Yukarı
     SON DAKİKA     

Eski CHP Lideri Altan Öymen'e Veda

194463

'Casus bitkiler' geliyor

25 Kasım 2017 09:10

DARPA’nın kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlerin yanı sıra elektromanyetik sinyalleri de tespit edilmesi amacıyla bitkilerin kontrolü üzerinde çalıştığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA), bitkileri, genetiğiyle oynayarak, potansiyel tehlikeler hakkında bilgi toplayacak birer gözetleme sensörü haline getirmek istediği öğrenildi.

DARPA’nın üzerinde çalıştığı Advanced Plant Technologies (APT) adlı programının amacının, ‘kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlerin yanı sıra elektromanyetik sinyalleri de tespit edilmesi amacıyla bitkilerin kontrolü ve fizyolojilerinin yönetimi’ olduğu belirtiliyor.

DARPA’nın Amerikan hükümetinin ihale ve proje sitelerinden birinde yayınladığı bilgiye göre projenin mimarları, belli uyarıcılara karşı hassas olan ve sinyalleri belli mesafelere iletebilen ‘sensör bitkiler’ geliştirmeyi, bitkilerin aynı zamanda doğal ortamda birkaç yıl canlı kalabilecek kadar dayanıklı olması amaçlıyor.

 

DARPA, bitkilerin istenen her yere rahat bir şekilde yerleştirilebildiği ve kendi enerjilerini bağımsız üretebildikleri için programın büyük bir potansiyele sahip olacağını tahmin ediyor.

Bitkilere istenen özelliklerin verilmesi için genleriyle oynanması planlanıyor. Pentagon projeye çeşitli branşlardan uzmanları da katmayı hedefliyor. Şu an bu amaçta hangi bitkilerin kullanılacağını açıklamayan kurum, ölçülecek dış etkenlerden de bahsetmiyor.

Programın potansiyel katılımcılarından, kendilerinin uygun bulduğu bitki türlerini ve bu bitkilerin tespit edebileceği tehlikeleri içerecek teklifler sunması isteniyor.

(T24)

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Teknoloji pazarında dengeler değişiyor! OpenAI'dan Google’a rakip yapay zekalı tarayıcı

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chromium tabanlı ve yapay zekayla entegre yeni bir web tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Hedef, Google Chrome’un hâkimiyetine son vermek ve reklam pazarında...

Gmail kullanıcılarına uyarı: Milyonlarca hesap tehlikede

Dünyanın en güvenli platformları arasında yer alan Google ve Gmail, gelişmiş spam filtreleme sistemleri ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) gibi güvenlik önlemleriyle kullanıcılarını k...


X (Twitter) yine çöktü! Milyonlarca kullanıcı erişim sorunu yaşıyor...

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) erişim sorunu yaşandığı bildirildi. Kullanıcıların, X uygulamasına erişim sağlamakta güçlük çektiği ifade edildi.Son zamanlarda sıklıkla ...

Çin'in yapay zekasına siber saldırı darbesi

"R1" adını verdiği açık kaynak kodlu akıl yürütme modelini bir sohbet robotuna entegre eden uygulama, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI'ın muadili "o1" modeline kıyasla çok daha düşük mali...


Telegram'ın geliri 1 milyar doları geçti

Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, uygulamanın üç yıl önce para kazanma modeline geçmesinden bu yana ilk defa kara geçtiğini ve bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir...

İkinci El Telefon Almak Güvenli Mi?

Akıllı telefonlar teknolojinin vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu güçlü, cep boyutundaki bilgisayarlar taksi çağırmaktan yerel doktorumuza danışmaya kadar her şeyi yapmamızı sağlıyo...


Instagram'dan büyük yenilik: Profil fotoğraflarında yeni seçenek

Instagram, kullanıcıların profil resimlerini daha sanatsal ve stilize hale getirebilecek bir yapay zeka (AI) görüntü oluşturma özelliğini test etmeye başladı.

Google'dan "çıplak fotoğraf" önlemi: Paylaşımlara "kasis" getiriliyor

Bu özellik açıldığında, çıplaklık içerebilecek fotoğrafları görüntülenmeden önce tespit ediyor ve kişilerin görüntülemek istediğinden emin olup olmadığını kontrol etmek için "kasis" ekliyor.


‘Akıllı Köy’ ödüle doymuyor

Yapay zekâlı sulamadan robot atölyesine kadar teknolojiyle donatılmış ‘Akıllı Köy’ü kuran Tülin Akın, ‘sosyal girişimcilik’ temasıyla verilen 5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi oldu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Reynmen para atılmasına sinirlendi!

Reynmen lakaplı Yusuf Aktaş, sahnesine para atılmasına sinirlendi. Önceki akşam Kıbrıs'ta bir mekanda izleyici karşısına çıkan rapçi, "Para atma olayı nerden çıktı? Çıkışta seninle görüşe...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit, pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR