
Kıyamet Kasası’nda 6 bin farklı tohum var
Norveç'teki bir adada yer alan bir dağın içerisinde kurulan Svalbard Küresel Tohum Deposu'nda, yaklaşık 6 bin farklı türden tohum örnekleri yer alıyor.
Kıyamet Ambarı olarak da bilinen Svalbard Küresel Tohum Deposu, 2008’de açıldı ve dünyanın hemen hemen her ülkesinden 1,1 milyondan fazla tohum çeşidinin kopyalarını barındırıyor.
Business Insider’ın haberine göre, deponun koordinatörü Åsmund Asdal ise, “kıyamet” yakıştırmasını kabul etmeyerek, “Depo, kıyametten sonraki uzak bir gelecek için hazırlanmış veya yapılmış bir şey değil” dedi.
Asdal, “Bu, küresel bir gen bankasının aktif bir parçası” diyerek, gen bankalarının tohumları koruduğunu ve yetiştiricilere, araştırmacılara ve çiftçilere dağıttığını da sözlerine ekledi. “Bunlar eşsiz genetik kaynaklar. Bu tohumlar kaybolursa, genetik kodlar sonsuza kadar yok olur” dedi.
DIŞARIDAN GİRİŞ MÜMKÜN DEĞİL
Depoya taşınan tohumları düzenlemek için yılda üç ila dört kez ziyarette bulunan Asdal, tohumların kopyalarının daha fazla yerde saklanmasının şiddetle tavsiye edildiğini söyledi. Svalbard da tohumların kopyalarının saklandığı yerlerden biri.
Depoya erişim ise son derece kısıtlı ve halka açık değil. Deniz seviyesinden 400 fit yüksekte ve havada çok az nem var.
Tohumlar geldikten sonra, kutuların içinde tohumdan başka bir şey olmadığından emin olmak için havaalanındaki bir güvenlik sisteminde taranıyorlar. Ardından Asdal kutuları etiketliyor ve depodaki ilgili raflara yerleştiriyor. Asdal, tohumların bilgilerinin halka açık bir veri tabanına girildiğini de belirtti.
Depoda Asdal’a eşlik eden kişi genellikle İskandinav Genetik Kaynak Merkezi’ndeki meslektaşlarından biri ve Svalbard’daki kamu mallarıyla ilgilenen hükümet bürosundan bir temsilcidir. Kasada bir ila üç saat geçirirler.
GENETİK ÇEŞİTLİLİK GÜVENDE
Şu anda bankanın dünya çapındaki 1.700 gen bankasının 91’inden mevduatı var. Yedekler, bir felaketin ana tohum bankasındaki örnekleri mahvetmesi durumunda Svalbard’a gönderilir.
Bu şekilde, dünyadaki mahsullerin genetik çeşitliliği güvende tutuluyor.
Tohum kasasının içi eksi 18 santigrat derece ve kış aylarında dışarısı da soğuk, bu nedenle Asdal, kasanın içinde ve dışında çalışmak için düzgün giyinmenin önemli olduğunu söyledi.
Yaz aylarında Svalbard’da sıcaklık 0 santigrat derece civarındadır ve bazen 10 santigrat dereceye kadar çıkabilir. Asdal, “Ren geyiklerinin otlayabileceği bazı bitki örtüsüleri, bazı çiçekler, biraz ot var” dedi.
Kasaya girmek isteyen herkesin geçmesi gereken şifreli kilitleri olan beş kapısı var.
Ayrıca The Crop Trust, adadaki insanlardan daha fazla olan kutup ayılarının ekstra bir “güvenlik katmanı” sağladığını söylüyor.
1,1 MİLYONDAN FAZLA ÖRNEK VAR
Binanın çatısı ve cephesinin bir kısmı, Dyveke Sanne tarafından yapılan sanatsal bir nitelik taşıyor.
İçerideki sıcaklık, mühürlü tohumları, binlerce yıl boyunca canlı tutacak kadar soğuk.
Şimdiye kadar, kasada Svalbard’ın 2008’de açılmasından bu yana toplanan 1,1 milyondan fazla örnek var. Her örnek 500 tohum içeriyor.
Ancak kasanın üç ana odasında 4,5 milyon numune depolamak için yeterli alan var ki, bu da 2 milyardan fazla tohum anlamına geliyor.
Tohumlar folyo ile kapatılmış olarak gelir ve herhangi bir bozulmayı önlemek için kapalı kutularda tutulur.
2015 yılında, Suriye’de bulunan ICARDA Tohum Bankası, savaştan zarar gören tohum bankasını eski haline getirebilmek için kasadan örnekleri geri çekti. Bu bir ilkti ve deponun da işlevini yerine getirebileceğini gösterdi.
SÖZCÜ
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Teknoloji pazarında dengeler değişiyor! OpenAI'dan Google’a rakip yapay zekalı tarayıcı
ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chromium tabanlı ve yapay zekayla entegre yeni bir web tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Hedef, Google Chrome’un hâkimiyetine son vermek ve reklam pazarında...
Gmail kullanıcılarına uyarı: Milyonlarca hesap tehlikede
Dünyanın en güvenli platformları arasında yer alan Google ve Gmail, gelişmiş spam filtreleme sistemleri ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) gibi güvenlik önlemleriyle kullanıcılarını k...
X (Twitter) yine çöktü! Milyonlarca kullanıcı erişim sorunu yaşıyor...
Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) erişim sorunu yaşandığı bildirildi. Kullanıcıların, X uygulamasına erişim sağlamakta güçlük çektiği ifade edildi.Son zamanlarda sıklıkla ...
Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi
"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...
Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti
Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...
İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?
Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...
Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek
Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.
Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor
Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.
‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor
Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Somer Sivrioğlu 25 yaş küçük sevgilisiyle havuzda aşka geldi
Somer Sivrioğlu 25 yaş küçük sevgilisi Tilbe Uslu ile tatil pozlarını paylaştı. İkili havuzda birbirlerine karpuz yedirip aşka geldi. MasterChef Türkiye'nin sevilen jüri üyelerinden Somer...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Sıvı kaybı böbreklerde hasara yol açıyor
Sıcak havalarda böbrek sağlığının daha fazla dikkat gerektirdiğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Merve Aktar, “Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte terleme yoluyla ciddi miktarda sıvı kaybı yaşanır. Bu durum, böbreklere gelen kan akımının azalmasına ve atık maddelerin yeterince süzülememesine neden olabilir’’ dedi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.