Yukarı
417211

Hayvan sahiplenmede kurallar sil baştan değişti: 3 yıl ceza alabilirsiniz

13 Aralık 2024 09:17

13 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören 7527 sayılı 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' düzenlemelerini içeren uygulamada yapılan değişiklikler yer aldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’nin ilgili hükümleri doğrultusunda hazırlandığını açıkladı.

Yumaklı, yeni yönetmelik ile sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimleri, yerel yönetimler, il hayvanları koruma kurulları ve diğer yetkili kurumların sorumluluklarının daha ayrıntılı bir şekilde belirlendiğini belirtti. Ayrıca, ev hayvanlarının sahiplenme koşulları ile hayvan sahiplerinin görev ve sorumluluklarının da netleştirildiğini ifade etti.

Yumaklı, düzenlemeyle sahipsiz hayvanların toplanmaları, hayvan bakımevlerine götürülmeleri, rehabilite edilmeleri ve hayvan bakımevlerinde tutulmaları konularındaki işlemlerinde açıklandığına işaret ederek şu bilgileri verdi: “Hayvan bakımevleri, doğal yaşam alanları ve özel hayvan yaşamevlerinin haiz olması gereken şartlar ve çalışma yöntemleri ile sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü kapsamında buralarda yapılacak iş ve işlemler sıralandı. Yönetmelik,hayvan refahının korunması, gözetilmesi ve hayvanların sağlıklı koşullarda yaşamlarını sürdürmeleri için son derece ayrıntılı düzenlemeler içermektedir. Ayrıca yerel yönetimler başta olmak üzere tüm ilgili kesimlere de bu konuda sorumluluklar yüklemektedir.”
Aynı zamanda, yönetmelikle il hayvanları koruma kurullarının çalışma usul ve esaslarının belirlenerek ilgili kanun kapsamında yapılacak denetimler ile idari yaptırımların uygulanması yöntemlerinin de ele alındığının altını çizen Yumaklı, “Uygulama yönetmeliği, toplum sağlığının korunması ve hayvan refahının gözetilmesini amaçlamaktadır. Dolayısıyla düzenleme, kurallara uyan ve hayvan refahını gözeten hayvan sahiplerinin de haklarını korumaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

YÖNETMELİĞİN DETAYLARINDA NELER VAR? 

Yönetmelik ile sahipsiz köpeklerin toplanmasına ilişkin yöntemler, hayvan bakımevlerine getirildiklerinde işleyecek süreç ile sonrasında hayvan bakımevi/doğal yaşam alanlarında tutulmaları ve sahiplendirilmeleri konuları detaylandırıldı. Sahiplenilebilecek hayvan tanımı yapılarak toplanan hayvanlardan hangilerinin rehabilite edilerek sahiplendirilmek üzere hayvan bakımevi/doğal yaşam alanlarında tutulabileceği açıklığa kavuşturuldu. Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’nin ilgili hükümlerinin uygulanması kapsamında, sahipsiz hayvan popülasyonunun sorun yarattığına dair kararı alacak yetkili merci olarak belediye meclisleri görevlendirildi.

Kanunda yapılan yeni düzenleme ile benimsenen “Yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir” metodu kapsamında; belediyelerce yakalanarak rehabilite edilen hayvanların hayvan refahı ilkeleri gözetilerek barındırılacağı “doğal yaşam alanları” tanımlanarak hayvan bakımevleri ile birlikte özellikleri belirlendi. Bakanlıktan izin alınmak suretiyle gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince kurulacak ve hayvanların sahiplenerek barındırılacağı “özel hayvan yaşamevleri” tanımlanarak özellikleri belirlendi. Hayvan bakımevi, doğal yaşam alanı ve özel hayvan yaşamevlerinde, başta hayvanların tutulacakları alanların büyüklükleri olmak üzere (6 aylıktan küçük hayvanlar ile küçük ırklar için 8 metrekare , büyük ırk hayvanlar için 10 metrekare) refah şartları ve diğer fiziksel şartlar hüküm altına alındı.

Düzenlemeyle herhangi bir nedenle sahiplendiği hayvana bakamayacak olan vatandaşlar için çözüm getirildi. Bu hayvanları sokağa bırakmak yerine bakım şartları yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş barınaklara bırakmalarının önünün açıldı. Bu minvalde, yasal düzenleme ile yerel yönetimlere bakımevlerinin sağlıklı koşullarda hizmet vermesi için bütçe ayırmaları konusunda da zorunluluk getirilmiş oldu. Dolayısıyla yönetmelik, hem hayvanların hayvanseverler ile sağlıklı koşullarda yaşamlarını sürdürmeleri, bunun mümkün olmadığı durumlarda da bakımevlerinde sağlıklı şartlarda tutularak tekrar sahiplendirilmelerini öngörüldü.

HAYVAN SAHİPLERİNİN GÖREVLERİ VE HAYVAN SAHİPLENME ŞARTLARI 

Hayvan sahiplerinin; hayvanlarını dijital yöntemlerle kayıt altına aldırması, hayvanlarına uygun bakım besleme şartlarını sağlaması, il hayvanları koruma kurullarının alacakları kararlara uyması ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri doğrultusunda hayvan sahiplenmeleri öngörüldü. Hayvan sahipleri, hayvanlarının insanlara, diğer canlılara ve çevreye olası zararlarını önlemek ve gerekli tedbirler almalarına rağmen gerçekleşen zararları tazmin etmekle yükümlü tutuldu. Kat Mülkiyeti Kanununa tabi meskenlerde, bahse konu kanun doğrultusunda oluşturulan yönetim planlarında meskende hayvan beslenmesine izin verilmesi halinde kişilerin hayvan sahiplenmelerini sağlayan düzenlemeler yapıldı.

Hayvanını terk edenler ve bir yıl içinde birden fazla kez kaybedenler 3 yıl hayvan sahiplenemeyecek
Düzenleme doğrultusunda kişiler, hayvan bakımevlerinden il hayvanları koruma kurullarının belirlediği sayıda hayvan sahiplenebilecek. Sahiplendiği hayvanı terk ettiği gerekçesiyle idari yaptırım uygulananlar, aynı takvim yılı içerisinde birden fazla hayvanını kaybedenler ile hayvanını aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez kaybedenler 3 yıl süreyle hayvan bakımevlerinden hayvan sahiplenemeyecekler.

BAKANLIĞIN BİRİMLERİ İLE İLGİLİ KURUM/KURLUŞLARIN GÖREV VE SORUMLULUKLARI 

Yönetmelikte yapılan düzenleme ile ayrıca, sahipsiz hayvanlar ile ilgili işlemlerde, “yerel yönetim” kavramına açıklık getirilerek il özel idareleri, büyükşehir ve büyükşehir ilçe belediyeleri, il belediyeleri, diğer ilçe ve belde belediyelerinin görevli olduğu belirtildi. Yerel yönetimler sahipsiz köpekleri toplamakla, bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara Kanunun 13’üncü maddesi hükümlerini uygulamakla; sahiplendirmeye uygun hayvanların sahiplendirme işlemlerini yapmakla görevlendirildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüklerine, kanunun uygulanmasında yerel yönetim ve diğer kurum kuruluşlar ile koordinasyon; il hayvanları koruma kurullarının sekretaryasının yürütülmesi, hayvan bakımevi, doğal yaşam alanları ve özel hayvan yaşamevlerinin çalışma izinlerinin düzenlenmesi ve kanun hükümlerinin uygulanmasının denetimi görevleri verildi.

İl Hayvanları Koruma Kurulları, il sınırları içinde sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü ile ilgili tüm işlemleri koordine etmek; kişilerin hayvan bakımevlerinden sahiplenebileceği hayvan sayısını belirlemek, yönetmelik kapsamında denetime yetkili mercilerin görev dağılımını belirlemek ve hayvan bakımevlerinin ve doğal yaşam alanlarının ildeki sahipsiz hayvan sayısına kıyasla yeterliliğini değerlendirmekle görevlendirildi.

BÜTÇE İMKANLARININ AYRILMASI, KULLANIMI VE BAKANLIKÇA MALİ DESTEK SAĞLANMASI 

Tarım ve Orman Bakanlığınca sahipsiz hayvanlar ile ilgili yürütülecek iş ve işlemlere verilecek mali destek ve teşvik sağlanacak faaliyetlerin detayları yönetmelikte 40. Maddede hüküm altına alındı. Ağustos ayında yapılan kanuni değişiklikle nüfusu 25 binin üstünde olan yerel yönetimler, bütçelerinin binde 5’ini, büyükşehirler ise binde 3’ünü sahipsiz hayvanların bakımı ve rehabilitasyonuna ayırmakla yükümlü tutulmuştu.

Yönetmelikle ise, yerel yönetimler, hayvan bakımevinin ve doğal yaşam alanlarının kapasitelerinin ildeki sahipsiz köpek sayısına kıyasla yeterli olduğuna il hayvanları koruma kurulunca karar verilinceye kadar, kanun kapsamında ayırmak zorunda oldukları mali kaynağın asgari yüzde 50’sini hayvan bakımevi ile doğal yaşam alanı yapımına veya mevcutlarının kapasitesini arttırmaya harcamakla yükümlü tutuldu.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Yenidoğan Çetesi' Davasında Reddi Hakim Talebine Ret

‘Yenidoğan Çetesi’ olarak bilinen suç örgütüne yönelik açılan davada, sanık heyetinin reddi hakim talebi bir üst mahkeme tarafından incelendi. Reddi hakim talebini inceleyen mahkeme taleb...

Turhan Çömez: 5 yaşındaki çocuk istismar edilip katledildi

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Şanlıurfa'da 5 yaşındaki çocuğun cinsel istismara uğradıktan sonra katledildiğini duyurdu. Çömez, sosyal medya hesabından hastane raporunu paylaş...


Korkutan rapor: O kentte binlerce riskli yapı var

Samsun'da yapılan incelemeler sonucunda 2 bin 171 bina riskli yapı olarak belirlendi. Bu riskli binaların 4 bin 742'si konut, 1304'ü ise iş yeri olmak üzere toplam 6 bin 46 bağımsız bölüm...

Yılmaz Özdil’den sosyal medyada ilk paylaşımda anlamlı mesaj

Geçirdiği başarılı operasyonların ardından sağlık durumu hızla iyiye giden Gazeteci-Yazar Yılmaz Özdil, sosyal medya üzerinden anlamlı bir paylaşım yaptı: "Bu kalp teğmen Ebru’ya feda ols...


İktidar var gücüyle CHP’li belediyeleri silkelemeye devam ediyor

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, ‘CHP’li belediyeleri silkeleyin’ talimatının ardından CHP’li belediyelere baskılar artarak devam ediyor. Alacakları dışında 1 milyar 227 mil...

Bir günde 3 cezaevi: Rıza Akpolat Metris, Paşakapısı şimdi de Silivri Cezaevi'ne

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, tutuklama kararının ardından önce Metris’e, ardından Paşakapısı Cezaevi’ne, en son Silivri Cezaevi’ne nakledildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Ç...


Özgür Özel'den Beşiktaş Belediyesi'ne Moral Ziyareti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın tutuklanmasının ardından belediyeyi ziyaret etti. Tüm birimleri ayrı ayrı gezen Özel, çalışanlara moral verdi.

Savunma yapan teğmenlere bu soru sorulmuş: 'Bayan Harbiyeliler nasıl ibadet ediyorlar?'

İhraç istemiyle haklarında soruşturma başlatılan 5 teğmen ve 3 komutan dün Yüksek Disiplin Kurullarında sözlü savunmalarını yaptı. Teğmenlere, disiplin soruşturmasında konuyla ilgisi olma...


Ekrem İmamoğlu'ndan flaş 'Rıza Akpolat' tepkisi: 'Adliye koridorlarını aslında en iyi Cumhurbaşkanı bilir...'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın tutuklanmasına bir kez daha tepki gösterdi. Yaşanan süreci sert bir dille eleştiren İmamoğlu, "Adliye koridorlarını a...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Adem Kılıçcı köpekbalıklarının arasında kaldı

Survivor 2025’in dün akşam yayınlanan bölümde korku dolu anlar yaşandı. Ünlü yarışmacı Adem Kılıçcı’nın köpekbalıklarıyla çevrili sularda kaldığı anlar, ekran başındaki izleyicilerin nefe...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Covid-19 aşıları bunama yapar mı?

Covid aşılarının beyin sağlığına etkilerinin vatandaşların kafasını meşgul eden, sosyal medyada sıkça tartışılan ve bilimsel araştırmaların da dikkatle incelediği bir konu olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, ‘’Bizlere sık sık bu aşıların demansa yani bunamaya neden olup, olmadığı soruluyor’’ dedi ve konuyla ilgili bilimsel veriler eşliğinde şu açıklamaları yaptı:

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR