Yukarı
323750

Türkiye, internet hızında 176 ülke arasında 101’inci sırada

01 Haziran 2021 09:50

Elektrik Mühendisleri Odası, Türkiye'nin dünya internet sıralamasında sabit hatlarda 176 ülke arasında 101'inci olduğunu açıkladı. İnternet abonelerinin yüzde 75'inin düşük hızlarda hizmet alabildiği belirtildi, 100 mbps ve üzeri bağlantı hızına sahip kullanıcıların yüzde 0,1 olduğu kaydedildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın katıldığı bir çevrimiçi etkinlikte yıl sonuna kadar Türkiye'deki tüm mahallelerin yüzde 90’ına fiber internet geleceğini ve iki yıl içinde 24 milyon abonenin fiber hatta sahip olacağını iddia etmesi Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bülent Pala'nın tepkisini çekti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nın ‘Elektronik Sektör Raporu'na atıfta bulunan Pala, hem Türkiye'nin internet aboneliğine ilişkin hem de fiber ağa ilişkin verileri paylaştı. Türkiye'nin çok yüksek bedellerle düşük bağlantı hızlarında hizmet aldığını söyleyen Pala, “Siyasi iktidar sektörden aldığı yüksek lisans ücretleri ile halkımızdan topladığı çok yüksek iletişim vergileri dışında kayda değer bir şey yapmamıştır” ifadelerini kullandı.

EMO Genel Başkanı Bülent Pala

20 YILDA YAPILAMADI 2 YILDA NASIL OLACAK?

Sayan’ın 2023 yılında Türkiye'nin tamamının fiber internete ulaşacağını iddia ettiğini belirten Pala, “20 yılda fiber konusunda ancak bir arpa boyu yol alındığına bakarsak bu hedef mümkün görünmüyor. BTK'nın 2020 son çeyrek raporuna bakıldığında sabit abonelerin yüzde 75’i düşük hızda bakır altyapıdan hizmet alabiliyor. 16,7 milyon abone içinde eve ya da binaya kadar fiber interneti olan sadece 4 milyon abone var. TÜİK’e göre 24 milyon hane var. Bu durumda 20 milyon fibersiz hane bulunuyor. 20 yılda 4 milyon olan fiber hane sayısı 2 yılda 24 milyona çıkar mı?” diye konuştu.

TÜRKİYE İNTERNETİ DÜŞÜK HIZDA KULLANIYOR

Türkiye'de internet trafiğinin yüzde 95’inin sabit geniş bant hatlardan sağlandığını söyleyen Pala,24 mbps ve altında hızlarda internete ulaşan abonelerin yüzde 75’lik bölümü oluşturduğunu, 100 mbps ve üzerindeki abone sayısının ise yüzde 0,1 olduğunu kaydetti.

BTK Raporunu değerlendiren Pala şu ifadeleri kullandı:

* Türkiye'deki toplam 190 bin baz istasyonunun fiberleşme oranı bilinmemektedir. Sektörde yaptığımız araştırmalar iyimser bir tahminle ancak yüzde 30’unun fiberleştiğini gösteriyor. Kalan baz istasyonlarının hızı kent merkezinde 500 kırsalda ise 200 Mbps şebekeye bağlı.

* Türk Telekom’un özelleştirildiği 2006 yılında fiber uzunluğu 110 bin kilometreydi. Geçen 15 yılda Türk Telokom'un 220 bin kilometrelik fiber yatırımı oldu. Türkiye’deki toplam fiber uzunluğu 425 bin kilometredir.

* Türkiye'nin Güney Kore’yi yakalamak için 4 milyon Portekiz'i yakalamak için ise 7 milyon kilometre fiber döşemesi gerekmektedir.

* Türkiye’nin, Dünya internet hızı sıralamasında mobilde 134 ülke arasında 58 sabit hatlarda ise 176 ülke arasında 101’nci sırada olması altyapının durumunu ortaya koymaktadır.

* Ülkemizin telekomünikasyon altyapısı Türk Telekom’un özelleştirilmesinden bu yana şirketlerin kar hırsına teslim edilmiştir. Şirket temettülerinden ve yüksek vergilerden sonra, altyapı yatırımlarına yeterince kaynak ayrılmamıştır. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Teknoloji pazarında dengeler değişiyor! OpenAI'dan Google’a rakip yapay zekalı tarayıcı

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chromium tabanlı ve yapay zekayla entegre yeni bir web tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Hedef, Google Chrome’un hâkimiyetine son vermek ve reklam pazarında...

Gmail kullanıcılarına uyarı: Milyonlarca hesap tehlikede

Dünyanın en güvenli platformları arasında yer alan Google ve Gmail, gelişmiş spam filtreleme sistemleri ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) gibi güvenlik önlemleriyle kullanıcılarını k...


X (Twitter) yine çöktü! Milyonlarca kullanıcı erişim sorunu yaşıyor...

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) erişim sorunu yaşandığı bildirildi. Kullanıcıların, X uygulamasına erişim sağlamakta güçlük çektiği ifade edildi.Son zamanlarda sıklıkla ...

Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi

"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...


Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti

Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...

İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?

Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...


Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek

Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.

Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor

Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.


‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor

Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Pınar Deniz'den Ayşe Barım kararı: Menajerlik şirketinden ayrıldı!

Gezi Parkı soruşturmasında tutuklanan Ayşe Barım’ın kurucusu olduğu ID İletişim ile yollarını ayıran Pınar Deniz, ajansın internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından kaldırıldı. Ünl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sadece bu 6 kuralı hayatınıza sokun yeter

Kilo vermek artık sancılı diyetlere bağlı değil; uzmanlar, sadece hayatınıza katacağınız 6 basit kuralın zayıflama sürecinde mucizevi fark yaratabileceğini söylüyor. Düşük karbonhidrat, keto, aralıklı oruç veya şekersiz beslenme... Birçoğumuz hayatımızda en az bir kez kilo vermek için popüler diyetleri denemiştir. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR