Yukarı
328317

Hükümetlerin, Twitter’daki muhabirlerin ve haber kuruluşlarının içeriğini kaldırma talebi arttı

15 Temmuz 2021 11:00

Twitter Inc tarafından yayınlanan verilere göre, 2020'de hükümetlerin gazeteciler ve haber kuruluşları tarafından yayınlanan içeriği kaldırma taleplerinde artış yaşandı.

Twitter yayınladığı şeffaflık raporunda; 2020’nin ikinci yarısında, yılın ilk yarısına göre yüzde 26 artışla, hükümetlerden içeriğin kaldırılması için 361 yasal taleple karşı karşıya kaldığını söyledi.

Twitter tarafından iki yılda bir yayınlanan raporda, Twitter’ın nihayetinde gazetecilerden ve haber yayıncılarından gelen beş tweet’i kaldırdığı belirtildi. Sosyal medya platformu daha önce gazetecilere veya yayıncılara ilişkin talepleri izlememişti.

TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA

İçerik kaldırma taleplerinin çoğu sırasıyla Hindistan, Türkiye, Pakistan ve Rusya’dan geldi. Raporda, Hindistan’ın 2020’nin ikinci yarısında hükümetlerin bilgi talepleri listesinde ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’ni geçtiği belirtildi.

Şirket, küresel olarak 1 Temmuz ile 31 Aralık arasında 14.500’den fazla bilgi talebi aldığını ve taleplerin yüzde 30’una yanıt olarak bilgilerin bir kısmını veya tamamını karşıladığını söyledi.

Platformun belirttiğine göre bu tür talepler, takma adlarla tweet atan kişilerin kimliklerini soran hükümetleri veya diğer kuruluşları içerebiliyor. Twitter ayrıca çeşitli içeriklerin kaldırılması için 38.500’den fazla yasal talep aldı, bu sayı 2020’nin ilk yarısına göre yüzde 9 düştü, platform taleplerin yüzde 29’unu karşıladı. Şirket, kötüye kullanım içeriğinin yüzde 65’inden fazlasını insan incelemesi için belirlediğini söyledi.

Twitter, sosyal medyaya yönelik yeni içerik düzenlemeleri konusunda başta Hindistan olmak üzere ülkelerle çeşitli çatışmalar da yaşadı. Geçen hafta şirket, Hindistan’da geçici bir sorumlu atadığını ve kurallara uymak için başka yöneticiler de atayacağını söyledi.

Bazı ülkeler sosyal medya platformlarına erişimi yasaklamak veya kısıtlamak için de harekete geçti. Pazartesi günü Küba, hükümet karşıtı protestoların ortasında Facebook ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarına erişimi kısıtlamaya başladı. Geçen ay Nijerya, Twitter’ı ülkeden yasakladı ve televizyon kanallarına, radyo istasyonlarına platformu bilgi toplamak için kullanmamalarını emretti.

Diğer sosyal medya şirketleri gibi Twitter da hizmetinde nefret söylemi, yanlış bilgilendirme ve diğer suistimalleri kontrol altına almak için mücadele ediyor. İcra Kurulu Başkanı Jack Dorsey, mart ayında yanlış bilgilendirme konusunda Kongre önünde ifade veren teknoloji liderleri arasındaydı. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Teknoloji pazarında dengeler değişiyor! OpenAI'dan Google’a rakip yapay zekalı tarayıcı

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chromium tabanlı ve yapay zekayla entegre yeni bir web tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Hedef, Google Chrome’un hâkimiyetine son vermek ve reklam pazarında...

Gmail kullanıcılarına uyarı: Milyonlarca hesap tehlikede

Dünyanın en güvenli platformları arasında yer alan Google ve Gmail, gelişmiş spam filtreleme sistemleri ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) gibi güvenlik önlemleriyle kullanıcılarını k...


X (Twitter) yine çöktü! Milyonlarca kullanıcı erişim sorunu yaşıyor...

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) erişim sorunu yaşandığı bildirildi. Kullanıcıların, X uygulamasına erişim sağlamakta güçlük çektiği ifade edildi.Son zamanlarda sıklıkla ...

Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi

"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...


Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti

Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...

İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?

Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...


Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek

Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.

Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor

Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.


‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor

Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Pınar Deniz'den Ayşe Barım kararı: Menajerlik şirketinden ayrıldı!

Gezi Parkı soruşturmasında tutuklanan Ayşe Barım’ın kurucusu olduğu ID İletişim ile yollarını ayıran Pınar Deniz, ajansın internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından kaldırıldı. Ünl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sadece bu 6 kuralı hayatınıza sokun yeter

Kilo vermek artık sancılı diyetlere bağlı değil; uzmanlar, sadece hayatınıza katacağınız 6 basit kuralın zayıflama sürecinde mucizevi fark yaratabileceğini söylüyor. Düşük karbonhidrat, keto, aralıklı oruç veya şekersiz beslenme... Birçoğumuz hayatımızda en az bir kez kilo vermek için popüler diyetleri denemiştir. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR