Yukarı
417339

Bilim insanlarından 'ayna' uyarısı: Araştırmaları durdurun!

15 Aralık 2024 12:32

Uzmanlar, doğada bulunan moleküllerin ayna görüntülerinden oluşturulan ayna bakterilerin insanları, hayvanları ve bitkileri ölümcül enfeksiyon riskine sokabileceği konusunda uyarıyor. Bu ve benzeri çalışmalar için sağlanan fonların ise iptal edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Son dönemde doğal molekülleri taklit ederek tasarlanan ilaçlar ve tedavi yöntemleri uluslararası alanda büyük ödüller aldı. Ancak bu tip çalışmaların bir de bilinmeyen karanlık bir yüzü daha var. O da "ayna" molekül çalışmaları. Yani organizmaların moleküllerini ya da tedavi amaçlı kullanılan molekülleri doğal moleküllerin ayna görüntülerine göre tasarlamak.

Dünyanın önde gelen bilim insanları, sentetik organizma olarak tanımlanan bu 'ayna'ların Dünya'daki yaşam için "benzeri görülmemiş bir risk" oluşturacağı endişeni taşıyor. Hatta 'ayna yaşam' mikropları oluşturma araştırmalarının da durdurulmasını talep ediyor.

Nobel ödüllü uluslararası gruplar, doğada bulunan moleküllerin ayna görüntülerinden oluşturulan ayna bakterilerin çevrede yerleşebileceği ve doğal organizmaların bağışıklık savunmalarını aşabileceğini belirtirken bu durumun insanları, hayvanları ve bitkileri ölümcül enfeksiyon riskine sokabileceği konusunda uyarıyor.

Yaşayabilir bir ayna mikrobun inşa edilmesi (tasarlanması) en az on yıl süren bir çalışma gerektirir. Sonuç almak her ne kadar zor olsa da, risk değerlendirmeleri organizmalar hakkında o kadar ciddi endişeler uyandırdı ki, 38 kişiden oluşan bilim grubu tüm dünyayı bu hedefe yönelik çalışmaları durdurmaya çağırdı ve fon sağlayıcılardan araştırmaları desteklemeyeceklerini açıkça belirtmelerini istedi.

Pittsburgh Üniversitesi'nde evrimsel biyolog Profesör Vaughn Cooper, "Bahsettiğimiz tehdit benzeri görülmemiş bir şey" dedi ve şunları söyledi:

- Ayna bakteriler muhtemelen birçok insanın, hayvanın ve bitkinin bağışıklık sisteminin tepkisinden kaçacak ve her durumda kontrolsüzce yayılacak ölümcül enfeksiyonlara neden olacaktır.

Grup, 1990'larda insan genomunu dizilemek için özel çabaya öncülük eden ABD'li bilim insanı Dr. Craig Venter ve Cambridge Üniversitesi'nden Nobel ödüllü Prof. Greg Winter ile Chicago Üniversitesi'nden Prof. Jack Szostak'ı da içeriyor.

Yaşam için birçok molekül (her biri diğerinin ayna görüntüsü olan) iki farklı biçimde var olabilir. Tüm canlı organizmaların DNA'sı "sağ el" nükleotidlerden yapılırken, hücrelerin yapı taşları olan proteinler "sol el" aminoasitlerden yapılır. Doğanın neden bu şekilde çalıştığı belirsiz: yaşam bunun tam tersi bir kuralla inşa edilmiş olabilirdi. 

Bilim insanları daha yakından incelemek için büyük, işlevsel ayna molekülleri ürettiler. Bazıları ayna mikropları üretmeye doğru küçük adımlar bile attılar, ancak ayna moleküllerinden bütün bir organizma inşa etmek bugünün bilgi ve teknoloji seviyesinin çok ama çok ilerisinde.

ANTİBİYOTİKLER ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?

The Guardian'ın Bilim Editörü Ian Sample'ın kalema aldığı makalede teknolojiyle ilgili yeni endişelere de yer veriliyor. Uluslararası Science dergisinde yayınlanan 299 sayfalık bir raporda bilim insanlarının ayna moleküller üzerine yapılan araştırmalar konusunda hevesli olsalar da, ayna mikropların taşıdıkları önemli riskler hakkında küresel bir tartışma çağrısında bulunuyor.

Araştırmacılar, ölümcül enfeksiyonlara neden olmanın ötesinde, mikropların doğal rakipler ve avcılar tarafından güvenli bir şekilde kontrol altına alınabileceğinden veya kontrol altında tutulabileceğinden şüphe ediyorlar. Bu şartlarda mevcut antibiyotiklerin de etkili olma olasılığı düşük.

Yazarlar Science dergisinde, "Ayna yaşamının olağanüstü tehlikeler yaratmayacağına dair ikna edici kanıtlar ortaya çıkmadığı sürece, ayna bakterilerin, hatta tasarlanmış biyolojik kontrol önlemlerine sahip olanların bile tasarlanmaması gerektiğine inanıyoruz." ifadelerine yer veriliyor.

Minnesota Üniversitesi'nde sentetik biyolog ve raporun ortak yazarı olan Dr. Kate Adamala, bir ayna hücresi üzerinde çalışıyordu ancak geçen yıl riskleri ayrıntılı olarak inceledikten sonra fikrini değiştirdi.

"Ayna yaşamı yaratmamalıyız." dedi. "Konuşmak için zamanımız var. Ve bu makalede yapmaya çalıştığımız şey de buydu, küresel bir konuşma başlatmak."

Raporda yer almayan Imperial College London'dan Prof. Paul Freemont, bunu "sorumlu araştırma ve inovasyonun mükemmel bir örneği" olarak nitelendiriyor ve ekliyor:

"Yazarlar, aynalı canlı organizmaların gelişimi konusunda açık ve şeffaf bir tartışmaya ihtiyaç olduğunu açıkça belirtirken, biyolojik sistemlerde ayna kimyasının vaadini, olumlu kullanımlarını ve sınırlarını belirleme ihtiyacı var."

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Uzmanı uyardı: Solunum yolu enfeksiyonu sonrası kalp gribi riski

Üst solunum yolu enfeksiyonlarını atlatan kişilerde sessizce ilerleyen kalp gribi tehlikesi! Göğsünde ağrıyla hastaneye başvuran genç, kalp gribi teşhisiyle karşılaştı. Uzmanlar uyarıyor:...

Bunamak istemeyen bu aşıyı oluyor

Zona aşısı olan yaşlı bireylerin demansa yakalanma riskinin yüzde 20 azaldığı ortaya çıktı. ABD'de yapılan en son araştırmaya göre, zona aşısı olan bireylerde olmayanlara kıyasla demansa ...


'Bir günde dört mevsim yaşamak kronik gribe yol açıyor'

İklim değişikliğinin etkileri sağlığımızı tehdit ediyor! Uzmanlar, hava sıcaklıklarının ani değişiminin bağışıklık sistemini zayıflatarak grip gibi hastalıkları yılın her döneminde yaygın...

Bu ucuz yiyecek kanser riskini azaltıyor...

Bağırsak kanseri riskini azaltmak için pahalı gıda takviyelerine gerek yok. Uzmanlar, beslenmeye ekleyeceğiniz ucuz bir gıda maddesinin, kanserle mücadelede önemli bir rol oynayabileceğin...


Tansiyon ölçümünde bu detaya dikkat...

Kol ve bacak tansiyonu arasındaki fark, kalp krizi ve felç riskine yol açabilen periferik damar hastalıklarının erken belirtisi olabilir. Uzmanlar, bu farkın düzenli olarak ölçülmesi gere...

Gençleri tehdit ediyor: Akciğer sönmesi hızla yayılıyor

Pnömotoraks, yani halk arasında bilinen adıyla akciğer sönmesi, özellikle genç bireylerde, sigara içenlerde ve uzun boylu, zayıf erkeklerde sık görülüyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. ...


Kalbi tıkır tıkır çalıştırıyor: Dikeniyle beraber yeniyor

Türkiye'nin birçok bölgesinde çilek hasat ediliyor. Bu yıl bol ve kaliteli bir ürün bekleyen üreticiler taze çileklerin sağlık üzerindeki faydalarını vurguluyor. Bağışıklığı güçlendiren, ...

Yorgunluk ve bağışıklık düşüklüğünüzün sebebi bu olabilir!

Gün içinde sürekli halsiz ve odaklanmakta zorlanıyor musunuz? Sebebi sandığınızdan daha basit olabilir. Uzmanlar, vitamin ve mineral eksikliklerinin birçok kronik hastalığın temelinde yat...


Kadınların kalbi farklı mı atıyor?

Kalp sağlığı kadınlar için de erkekler içinde önemlidir ancak kadınların kalp sağlığı, erkeklerinkinden daha farklı dinamiklerle şekilleniyor. Peki, kadınların kalbi farklı mı atıyor? Kad...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Cem Yılmaz da göç etti: 'Her şey çok güzel olacak'

Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından başlayan tepkiler protestolara dönüşmüş, yapılan her paylaşım ayrı olay olmuştu. Sürecin bir an olsun durulmadığı gündemde X platformunda hesap...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyardı: Solunum yolu enfeksiyonu sonrası kalp gribi riski

Üst solunum yolu enfeksiyonlarını atlatan kişilerde sessizce ilerleyen kalp gribi tehlikesi! Göğsünde ağrıyla hastaneye başvuran genç, kalp gribi teşhisiyle karşılaştı. Uzmanlar uyarıyor: Genç ölümlerin ardında bu hastalık olabilir. Boğaz ağrısı, halsizlik, nefes darlığı ve kırıklık gibi genel belirtilerle üst solunum yolu rahatsızlığı geçirenler, bir süre sonra kalp batması, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi belirtilerle hastanelere başvuruyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR