
Bilim insanları milyarlarca yıl öncesine ait karanlık maddeyi görüntülemeyi başardı
Milyarlarca yıl öncesine ait karanlık madde Dünya'daki bilim insanları tarafından nihayet tespit edildi.
Araştırmacılar, galaksileri çevreleyen karanlık maddenin doğasını 12 milyar yıl önce olduğu gibi incelemeyi başardı. Bu, geçmişte görebildiğimizden milyarlarca yıl daha eski.
Bilim insanları çığır açan bulguların evrenimizin önemli bir bölümünü oluşturan ancak büyük ölçüde bilinmeyen ve gizemini koruyan karanlık maddenin sırlarını ortaya çıkarabileceğini umuyor.
Söz konusu atılım şimdiden evrenimizin tarihi hakkında umut verici ipuçları sundu. Araştırmacılar, bulguların evrenin temel kurallarının ilk zamanlarında farklı olduğuna işaret ettiğini söylüyor.
Bilim insanları adından da anlaşılacağı üzere karanlık maddeyi doğrudan göremez çünkü karanlık madde ışık yaymaz. Bunun yerine, bilim insanları genellikle ışığın araştırmak istedikleri galaksiler boyunca ilerleyişini izler ve bunun nasıl gerçekleştiğini ölçer; ışık ne kadar bozulursa o kadar çok karanlık madde vardır.
Fakat milyarlarca yıl önce var oldukları halleriyle gördüğümüz en uzak galaksiler bu yöntemin işe yaraması için fazla sönük. Bozulma düzgün şekilde tespit edilemiyordu ve karanlık maddeyi incelemek imkansız kalmaya devam ediyordu.
Bu da bilim insanlarının yaklaşık 10 milyar yıldan eski karanlık maddeyi araştıramaması anlamına geliyordu. Ondan önceki zaman ve 13,7 milyar yıl önce evrenin başlangıcını anlamak imkansızlığını koruyordu.
Şimdi bilim insanları bu sorunun üstesinden farklı bir kaynak kullanarak geldiklerini söylüyor: Büyük Patlama tarafından salınan mikrodalgalar. Ekip, ışıktan ziyade bu mikrodalgaların nasıl bozulduğunu ölçtü ve bunu yaparken, oluştuktan hemen sonra galaksilere bakarak karanlık maddeyi evrenin başlangıcından itibaren görebildi.
Tokyo Üniversitesi Kozmik Işın Araştırmaları Enstitüsü'nden Yardımcı Doçent Yuichi Harikane, "Çoğu araştırmacı karanlık maddenin şimdiki zamandan 8 milyar yıl öncesine dağılımını ölçmek için kaynak galaksileri kullanıyor" diye ekledi.
Fakat karanlık maddeyi ölçmek için daha uzaktaki Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması'nı kullandığımızdan, geçmişte daha geriye bakabildik. İlk kez, karanlık maddeyi evrenin neredeyse en erken zamanlarından itibaren ölçüyorduk.
Sonuçlar, evrenin erken döneminde karanlık maddenin nasıl kümelendiğini göstermek de dahil bir dizi sürpriz ortaya koydu. Teori, karanlık maddenin bir arada kalıp evrende öbekler oluşturması gerektiğini öne sürüyor fakat bu öbeklerden tahmin edilenden çok daha az vardı.
Ekibe liderlik eden Nagoya Üniversitesi'nden Hironao Miyatake, "Bulgularımız hâlâ belirsiz" dedi.
Fakat bu doğruysa, zamanda daha geriye gittiğinizde tüm modelin kusurlu olduğunu gösterir. Bu heyecan verici, çünkü belirsizlikler azaltıldıktan sonra sonuç değişmezse, karanlık maddenin doğası hakkında fikir verebilecek bir model iyileştirmesine işaret edebilir.
Bulguları açıklayan makale Physical Review Letters akademik dergisinde yayımlandı.
DÜNYA BÜLTENİ
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi
"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...
Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti
Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...
İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?
Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...
Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek
Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.
Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor
Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.
‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor
Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.
Microsoft'tan yapay zeka ortaklığı
Açıklamada, BlackRock, Global Infrastructure Partners, Microsoft ve MGX'in artan bilişim gücü talebini karşılamak için yeni ve genişletilmiş veri merkezlerine yatırım yapmak ve bu tesisle...
Roblox'tan Türkiye'deki yasakla ilgili açıklama
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ağustos ayında, çocuklar arasında oldukça popüler olan Roblox oyununa erişimi engelledi. Oyun Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime ...
Yapay zeka gördüğünüz rüyayı kaydedip, sonradan izlemenizi sağlayabilir mi?
Yapay zekanın potansiyel kullanım alanları her geçen gün artıyor. Peki rüyamızı kaydedip bize film gibi izletebilir mi? University College London’dan Dr. Peter Bentley’nin BBC Science Fo...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Hafsanur Sancaktutan dolandırıcıların hedefi oldu
Hafsanur Sancaktutan sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada takipçilerini dolandırıcılara karşı uyardı. Ünlü oyuncu Hafsanur Sancaktutan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile t...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Bunamak istemeyen bu aşıyı oluyor
Zona aşısı olan yaşlı bireylerin demansa yakalanma riskinin yüzde 20 azaldığı ortaya çıktı. ABD'de yapılan en son araştırmaya göre, zona aşısı olan bireylerde olmayanlara kıyasla demansa yakalanma riskinin yüzde 20 azaldığını belirtildi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.