- Geleceğin yıldızlarından örnek mücadele
- Başkan Tugay: Güzel hizmetler ortaya koyarak başarılı olacağımıza inanıyorum
- Narlıdere’de Komşu İletişim Merkezi İle Talepler Hızla Çözülüyor
- Özgür Özel'den 'belediyeler' açıklaması: 'Şimdi çıkıp o arkadaşlara teşekkür telefonu açacağım'
- Büyükşehir’in geleneksel satranç turnuvası tamamlandı
Piyasaların yeni haftada takip edeceği 5 konu
Yeni haftada; ABD’nin yeni gümrük vergileri, Euro Bölgesi’nde siyasi gerilimler ve küresel merkez bankalarının para politikası kararları, piyasaların dikkatle izlediği başlıca konular arasında yer alacak. G20 başkanlığını devralacak Güney Afrika ise önemli bir dönemeçte. Güney Afrika’nın G20 liderliği, küresel ticaret dengelerinde önemli bir döneme işaret ediyor.
Aralık ayına günler kala jeopolitik meseleler, küresel ticaret ve bilhassa Avrupa'da iktisadi büyümeye dair belirsizlikler finansal piyasaların gündeminde.
ABD başkanı seçilen Donald Trump'ın Kanada, Meksika ve Çin'e yüksek oranda gümrük vergisi uygulama sözü, piyasaları huzursuz ederken faiz ve enflasyon beklentilerini tepetaklak etti.
İşte piyasaların yeni haftada takip edeceği 5 konu:
1. KEMERLER TAKILI MI?
İşlemciler, gelecek aylarda neler yaşayabileceklerinin bir fragmanını izlediler. Trump'ın ABD'nin ana ticari ortaklarına gümrük vergisi getirme sözü doları daha da güçlendirdi.
Doların, Kanada doları ve Meksika pesosuna karşı yüzde 1,5 değer kazanması, Trump'ın atacağı adımlar ve bunlara dair haberlere karşı işlemcilerin hassasiyetini gösterdi.
Kasım ayı, Euro'nun 2022'nin başından bugüne kadar yaşadığı en büyük aylık kayıp, Alman devlet tahvillerinde bu yılki en sert düşüş ve Bitcoin'in Şubat'tan bugüne kadarki en sert yükselişiyle sonlanırken, ABD'deki borsalar da bu yıl aylık bazda en iyi performanslarından birisini gösterdi.
Yatırımcılar piyasaların dalgalı olacağı bir aya hazırlanıyorlar. Trump'ın piyasalara etkisinin yanı sıra ABD'de ve Euro bölgesinde merkez bankalarının politika faizlerini indirmesi beklenirken, Japonya Merkez Bankası politika faizini yükseltebilir. Jeopolitik değişimle Ortadoğu'da gerilim azalırken, Rusya ile Ukrayna'da tırmanabilir. Fransa ve Almanya'da ise siyasi türbülansı artabilir.
2. KÖRDÜĞÜM
Fransa'da Michel Barnier'in ağır vergi artışları ve harcama kısıtlamalarını içeren 60 milyar Euroluk bütçe teklifi sonrasında gerilim tırmandı.
Aşırı sağ Ulusal Birlik partisinin lideri ve koalisyon ortağı Marine Le Pen, bütçe teklifi sebebiyle hükümetten desteğini çekme tehdidinde bulunurken, bu tehdidin 25 Aralık'taki Noel'den önce gerçekleşebileceğine dair ihtimal güçlendi.
Fransa devlet tahvillerinde fazla satış gerçekleşmese de piyasanın verdiği olumsuz tepkinin sonucunda Fransa'nın 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin getirisi Almanya'nınki ile karşılaştırıldığında 2012'deki borç krizi seviyesinde çıktığı zirvelere geri döndü.
Fransız hükümeti uzlaşmaya varmaya çalışırken, Senato Pazartesi günü bütçeyi incelemeye başlayacak.
3.GÜMRÜK VERGİSİ ENDİŞESİ VE CANLANDIRMA PAKETİ UMUDU
Trump'ın Meksika, Çin ve Kanada'ya yönelik yeni gümrük vergileri tehdidi Asya piyasalarında sert düşüşe yol açtı. Fakat Çin'den yapılan tüm ithalata yüzde 10 vergi getirileceği yönündeki söylentiler Trump'ın seçim kampanyasında vadettiği yüzde 60'lık vergiye dair endişeleri azalttı.
Fakat analistler, Çin'in olası bir ticaret savaşının etkilerine karşı koymak için gereken her türlü iktisadi canlandırma adımını atabileceğine inanıyorlar. Birçok analist, nihai olarak Çin'in yüksek teknolojide kendine yeterliliğinin hızlanacağını ifade ediyor.
Durumdan en çok zarar gören ülke ABD'nin yakın müttefiki Japonya oldu. Trump'ın sosyal medya platformu Truth Social'daki paylaşımının ardından otomotiv şirketlerinin ağırlıklı olduğu Nikkei endeksi yüzde 1,4 geriledi.
Honda, Cars.com internet sitesinin "ABD üretimi" listesinde Tesla'nın ardından ikinci sırada bulunurken, Toyota'nın sedan tipi Camry modeli ve SUV tipi Highlander modeli de üst sıralarda bulunuyor.
Meksika'daki fabrikalar, özellikle marjları yüksek ve çok satan kamyonetler olmak üzere herkes için bir yumuşak karın olmaya devam ediyor.
4. ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ
ABD'deki borsalar, tarihi seviyelerin yakınında işlem görürken, yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Aralık ayındaki para politikası toplantısı öncesinde ekonominin gidişatını daha iyi değerlendirebilmek için gelecek hafta Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisini bekliyorlar.
ABD ekonomisindeki güçlü büyüme, Fed'in enflasyonla mücadelesindeki kazanımını yavaşlatabilir fakat bu durum hisse senetlerinin yıl boyunca yükselmesine yardımcı oldu.
Öte yandan Kasım ayındaki tarım dışı istihdam verisinin Ekim ayında olduğu gibi beklentilerin altında gelmesi, Fed'in gelecekte ne kadar faiz indirimi yapabileceği konusunda beklentileri değiştirebilir ve bu da hisse senetlerinin yükselmesine dair bir risk oluşturabilir.
Fed'in son toplantı tutanakları, yetkililerin faizlerin ne kadar düşürülmesi gerektiği konusunda görüş birliği içinde olmadıklarını gösterdi.
Reuters anketine katılan ekonomistler, ABD'de tarım dışı istihdamın Ekim'de 183,000 artmasını bekliyorlar.
5. GÜNEY AFRİKA
Pazar günü G20 dönem başkanlığını devralacak olan Güney Afrika, dünya ekonomisinin yüzde 85'ini, ticaretinin yüzde 75'ini ve nüfusunun yüzde 67'sini temsil eden G20'ye liderlik eden ilk Afrika ülkesi olacak.
G. Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, iklim değişikliği, kapsayıcı büyüme, gıda güvenliği ve yapay zekâ gibi konulara odaklanmayı hedefliyor. Fakat Trump'ın ABD başkanı seçilmesiyle birlikte Ramaphosa, ticaret savaşları ve diplomatik gerginlikler gibi zorluklarla karşı karşıya kalabilir.
G. Afrika; Endonezya, Hindistan ve Brezilya'dan sonra G20 dönem başkanlığını devralan dördüncü gelişmekte olan ülke olurken, bu görev Aralık 2025'te ABD'ye devredilecek.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
İstanbul'un kasımdaki zam şampiyonu belli oldu: Fiyatı yüzde 49 arttı
İstanbul'da, kasımda fiyatı bir önceki aya göre en çok artan ürün patlıcan, en çok düşen ürün ise limon oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO), kasım ayında perakende fiyatı en fazla artan ve...
İSO PMI verisi açıklandı
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri En...
İmalat sanayisinde daralma yavaşlayarak devam etti
İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) kasımda 48,3'e yükselerek sektörde daralmanın yavaşlayarak sürdüğüne işaret etti. İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) K...
Asgari Ücret Zammı ve Esnek Çalışma… Bakan Işıkhan’dan Çok Net Mesaj: 3 Model Didik Didik İnceleniyor
Asgari ücret zammı için milyonların gözü 10 Aralık’ta başlayacak görüşmelere çevrilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni maaş zamlarına ve çalışma hayatına ilişkin d...
Yemek kartı için milyonlarca çalışana büyük değişiklik: Asgari ücret formülü bitti
Resmi Gazete’de yayımlanan karar, milyonlarca çalışanın yemek ücreti alımında önemli değişiklikler getiriyor. 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek düzenlemeyle yemek ücretlerinde asgari ücret...
Yeni yıl gelmeden zammı geldi: Fiyatı yüzde 100 arttı
2025 yılına adım adım yaklaşırken zincir marketlerdeki yılbaşı sepetleri de raflardaki yerini almaya başladı. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 zamlanan yılbaşı sepetlerinin hem içerikleri h...
Limonun fiyatı cep yaktı: Fiyat farkı yüzde 253 oldu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kasımda üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve aylık-yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri yaptığı y...
Bakan açıkladı: Esnaf kredilerine düzenleme geliyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat esnaf ve sanatkarlara yönelik kredilerde düzenlemeye gidileceğini açıkladı. Buna göre kredi kefalet kooperatifleri vasıtasıyla verilen esnaf kredilerinin vadesi ...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Hande Baladın yakışıklı sevgilisiyle görüntülendi
'Filenin Sultanları' ve Eczacıbaşı'nın güzel voleybolcusu Hande Baladın, meslektaşı olan sevgilisi Trevor Clevenot ile maç öncesi görüntülendi. Sosyal medyada yorumlar ardı ardına gelen y...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Türkiye'de aids neden artıyor?
Türkiye’de HIV ile yaşayan kişi sayısının gerçekte mevcut sayının en az 2 katı, hatta 3 katı olabileceği tahmin ediliyor. Doç. Dr. Ünlü ‘’Erken teşhis için kan testi yapılması gerekiyor. Ancak farklı nedenlerle herkes bu teste yanaşmıyor’’ dedi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.