Yukarı
     SON DAKİKA     

Eski CHP Lideri Altan Öymen'e Veda

196543

Savcıdan liselilere sosyal medya uyarısı

17 Aralık 2017 14:22

Bursa Cumhuriyet Savcısı Murat Bağlamaç, liselileri sosyal medya kullanımı konusunda uyardı. 

Bursa Cumhuriyet Savcısı Murat Bağlamaç, liseli gençlere uyarıda bulunarak, “Sosyal medyada tanımadığınız insanlarla özel hayatınıza ilişkin bilgi ve fotoğraf paylaşmanız psikolojinizi bozabilir, yaşamınızı etkileyebilir” dedi.

Bursa merkez Nilüfer ilçesi Turhan Tayan Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencileri Bursa Adliye Sarayı’nı ziyaret etti. Bursa Adliye Sarayı Konferans Salonu'nda öğrencilerle bir araya gelen Bursa Cumhuriyet Savcısı Murat Bağlamaç, gençlerin kadın cinayetleri, dolandırıcılık, duruşmalarda sanıklar ile müştekilerin davranışları, internette olumlu-olumsuz yazışmaların yaratabileceği sıkıntılar, Adli Tıp Kurumunda otopsilerin nasıl yapıldığı gibi çeşitli konularda yönelttikleri soruları yanıtladı. Bir öldürme olayı ardından sanığın takım elbise giyip, kravat takarak hakim önüne çıkması halinde yasaya göre ‘İyi hal’ indiriminden yararlanabileceğini belirten Cumhuriyet Savcısı Murat Bağlamaç, şöyle dedi:

"Bir cinayet zanlısı duruşmaya gelirken kravat takar ve takım elbise giyer, başını da öne eğer. Hakim, duruşmada toplanan deliller ve sanığın karşılarındaki durumu karşısında 'İyi hal' uygulayarak, cezasından TCK’nın 62. maddesine göre takdiren 1/6 oranında indirim yapabilir. Tabii ki vahşice işlenen, örneğin Özgecan Aslan’ın cinayetinde sanık ne kadar kravat ve takım elbise giyse de iyi hal indirimi yapılmaz."

Bağlamaç, otopsi konusundaki sorular üzerine, "Şüpheli ölümler veya diğer ölümler sonucunda Adli Tıp morguna kaldırılan cesetler üzerinde kafa ve göğüs açılarak gerekli parçalar alınarak otopsi yapılır” dedi.

1-110.jpg
Bursa Cumhuriyet Savcısı Murat Bağlamaç

PAYLAŞIMLARA DİKKAT

Günümüzün en etkin görüşme araçlarından birinin internet üzerinden yazışmaların olduğuna dikkati çeken savcı Murat Bağlamaç, şöyle konuştu:

“Gençler, sosyal medya hesaplarından kendi aralarında veya  yazışırken tanıştıkları kişilerle özel hayatlarına ilişkin bilgiler ve görseller paylaşırken çok dikkatli olmalısınız. Bazı kötü niyetli kişiler paylaştığınız görselleri kullanıp şantaj ve tehditte bulunabiliyor. Paylaşımlarınızın sonu bazen hüsran olabilir. Kız veya erkek daha sonra yaşadıklarını ailesiyle paylaşıyor ama iş işten geçmiş oluyor. Böyle şikayetler bize çok geliyor. Bilgiyar ve cep telefonunuzdan sosyal medya hesaplarınıza girecekseniz, güvenlik ayarlarını mutlaka kontrol edin. Eksiğiniz olursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Bürosu’ndan konu hakkında bilgi alabilirsiniz."

TELEFONLA DOLANDIRICILIK

Telefonda kendilerini savcı ya da polis gibi tanıtarak yapılan dolandırıcılıklara da dikkat çeken  Savcı Murat Bağlamaç, “Kendilerine savcı ve polis olarak tanıtan kişiler, çeşitli bahanelerle insanları dolandırıyor. Hiçbir zaman polis ve savcı insanlardan para ve ziynet eşyası istemez. Sizler ve ebeveynleriniz böyle dolandırıcılık konularında dikkatli olmalısınız. Böyle bir dolandırıcılıkta hemen emniyet güçlerine haber veriniz” dedi.

Öğrenim gördükleri lisede eşit ağırlıklı eğitim aldıklarını söyleyen öğrenciler, Hukuk fakültesinin de tercih edebilecekleri fakülteler arasında olduğunu, bu nedenle öğretmenlerinin girişimi sonrasında adliyeye gelerek hukukla ilgili bilgiler aldıklarını anlattı. Öğrenciler, daha sonra Bursa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmaları izledi.

DHA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Teknoloji pazarında dengeler değişiyor! OpenAI'dan Google’a rakip yapay zekalı tarayıcı

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chromium tabanlı ve yapay zekayla entegre yeni bir web tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Hedef, Google Chrome’un hâkimiyetine son vermek ve reklam pazarında...

Gmail kullanıcılarına uyarı: Milyonlarca hesap tehlikede

Dünyanın en güvenli platformları arasında yer alan Google ve Gmail, gelişmiş spam filtreleme sistemleri ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) gibi güvenlik önlemleriyle kullanıcılarını k...


X (Twitter) yine çöktü! Milyonlarca kullanıcı erişim sorunu yaşıyor...

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) erişim sorunu yaşandığı bildirildi. Kullanıcıların, X uygulamasına erişim sağlamakta güçlük çektiği ifade edildi.Son zamanlarda sıklıkla ...

Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi

"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...


Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti

Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...

İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?

Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...


Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek

Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.

Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor

Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.


‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor

Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Reynmen para atılmasına sinirlendi!

Reynmen lakaplı Yusuf Aktaş, sahnesine para atılmasına sinirlendi. Önceki akşam Kıbrıs'ta bir mekanda izleyici karşısına çıkan rapçi, "Para atma olayı nerden çıktı? Çıkışta seninle görüşe...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit, pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR