
James Webb Uzay Teleskopu verileri yanlış mı?
Uzmanlara göre yabancı dünyaları incelemek söz konusu olduğunda, James Webb Uzay Teleskobu verileri büyük ölçüde yanlış olabilir. Ancak bu hata Webb'in ya da optiklerinin hatası değil. Bilim insanlarının teleskop bir gözlem yaptıktan sonra bulguları yorumlamak için kullandıkları modellerden kaynaklı.
James Webb uzay görevine başlamasından kısa süre sonra, eşsiz keşfilerde bulundu ve göz alıcı görseller paylaştı.
Ancak bilim insanlarının teleskop bir gözlem yaptıktan sonra bulguları yorumlamak için kullandıkları modelleri inceleyen araştırmacıların kötü bir haberi var.
Webb'den gelen veriler yanlış yorumlanmış olabilir.
Nature Astronomy'de yayınlanan yeni bir makalenin ortak yazarı olan MIT lisansüstü öğrencisi Prajwal Niraula'ya göre, bilim insanlarının ışığın bir atmosferden nasıl geçtiğini anlamak için kullandıkları modeller yeterince doğru değil.
Webb, spektroskopi aletini kullanarak bir gezegenin atmosferinden geçen ışığın dalga boylarını ölçerek dış gezegenleri (Güneşimiz dışındaki yıldızların etrafındaki gezegenleri) inceliyor.
Bu da modellerin hatalı sonuç vermesine yol açabilme riski taşıyor.
Niraula bir basın açıklamasında , "Şu anda, spektral bilgilerin şifresini çözmek için kullandığımız model, James Webb teleskopundan elde ettiğimiz verilerin kesinliği ve kalitesi ile aynı seviyede değil. Oyunumuzu geliştirmemiz ve opaklık sorununu birlikte çözmemiz gerekiyor." dedi.
Opaklık sorunu yaşam belirtilerini gözden kaçırabilir
Webb'in spektrometre cihazı, bir ötegezegenin atmosferi boyunca parlayan ışığın dalga boylarının bir koleksiyonu olan bir "spektrum" elde eder.
Farklı moleküller ışığı farklı dalga boylarında emdiği için, bir spektrumun benzersiz modeli, bilim insanlarına, biyolojik aktivite belirtilerine işaret edebilecek gazlar ve organikler de dahil olmak üzere, bir gezegenin atmosferinde hangi miktarlarda hangi bileşiklerin bulunduğunu söyleyebilir.
Dolayısıyla, pratikte opaklık modeli problemini çözmemek, bilim insanlarının bir ötegezegende yaşam belirtilerini gözden kaçırmaları veya bir ötegezegen atmosferinde potansiyel uzaylı yaşam belirtileri için yanlış bir pozitif almaları anlamına gelebilir.
DÜNYA BÜLTENİ
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Teknoloji pazarında dengeler değişiyor! OpenAI'dan Google’a rakip yapay zekalı tarayıcı
ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chromium tabanlı ve yapay zekayla entegre yeni bir web tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Hedef, Google Chrome’un hâkimiyetine son vermek ve reklam pazarında...
Gmail kullanıcılarına uyarı: Milyonlarca hesap tehlikede
Dünyanın en güvenli platformları arasında yer alan Google ve Gmail, gelişmiş spam filtreleme sistemleri ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) gibi güvenlik önlemleriyle kullanıcılarını k...
X (Twitter) yine çöktü! Milyonlarca kullanıcı erişim sorunu yaşıyor...
Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) erişim sorunu yaşandığı bildirildi. Kullanıcıların, X uygulamasına erişim sağlamakta güçlük çektiği ifade edildi.Son zamanlarda sıklıkla ...
Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi
"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...
Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti
Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...
İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?
Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...
Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek
Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.
Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor
Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.
‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor
Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Pınar Deniz'den Ayşe Barım kararı: Menajerlik şirketinden ayrıldı!
Gezi Parkı soruşturmasında tutuklanan Ayşe Barım’ın kurucusu olduğu ID İletişim ile yollarını ayıran Pınar Deniz, ajansın internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından kaldırıldı. Ünl...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Sadece bu 6 kuralı hayatınıza sokun yeter
Kilo vermek artık sancılı diyetlere bağlı değil; uzmanlar, sadece hayatınıza katacağınız 6 basit kuralın zayıflama sürecinde mucizevi fark yaratabileceğini söylüyor. Düşük karbonhidrat, keto, aralıklı oruç veya şekersiz beslenme... Birçoğumuz hayatımızda en az bir kez kilo vermek için popüler diyetleri denemiştir.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.