Yukarı
357593

Antik DNA’lar Pompei kurbanlarının sırlarını açığa çıkarıyor

27 Mayıs 2022 11:58

İtalya'da MS 79 yılında meydana gelen yanardağ patlaması sonrasında yok olan Pompei'deki insan fosillerini inceleyen araştırmacılar, bir erkek ve bir kadının kemiklerinden genetik sırlar çıkardılar.

İki kişi ilk olarak 1933’te, Pompei arkeologlarının Casa del Fabbro veya Zanaatkarın Evi olarak adlandırdıkları yerde keşfedildi.

BBC’nin haberine göre, uzmanlar, “Pompeili insan genomu”nun, kurbanların kemiklerinden çıkarılan DNA’da kodlanmış, neredeyse eksiksiz bir “genetik talimatlar” seti olduğunu belirtiyor. Antik DNA, külle kaplanmış bedenlerde korunabildi.

Bilimsel Raporlar dergisinde yayınlanan bulgulara göre, MS 24 Ağustos 79’da yanardağ patlaması meydana geldiğinde araştırmaya konu olan iki kişi, neredeyse öğle yemeği yiyorlarmış gibi yemek odasının bir köşesine yığıldılar. 

İtalya’daki Salento Üniversitesi’nden antropolog Dr. Serena Viva’ya göre, araştırmacıların incelediği iki kurban kaçmaya çalışmıyorlardı.

Kemikleriyle ilgili ipuçları, bu yeni çalışmada şimdi ortaya çıktı.

ÖLMEDEN ÖNCE SAHİP OLDUKLARI HASTALIKLAR…

Genetik çalışma, adamın iskeletinin tüberküloza neden olan bakterilerin DNA’sını içerdiğini ortaya çıkardı ve bu, hastalığa ölmeden önce sahip olabileceğini düşündürdü. Kafatasının tabanındaki bir kemik parçası da, genetik kodunun tamamını işlemeye yetecek kadar sağlam DNA içeriyordu.

Bu, Roma İmparatorluk çağında İtalya’da yaşayan diğer bireylerle “genetik işaretleri” paylaştığını gösterdi. Ama aynı zamanda Sardunya adasında bulunanlarda yaygın olarak bulunan bir grup gene sahipti ve bu, o zamanlar İtalyan Yarımadası’nda yüksek düzeyde genetik çeşitlilik olabileceğini düşündürdü.

Uzmanlar, Pompei’nin biyolojik çalışmalarında öğrenilecek çok daha fazla şey olacağını söyledi. O zamanlar biyoçeşitlilik hakkında daha fazla şey ortaya çıkarabilecek antik çevresel DNA da dahil.

Dr. Viva, “MS 79’daki bir günün resmi elimizde. Pompei’deki her insan vücudu bizim için bir hazine. Onlarla çalışmak benim için çok duygusal ve büyük bir ayrıcalık” diyerek görüşlerini belirtti.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Teknoloji pazarında dengeler değişiyor! OpenAI'dan Google’a rakip yapay zekalı tarayıcı

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chromium tabanlı ve yapay zekayla entegre yeni bir web tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Hedef, Google Chrome’un hâkimiyetine son vermek ve reklam pazarında...

Gmail kullanıcılarına uyarı: Milyonlarca hesap tehlikede

Dünyanın en güvenli platformları arasında yer alan Google ve Gmail, gelişmiş spam filtreleme sistemleri ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) gibi güvenlik önlemleriyle kullanıcılarını k...


X (Twitter) yine çöktü! Milyonlarca kullanıcı erişim sorunu yaşıyor...

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) erişim sorunu yaşandığı bildirildi. Kullanıcıların, X uygulamasına erişim sağlamakta güçlük çektiği ifade edildi.Son zamanlarda sıklıkla ...

Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi

"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...


Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti

Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...

İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?

Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...


Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek

Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.

Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor

Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.


‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor

Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Kenan İmirzalıoğlu bir yıl boyunca hesabımızı ödedi'

Burcu Binici katıldığı programda gençlik yıllarında yaşadığı bir olayı anlattı. Arkadaşları ile gittiği ünlü bir mekana alınmadığını söyleyen Binici, Kenan İmirzalıoğlu'nun kendilerine sa...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Çörek otunu doğru tüketiyor musunuz?

Araştırmalar, binlerce yıldır şifa kaynağı olan çörek otunun; karaciğer yağlanması, iltihaplı romatizma gibi sağlık sorunlarına iyi geldiğini gösteriyor. Ancak etkilerinden faydalanmak için sadece poğaça, börek gibi hamur işleriyle tüketmek yetmiyor… Ölçüsünü ve tüketim şekillerini iyi bilmek gerekiyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR