özellikle deprem bölgesi inşaat faaliyetlerinin etkili olduğu belirtildi.

Türkiye İMSAD raporunda, inşaat sektörünün geçen yılın tüm çeyreklerinde ve yılın tamamında genel ekonominin üzerinde büyüdüğüne de yer verildi.

2024'ün dördüncü çeyrek döneminde genel ekonomi yüzde 3, inşaat sektörü ise yüzde 8,7 büyüme kaydetti.

Sıkılaştırma politikaları birçok sektörde yavaşlamaya neden olurken inşaat sektörünün daha sınırlı etkilendiğinin altı çizilen raporda gayrimenkul sektöründe büyümenin yüzde 2,4 ile zayıfladığına yer verildi.

İNŞAATTAKİ BÜYÜME ÜRETİME YANSIMADI

Rapora göre 2024'te inşaat sektörünün yüzde 9,3 büyümesine rağmen, inşaat malzemesi sanayisinde üretim artışı yıllık yüzde 1,4 olarak gerçekleşti.

İnşaat sektöründeki büyümenin malzeme sanayinin üretimine yansımadığı belirtilen raporda, inşaat sektöründeki yüksek büyümenin yarattığı iç talebin büyük ölçüde stoklardan karşılandığı kaydedilirken satış kanalları, bayiler ve üretici firmaların stoklarını kullandığı bilgisi paylaşıldı. Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Fahiş zamların nedenini Elektrik Mühendisleri Odası açıkladı

Elektrik Mühendisleri Odası, elektrik faturalarında enerji bedelinin dağıtım bedelinin gölgesinde kaldığını açıkladı. Dağıtım bedelinin son dört yılda yüzde 642 arttığına dikkat çeken EMO...

Avukatlık ücretlerinde 10 yılın özeti

Türkiye’de avukatlık ücretleri son 10 yılda ortalama yüzde 1500’ün üzerinde arttı. Ağır ceza, kira sözleşmesi ve icra davalarında alınan ücretler, enflasyonun bile önüne geçti. 5 Nisan Dü...


JPMorgan, ABD ekonomisinin 2025’te resesyona girmesini bekliyor

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Trump yönetiminin duyurduğu gümrük vergilerinin etkisiyle ABD ekonomisinin bu yıl resesyona girmesini öngördü. Ekonomistler, GSYH büyümesinin önceki...

ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı bir önceki haftaya göre arttı

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un haftalık verileri yayımlandı. Buna göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 29 Mart-4 Nisan'da bir önceki haftaya göre 5 artarak 489'a y...


Benzin, Motorin, LPG Fiyatları Ne Kadar Oldu?

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve döviz kurundaki hareketlilik, akaryakıt fiyatlarını da etkiledi. 4 Nisan’dan itibaren benzine 1 lira 8 kuruş zam, 5 Nisan itibarıyla ise LPG’ye 8...

Bu Hafta En Çok Hangisi Kazandırdı? Altın, Dolar, Borsa...

Bu hafta finans piyasaları için oldukça hareketli geçti. En çok kazandıran ve kaybettiren yatırım araçları da belli oldu. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri, haftayı ortalama y...


TL'nin reel değeri Mart'ta geriledi

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) endeksi, mart ayında bir önceki aya göre 1,62 puan azalarak 73,48 olarak gerçekleşti. Reel Efektif Döviz Kuru endeksi, ma...

Tarihin en yüksek ikinci mart ihracatı

Bakan Bolat'ın açıkladığı verilere göre mart ayında ihracat yüzde 3,2 artışla 23,4 milyar dolara yükseldi. Böylece tarihin en yüksek ikinci mart ayı ihracatı gerçekleştirildi.


TCMB açıkladı: 2025'te kredi piyasasında gevşeme yaşanacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın "Banka Kredileri Eğilim Anketi"ne göre, 2025'in birinci çeyreğinde işletmelere verilen kredilerde gevşeme başladı. Bankaların beklentisi, konut ve ta...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Cem Yılmaz da göç etti: 'Her şey çok güzel olacak'

Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından başlayan tepkiler protestolara dönüşmüş, yapılan her paylaşım ayrı olay olmuştu. Sürecin bir an olsun durulmadığı gündemde X platformunda hesap...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyardı: Solunum yolu enfeksiyonu sonrası kalp gribi riski

Üst solunum yolu enfeksiyonlarını atlatan kişilerde sessizce ilerleyen kalp gribi tehlikesi! Göğsünde ağrıyla hastaneye başvuran genç, kalp gribi teşhisiyle karşılaştı. Uzmanlar uyarıyor: Genç ölümlerin ardında bu hastalık olabilir. Boğaz ağrısı, halsizlik, nefes darlığı ve kırıklık gibi genel belirtilerle üst solunum yolu rahatsızlığı geçirenler, bir süre sonra kalp batması, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi belirtilerle hastanelere başvuruyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR