
Moskova’da testten geçen teleskop aynası Rus askeri uçakla Türkiye’ye getirildi
Erzurum'da, Doğu Anadolu Gözlemevi'nde (DAG) kullanılacak olan ve Moskova'da testlerden geçen teleskobun 4 metre çaplı aynası, bugün Rus askeri uçakla Erzurum'a getirildi.
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde, 3 bin 170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri’nde yapımı devam eden DAG’ın teleskobunda kullanılacak 4 metre çaplı aynası tamamlandı.
Kaplanmak üzere Rusya’nın Moskova kentinde bulunan DAG teleskobunun 4 metre çaplı aynasının optik testleri de yapıldı. Testlerden başarıyla geçen ayna, saat 17.00 sıralarında uçakla Erzurum’a getirildi.
Teleskop aynasını havalimanında Vali Okay Memiş, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, ATASAM Müdürü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak ve DAG çalışanları tarafından karşılandı. Teleskop aynası, karayoluyla özel bir TIR ile saatte 10 kilometre hızla inşaatının yüzde 85’i tamamlanan DAG’a götürülecek.
“2022 YILI SONUNDA İLK IŞIĞIN ALINMASI HEDEFLENİYOR”
Havalimanında bir açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Milli Uzay Programı’nın bir parçası olan Doğu Anadolu Gözlemevi’nde (DAG) kurulum süreci, pandemi koşulları başta olmak üzere coğrafik ve atmosferik çalışma şartlarına rağmen, üniversitenin Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) tarafından başarıyla yürütüldüğünü söyledi.
Şubat ayının başında İtalya’dan yola çıkan ve alınan özel izinler ile Gümrük Müdürlüğü’ndeki resmi işlemlerin ardından 26 Şubat’ta Erzurum’a getirilen 100 ton ağırlığındaki DAG teleskobunun ardından gözlemevinin aynasının da bugün Erzurum’a getirilmesinin sevincini yaşadıklarını ifade eden Çomaklı şunları söyledi:
* Rusya’da bulunan DAG Teleskobunun 4 metre çaplı aynasının optik testleri DAG teknik ekibinin katılımıyla Moskova’da yapıldı ve testlerden başarıyla geçti.
* Rektörlüğümüzce sağlanan finansal destek sayesinde, 3 ay gibi kısa bir sürede DAG yerleşkemizin yolunu ıslah ettik ve Erzurum’a uçakla gelen 4 metre çaplı, Türkiye’nin en büyük teleskop aynasını karayoluyla taşımak için hazır hale getirdik.
* Ülkemizin iddiasını ortaya koyduğu her alana katkı sağlayabilecek böylesine önemli bir projenin sonuna doğru ilerliyor olmaktan ayrıca büyük bir heyecan duyuyoruz.
* Hem yerli hem de yabancı teknik ekip ve işçilerimizin özverili çalışmalarıyla DAG Teleskop kurulumunun yüzde 85’i tamamlandı. Bu sürecin sorunsuz ilerlemesinde pandeminin yayılımını önlemek amacıyla DAG yerleşkesinde alınan özel önlemler sayesinde corona virüsü vakasının hiç yaşanmaması da etkili oldu.
* Yerleşkenin yapımı, Erzurum’daki hava şartlarına rağmen halen devam ediyor. Kurulum sürecinin her aşamasında olduğu gibi tamamlandığında da mekanik, elektrik-elektronik, titreşim, optik ve yazılım testleri yapılacak olup; 2022 yılı sonunda ilk ışığın alınması hedefleniyor.
* Önemli bir eşiği daha aştığımız bu tarihi günün ülkemize ve bilim dünyasına hayırlı olmasını diliyorum. DHA
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi
"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...
Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti
Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...
İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?
Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...
Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek
Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.
Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor
Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.
‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor
Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.
Microsoft'tan yapay zeka ortaklığı
Açıklamada, BlackRock, Global Infrastructure Partners, Microsoft ve MGX'in artan bilişim gücü talebini karşılamak için yeni ve genişletilmiş veri merkezlerine yatırım yapmak ve bu tesisle...
Roblox'tan Türkiye'deki yasakla ilgili açıklama
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ağustos ayında, çocuklar arasında oldukça popüler olan Roblox oyununa erişimi engelledi. Oyun Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime ...
Yapay zeka gördüğünüz rüyayı kaydedip, sonradan izlemenizi sağlayabilir mi?
Yapay zekanın potansiyel kullanım alanları her geçen gün artıyor. Peki rüyamızı kaydedip bize film gibi izletebilir mi? University College London’dan Dr. Peter Bentley’nin BBC Science Fo...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Gurur Aydoğan'ın anne özlemi
Türk sinemasının ünlü oyuncularından Oya Aydoğan'ın ölümünün dokuzuncu yılında, oğlu Gurur Aydoğan sosyal medya hesabından duygusal bir paylaşım yaptı. Yeşilçam'ın usta isimlerinden Oya A...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Yazın cilt bakımı yaparken en sık düşülen hatalar!
Artan sıcaklık ve nem ciltte yağlanma, hassasiyet ve parlama gibi sorunlara neden olabiliyor. Dermatolog Dr. Merve Oflaz Gider, yaz aylarında cilt sağlığını korumanın yollarını anlattı. İşte güneşli günlerde cildinizi korumanız için yapmanız gerekenler...
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.