Yukarı
349706

Facebook ve Twitter, Ukrayna’daki kullanıcıları hesaplarının güvenliği için uyardı

25 Şubat 2022 13:18

Rusya'nın perşembe günü Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra, sosyal medya platformları tarafından ülkedeki kullanıcıların hesaplarının manipüle edilme riskinin yüksek olduğu ima edildi.

Twitter, perşembe günü Rusya’nın ismini vermeden, manipülasyondan kaçınma ve bunun nasıl yapılacağına dair çeşitli yöntemlerden bahsederek Ukrayna’daki insanları hesaplarını korumaya teşvik etti. Sosyal medya bu konuda bir zincir yayınladı:

“Twitter’ı çatışma bölgelerinde veya diğer yüksek riskli alanlarda kullanırken hesabınızı ve dijital bilgilerinizi nasıl kontrol edeceğinizi bilmek önemli.

Göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar şunlar”

diye başladığı tweet’lerde sosyal medya platformu, öncelikle kullanıcılara kendilerini güvensiz hissettiklerinde hesaplarını devre dışı bırakmalarını söyledi. Ardından, bir hesabın saldırıya uğraması durumunda ne yapılması gerektiğini, saldırıya uğramış olup olmadığını nasıl bilineceğini açıkladı ve kullanıcıların konumlarını tweetlememelerini önerdi. Ayrıca, bir akıllı telefonda konum izlemenin nasıl tamamen devre dışı bırakılacağını da açıkladı. Twitter, bilgileri İngilizce, Ukraynaca ve Rusça olarak yayınladı.

TWITTER’DAN SONRA META DA UYARILARDA BULUNDU

Birkaç saat sonra, Meta’nın siber tehditle mücadele direktörü David Agranovich, çarşamba gecesi Ukrayna’daki kullanıcıların hesaplarını korumaları için özellikler eklediğini söyledi.

Tamamen Ukraynaca yazan Agranovich, bölgedeki herhangi bir kullanıcının profillerini kilitlemek ve onlara güvenlik eklemek için artık tek tıklamalı bir araca sahip olduğunu söyledi. Bu özellik, şirketin daha önce Afganistan’daki karışıklık zamanında sunduğu özelliklerden biri. Ayrıca, Ukrayna’da yaşayan veya çalışan herkesin dijital dosyalarını ve cihazlarını korumaları için adımlar sunan birkaç dış rehbere de yönlendirme yaptı.

Şirketler ayrıca platformlarında artan yanlış bilgi sorunuyla da karşı karşıya. Dezenformasyonu izleyen bir platform olan Cyabra’ya göre, Twitter ve Facebook’taki yanlış bilgi miktarı geçen hafta arttı. 14 Şubat’tan bu yana Twitter’da Ukrayna’ya olumsuz atıfta bulunan içerikler yüzde 11.000 arttı. Firma ayrıca, son iki hafta içinde Facebook ve Twitter’da Ukrayna ile ilgili tüm içeriğin yüzde 56’sının botlar gibi gerçek olmayan profiller tarafından oluşturulduğunu tespit etti.

YANLIŞ BİLGİLERİN YAYILMASINI ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Rusya, uzun zamandır sosyal medyayı siyasi olayları manipüle etmek için, kasıtlı olarak yanlış veya yanıltıcı bilgiler yaratarak kullanıyor. Özel savcı Robert Mueller’in raporuna göre, ülke 2016 ABD seçimlerinin sonucunu etkilemek için yüz binlerce sahte hesabı içeren karmaşık bir sosyal medya yanlış bilgi düzeni kullandı. Rusya, kendi parlamento seçimlerinin sonuçlarını sorgulayan veya protesto eden gönderileri gizlemek için 2011’de de benzer yöntemler kullanmıştı.

Facebook, TikTok ve YouTube’dan temsilciler, Rusya-Ukrayna içeriğine yönelik stratejileri veya moderasyon çabaları hakkında yorum taleplerine yanıt vermedi. Facebook’un güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher, Twitter’da yazdığı ayrı bir gönderide, şirketin özel bir operasyon merkezi kurduğunu söyledi. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi

"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...

Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti

Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...


İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?

Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...

Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek

Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.


Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor

Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.

‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor

Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.


Microsoft'tan yapay zeka ortaklığı

Açıklamada, BlackRock, Global Infrastructure Partners, Microsoft ve MGX'in artan bilişim gücü talebini karşılamak için yeni ve genişletilmiş veri merkezlerine yatırım yapmak ve bu tesisle...

Roblox'tan Türkiye'deki yasakla ilgili açıklama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ağustos ayında, çocuklar arasında oldukça popüler olan Roblox oyununa erişimi engelledi. Oyun Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime ...


Yapay zeka gördüğünüz rüyayı kaydedip, sonradan izlemenizi sağlayabilir mi?

Yapay zekanın potansiyel kullanım alanları her geçen gün artıyor. Peki rüyamızı kaydedip bize film gibi izletebilir mi? University College London’dan Dr. Peter Bentley’nin BBC Science Fo...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İsmail Hacıoğlu'nun babası ünlü futbolcu çıktı

Oyuncu İsmail Hacıoğlu'nun Fenerbahçeli eski futbolcu Mehmet Hacıoğlu'nun oğlu olduğunu öğrenen çok şaşırıyor. Son olarak 'Sen Ağlama İstanbul' isimli diziyle ekrana gelen İsmail Hacıoğlu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sivilcenizin rengi böyleyse hastaneye koşun

Normal gibi görünen sivilceler aslında cilt kanserine kadar götürebiliyor. Hızla agresif bir türe dönebilen bu sivilceler için uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Dermatologlar, zararsız gibi görünene bazı sivilcelerin hızla cilt kanserine neden olabileceğini vurguladı.  Bu tür melanomlar, her yıl yüzlerce kişinin hayatına mal oluyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR