
Domuz gribi geri döndü
Hemen her kış mevsiminde olduğu gibi bu yıl da başta grip olmak üzere birçok üst solunum yolu hastalığında artış gözlemleniyor. Son zamanlarda en çok domuz gribinin görüldüğünü belirten TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu’ndan Doç. Dr. Nigar Dirican "Tedbiri elden bırakmayın" uyarısında bulundu.
Soğuk havalarla birlikte üst solunum yolu hastalıkları yaygın görülmeye başladı. Özellikle sonbaharda pek görülmeyen grip vakaları da arttı.
Bu hastalıklara karşı önlem alınması gerektiğini hatırlatan TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu’ndan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nigar Dirican, önemli bilgiler paylaştı…
Doç. Dr. Nigar Dirican
HEPSİNİN BELİRTİLERİ AYNI
Grip, domuz gribi, Covid-19 ve diğer solunum yolu virüslerinin benzer belirtilerle kendini göstermesi nedeniyle, doğru teşhis ve tedavi için dikkatli olunması gerekiyor.
Bu nedenle, grip benzeri şikayetler yaşayan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmasının, bu virüslerin yayılmasını engellemek ve doğru tedavi almak için önemli.
Ayrıca, koruyucu önlemler almak yani bağışıklığı güçlü tutmak, grip aşısı yaptırmak, maske kullanmak, bulunulan ortamı havalandırmak ve hijyen kurallarına uymak bu virüslerin yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir.
Her soğuk algınlığı grip değildir
Sonbahardan bu yana üst solunum yolu hastalıkları yaygın görülmeye başladı.
Aile hekimlerine grip benzeri hastalık şikayetleri (ateş veya ateş hissi, kırgınlık, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı) ile başvuran hastalardan alınan solunum yolu örneklerinde saptanan etkenler şöyle; En sık influenza A (H1N1) yani domuz gribi görülüyor. Onu Rhinovirus (soğuk algınlığının başlıca nedeni), insan coronavirüsler, SARS-CoV-2 (COVID-19) ve Respiratuar Sinsityal Virus (RSV) takip ediyor.
Bazı hastalar bu hastalıkları hafif geçirirken, bazıları daha ağır belirtilerle karşılaşabiliyor. Çünkü hastalığa neden olan etkenler farklılık gösterebiliyor, her soğuk algınlığı grip (influenza) olmadığı için iyileşme süreleri de değişebiliyor.
Doktora danışmadan antibiyotik kullanmaya başlayan çoğu hasta ise ilaçların fayda etmemesinden yakınıyor.
Grip
Mevsimsel grip (influenza), her yıl özellikle sonbahar ve kış aylarında yaygınlaşan, influenza virüslerinin neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur.
Virüs, öksürük ve hapşırıkla havaya karışan damlacıkların sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Ayrıca, damlacıkların bulaştığı yüzeylere temas sonrası ellerin ağız, burun veya göze sürülmesiyle de bulaşabilir.
Tokalaşma, öpüşme ve yakın mesafede konuşma gibi davranışlar da bulaş yollarıdır. Virüs, kapı kolu, masa, bardak gibi yüzeylerde 2-8 saat canlı kalabilir.
Domuz gribi
Hayvanların kendi grip virüsleri vardır ve genellikle bu virüsler insanlara bulaşmaz. Ancak geçmiş yıllarda hayvanlardaki grip virüslerinin yapısal değişikliğe uğrayarak insanlara bulaşabildiği ve hastalığa yol açabildiği görülmüştür.
Domuz gribi, H1N1 influenza A virüsünün neden olduğu bir grip türüdür. 2009 yılında Meksika’da insanlara bulaşarak küresel bir salgına yol açmıştır.
Sonraki yıllarda, domuz gribi virüsü mevsimsel grip etkenleri arasında yer almıştır.
Domuz gribi, klasik grip belirtilerine benzer şekilde ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk gibi semptomlara yol açar. Yüksek risk altındaki gruplarda (yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar) daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Aşı ve antiviral tedaviyle korunma sağlanabilir ve tedavi edilebilir.
Soğuk algınlığı (nezle)
Üst solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyondur. En yaygın nedeni rinovirüslerdir, influenza dışında 200’e yakın virüs nezleye yol açabilir.
Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma, hafif baş ağrısı, öksürük ve hafif ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Genellikle hafif seyreder ve 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Tedavi, semptomları hafifletmeye yöneliktir ve bol sıvı tüketimi, dinlenme, ağrı kesiciler ve burun tıkanıklığını giderici spreyler veya damlalar kullanılabilir.
Ancak antibiyotikler nezlenin tedavisinde etkili değildir, çünkü nezle viral bir enfeksiyondur. Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Gizli pandemi: Lyme
425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit...
Sadece bu 6 kuralı hayatınıza sokun yeter
Kilo vermek artık sancılı diyetlere bağlı değil; uzmanlar, sadece hayatınıza katacağınız 6 basit kuralın zayıflama sürecinde mucizevi fark yaratabileceğini söylüyor. Düşük karbonhidrat, k...
Sıvı kaybı böbreklerde hasara yol açıyor
Sıcak havalarda böbrek sağlığının daha fazla dikkat gerektirdiğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Merve Aktar, “Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte terleme yoluyla ciddi mikt...
Bu 3 sessiz belirti sizde varsa kahve sağlığınızı tehdit ediyor olabilir!
Sabah kahvesi olmadan uyanamayanlardan mısınız? Gün boyunca fincandan fincana koşuyorsanız dikkat! Kahvenin fazlası vücutta beklenmedik tepkilere yol açabilir. Birçoğumuz için kahve, güne...
119 ülkede görüldü, yayılıyor: Milyonlarca kişi tehlikede!
Hiçbir sınır tanımadan hızla yayılan tehlike, uzmanları bile alarma geçirdi. Görüldüğü ülke sayısı 100’ü aştı, vaka sayıları tırmanıyor. DSÖ ilk kez kapsamlı bir tedavi kılavuzu yayımladı...
Soğuk su içmek bizi hasta eder mi?
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Candevir, kavurucu sıcaklarda sıvı kaybına karşı su tüketiminin önemini vurgu...
Kalbiniz kaç yaşında?
“Kalbin biyolojik yaşı” takvim yaşından farklı olarak kalbin yaşlanma hızını gösteren bir kavramdır. Yani kalbin yaşı, kalbin kaç kere attığıyla değil, nasıl attığıyla ölçülür. Bazen 40 y...
Beyniniz ne durumda?
Günümüzde yaşam süresi uzasa da buna paralel olarak alzheimer, parkinson gibi hastalıklar da artıyor… Pek çok insan 70-80’lerinde bunama sorunu yaşıyor. Dolayısıyla günümüzde ‘longevity’ ...
Tehlikeli yükseklik: Gizli hipertansiyon
Tansiyonu olduğunu bilmeyen milyonlarca kişi, kalp krizi ve felç riskiyle yaşadığının farkında değil. Tansiyon değeriniz normal olsa bile gizli hipertansiyonunuz olabilir. Özellikle sabah...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Şakir Paşa Ailesi iptal edildi
'Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar' dizisi NOW TV ekranlarında başlayan, köklü bir ailenin sanat ve kültürle örülü yaşamını anlatan dönem dizisiydi. Ancak ikinci sezonu planlanır...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Gizli pandemi: Lyme
425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit, pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.