Yukarı
352741

Ölüm kalım anlarında karar, yapay zekâda olacak

30 Mart 2022 17:10

Ordu, yapay zekânın (AI) savaşta insan karar alma mekanizmasına müdahale etmesini istiyor. Savaş dönemi gibi kriz anlarında hangi hastalara öncelik verileceği, kimin bekleyebileceği konusunda yapay zekânın devreye girmesi için çalışmalar başladı.

Geçen yıl ağustos ayında bir intihar bombacısı Kabil Uluslararası Havalimanı’na saldırdı. 13 ABD askeri de dahil olmak üzere 183 kişi öldü. Bu tip bir şiddet, özellikle saha çalışanları için son derece zor. Yüzlerce insanın bakıma ihtiyacı var, yakınlardaki hastanelerde sınırlı yer var ve kimin önce bakım alacağına ve kimin bekleyebileceğine dair kararların hızlı bir şekilde alınması gerekiyor. Üstelik çoğu zaman cevap hem net değil hem de herkes tarafından kabul edilebilir değil.

ABD ordusunun inovasyon kolu olan Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), karar verme sürecini yapay zekâ ile atlatmayı hedefliyor. “In the Moment” adlı yeni bir program üzerinde çalışan araştırmacılar, lansmanda insan önyargılarını ortadan kaldırmanın hayat kurtarabileceğini savunarak, algoritmalar ve veriler kullanarak stresli durumlarda hızlı kararlar verecek bir teknoloji geliştirmek istediklerini açıkladılar.

ASKERÎ ALANDA DA KULLANILACAK

1958 yılında Başkan Dwight D. Eisenhower tarafından kurulan DARPA, internet, GPS, hava durumu uyduları ve daha yakın zamanda Moderna’nın corona virüsü aşısı dahil olmak üzere çok sayıda yenilikte rol oynayan projeleri ortaya çıkaran teknoloji araştırmalarında en etkili kuruluşlar arasında yer alıyor.

Ancak ajansın AI ile geçmişi diğer alanlarda olduğu kadar eski değil. 1960’larda ajans, doğal dil işlemede ve bilgisayarların satranç gibi oyunlar oynamasını sağlamada ilerlemeler kaydetti. 1970’lerde ve 1980’lerde, özellikle bilgi işlem gücündeki sınırlamalar nedeniyle ilerleme durdu.

BİR ARAÇ DEĞİL, MESLEKTAŞ OLACAKLAR

2000’li yıllardan bu yana, grafik kartları geliştikçe, bilgi işlem gücü ucuzladıkça ve bulut bilişim patlamasıyla birlikte, ajans askeri uygulamalar için yapay zekâ kullanımında bir canlanma gördü. 2018’de, AI Next adlı bir program aracılığıyla, AI’yi 60’tan fazla savunma projesine dahil etmek için 2 milyar dolar ayırdı ve bilimin gelecekteki savaşçılar için ne kadar merkezi olabileceğini gösterdi.

Ajans, AI Next programını duyururken, “DARPA, makinelerin sadece araçlardan daha fazlası olduğu bir gelecek öngörüyor. DARPA’nın öngördüğü makineler, araçlardan çok meslektaşlar olarak işlev görecek” dedi.

İNSANLARIN BULAMAYACAĞI ÇÖZÜMLER BULACAKLAR

DARPA’da program yöneticisi olarak görev alan Matt Turek, algoritmaların önerilerinin, son derece güvenilir insanları modelleyeceğini söyledi. Ancak, deneyimli uzmanların bile şaşıracağı durumlarda akıllıca kararlar almak için bilgilere erişebilecekler. Örneğin, AI’nin yakındaki bir hastanenin sahip olduğu tüm kaynakları belirlemeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Turek, “Bilgisayar algoritmaları, insanların bulamayacağı çözümleri bulabilir” dedi.

Ancak yapay zekâya şüpheli yaklaşanlar da var. New School’da bir AI filozofu olan Peter Asaro, askeri yetkililerin, karar verme sürecinde algoritmaya ne kadar sorumluluk verildiğine karar vermeleri gerektiğini söyledi. Liderlerin, etik durumların nasıl ele alınacağını da anlamaları gerekeceğini sözlerine ekledi. Örneğin, büyük bir patlama olursa ve zarar görenler arasında siviller de olsa ağır yaralansalar bile daha az öncelik alırlar mı diye sordu.

AYRIMCILIK TEHLİKESİ

Bu arada, AI etiğine odaklanan bir antropolog olan Sally Applin de program şekillenirken, DARPA’nın algoritmasının, önyargılı karar vermeyi sürdürüp sürdürmeyeceğinin önemli olacağını söyledi. Örneğin bakım için beyaz hastalar siyahlara tercih edilebilir:

“Yapay zekâda önyargı olduğunu biliyoruz; programcıların her durumu öngöremediklerini biliyoruz; AI’nın sosyal olmadığını biliyoruz; AI’nın kültürel olmadığını biliyoruz.” SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi

"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...

Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti

Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...


İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?

Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...

Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek

Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.


Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor

Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.

‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor

Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.


Microsoft'tan yapay zeka ortaklığı

Açıklamada, BlackRock, Global Infrastructure Partners, Microsoft ve MGX'in artan bilişim gücü talebini karşılamak için yeni ve genişletilmiş veri merkezlerine yatırım yapmak ve bu tesisle...

Roblox'tan Türkiye'deki yasakla ilgili açıklama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ağustos ayında, çocuklar arasında oldukça popüler olan Roblox oyununa erişimi engelledi. Oyun Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime ...


Yapay zeka gördüğünüz rüyayı kaydedip, sonradan izlemenizi sağlayabilir mi?

Yapay zekanın potansiyel kullanım alanları her geçen gün artıyor. Peki rüyamızı kaydedip bize film gibi izletebilir mi? University College London’dan Dr. Peter Bentley’nin BBC Science Fo...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Bülent Şakrak yine aşık oldu

Ceyda Düvenci'den iki yıl önce boşanan, ardından yapımcı Esra Akpınar ve oyuncu Burcu Kirman'la aşk yaşayan Bülent Şakrak bu kez gönlünü ayakkabı tasarımcısı Duygu Arabacıoğlu'na kaptırdı...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sivilcenizin rengi böyleyse hastaneye koşun

Normal gibi görünen sivilceler aslında cilt kanserine kadar götürebiliyor. Hızla agresif bir türe dönebilen bu sivilceler için uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Dermatologlar, zararsız gibi görünene bazı sivilcelerin hızla cilt kanserine neden olabileceğini vurguladı.  Bu tür melanomlar, her yıl yüzlerce kişinin hayatına mal oluyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR