Yukarı
100841

Batı Nil Virüsü Nedir?

23 Aralık 2011 13:24

İlk kez 1937 yılında Uganda’nın Batı Nil bölgesinde bir insandan izole edilen bir virüstür. Bu virüsün ana rezervuar (taşıyıcısı) kuşlardır.

Geçen yıl İsviçre’de bu yılda Yunanistan’da görülmeye başlayan, hatta Manisa’daki ölümlerinde nedeni olduğu konusunda kuşkular bulunan ‘Batı Nil virüsü (West Nile Virus)’ hakkında bilgi almak üzere Vera Pest Kontrol Servisi’nden böcek uzmanı Derya Ulaşoğlu’na sorular yönelttik.

- Batı Nil virüsü nedir?

45-50 nm büyüklüğündeki bu virüs Flaviviridae familyasının Flavivirus cinsine aittir. Bu virüsün ana rezervuar (taşıyıcısı) kuşlardır. Bu kuşlardan kan emen özellikle sivrisinek ve keneler bu virüsü alarak insana ve diğer bazı memelilere taşıyor.

- Hangi ülkelerde görülür ve nasıl yayılır?

Cezayir, Fas, Romanya, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti , Tunus, Rusya, İsrail’de görülmüştür.Amerika’da is New York şehrinde 1999 yılında 62 vaka ile başlamış ve hızla diğer eyaletlere yayılmıştır. Başladığı yıl New York, New Jersey ve Connecticut’ eyaletlerinde 7 insan, 6 at ve yüzlerce kuş ölmüştür. Bunlar göçmen kuşlarla yayılabildiği gibi uçak içinde ve eşyalar arasında da taşınabiliyor.

- İnsandan insana geçiş nasıl olur?

Nadirde olsa kan ve organ nakli, hamile kadından bebeğine, süt emziren anneden bebeğine geçebiliyor.

- Isırıktan sonra belirtiler ne zaman başlar?

Belirtiler 2-15 gün içinde çıkıyor. Genel olarak 1-6 gündür.

- Bu virüse karşı aşı varmıdır?

Atlar için aşı geliştirilmiştir. İnsan ve köpek, vs. için yoktur.

- Amerika’da vaka sayısı nedir ?

2009 verilerine göre Amerika ve Kanada’da 30.000 kişi bu virüsü almış, bunlardan 1000 kişi ölmüştür. Ölüm oranı insanda ortalama % 3-15’dir;ancak atlarda ölüm oranı %30’lardadır.

- Hangi yaş grubu risk altındadır?

Vakalar izlendiğinde 50 yaş ve çok üzeri yaş grubu dağılımı mevcut. Manisa’da genç değilde orta yaş üstü insanların hastalanması dikkat çekicidir. Yine de tüm yaş grubu insanlar dikkat etmelidir. Örneğin Amerika’da farklı yaş grubunda (örneğin 6 yaş) nadirde olsa vakalar vardır.

- Ne tip belirtiler vardır, tedavisi varmıdır?

Bu virüse özgü spesifik belirtisi yoktur. Ani başlayan ateş, kas ağrısı, bulantı, yorgunluk, halsizlik, kızarıklık, kusma, İshal, nörolojik problemler, hafıza kaybı, koma, lenf bezlerinde şişme, boyun tutulması, oryantasyon bozukluğu, birbirine karıştırma durumu, menenjit vs. görülebilir. Spesifik tedavisi yoktur. Destek tedavisi yapılması gerekir.

- Hangi sivrisinek ve kene türleri taşıyor?

Amerika’da 21 farklı sivrisinek türünün taşıdığı tespit edilmiştir. Özellikle ‘Culex pipiens’ çok önemli vektör olarak öne çıkıyor. Bu sivrisinek türünün kan emmek için kuşları tercih etmesi de önemli faktördür.

- Hangi kanatlılar taşır?

Karga, ördek, güvercin, martı başta olmak üzere çok çeşitli kuş türleri ve tavuk bu virüsü taşıyabiliyor.

- Diğer memelilerde durum nedir?

Koyun, hamsters, fare ve bazı maymun türlerinde görülürken domuz, köpek, tavşan virüse dayanıklılık gösterebilmekte hatta simptom bile oluşmuyor. Buna rağmen çok sık olmasada belirti gösteren köpek ve kedi vakaları vardır.

- Manisa’da salgın gibi artış olmaması nedeniyle nil virüsü olmadığı düşünülüyor, siz ne düşünüyorsunuz?

Bana göre bu sayı artmasada ‘batı nil virüsü’ olmuş olabilir. Amerika’daki verilerde bu sonuca ulaşmak mümkün. Amerika’daki verilerde Connecticut eyaletinde 1999-2009 yılları arasındaki vaka sayısı 69, sadece 2008 yılında 8 vaka varken, 2003 yılında 17 vaka var.2009 ‘da hiç görülmemiş. Bu 69 kişinin üçü ölmüş. Bazı yıllar görülmese de yine sonraki yıllar vaka çıkabilir.

- Amerika’da bu virüse karşı ne tip çalışmalar yapılıyor?

Nitekim Amerika’da Connecticut Agricultural Experiment Station(CAES)’ 1998-2009 yılları arasında 1.7 million sivrisinek üzerinde test yapmışlardır. Sadece 2009 yılında 200,000 sivrisinek test yapılmıştır. Sivrisenekler kurulmuş tuzaklar ile yakalanmaktadır. Bunlar her yıl rutin virüs testine tabi tutuluyor. Bu uygulama bizde de vakalar olmasa da başlamalıdır.

- Sivrisineklerin yaşam döngüsü nasıldır, temel özellikleri nedir?

Sivrisineklerin yaşam döngüsü yumurta, larva, pupa, ergin dönemlerinden oluşur. İlk üç aşama sucul ortamda geçerken, ergin sivrisinek karada yaşar. Ergin sivrisinek uçma yeteneğine sahiptir.

Yumurta döneminden ergin olmaya kadar geçen süre 9-14 gündür. Ergin sinek 2-6 ay yaşar. Bir sivrisinek dişisi bir defada türlere göre değişmekle birlikte 35-450 yumurta bırakabilir.

Sivrisinekler yumurtalarını durgun suya bırakırlar. (yosunlu, sığ sular, durgun sular, lağım ve kanalizasyonlar, bataklık ve taban suları, su birikintileri) 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Türkiye'yi terk edip İsviçre'ye taşınan hemşirenin yeni mesleği gündem oldu

Son yıllarda Türkiye'de görülen ekonomik sorunlar, çok sayıda kişinin yurt dışına taşınmasına neden oluyor. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan genç hemşire, Türkiye'den taşındığı ...

İsrail Gazze'deki yardım alanları vurdu: 32 kişi öldü

Gazze’de yardım merkezleri yakınında toplanan sivillere yönelik İsrail saldırılarında en az 32 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı. BM’ye göre bu hafta yardım almak isterken öldürülen...


Açık teraslarda sigara içmek artık yasaklandı

Dünya genelinde sigara ile ilgili caydırıcı önlemler alınmaya devam ediyor. Özellikle AB ülkeleri bu konuda art arda yasal düzenlemeler getirerek sigara alışkanlığını önlemeye çalışıyor. ...

İsrail ve Suriye ateşkes konusunda anlaştı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara'nın ateşkes konusunda anlaştığını duyurdu.  Barrack, b...


Kırgızların 58 milyon dolar borcunu sildik

Türkiye’yi adada ‘işgalci’ ilan eden, KKTC’yi yok sayan Kırgızistan ile ‘Borç Silme Anlaşması’ imzalandı. Muhalefet, “Böyle ilkesiz dış politika olmaz” dedi. Türkiye Temmuz 2012’de Kırgız...

Çin'in herkesten sakladığı projesi gündem oldu

Çin'in kapalı kapılar ardında geliştirdiği bir projenin detayları, dünyayı ayağa kaldırdı. İddiaya göre Çin, genetik mühendislik projeleriyle insan fizyolojisini değiştirdiği ve zihinsel ...


Türkiye İsrail'i kağıtta kınadı ancak yaptırıma yanaşmadı

Bogota’da düzenlenen Lahey Grubu zirvesinde İsrail’in saldırılarına karşı yaptırım paketi hazırlandı. Türkiye’nin kınama bildirisini imzaladığı ancak İsrail’e silah ambargosu içeren belge...

Trump'a ‘kronik venöz yetmezlik’ teşhisi konuldu

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump'a "alt bacaklarında hafif şişlik" fark etmesinin ardından yapılan muayene sonrası "kronik venöz yetmezlik" teşhisi konulduğu...


Almanya’daki Türk Konsolosluklarına telefonla giriş yasaklandı

Almanya genelinde hizmet veren Türkiye Cumhuriyeti Başkonsoloslukları ve Konsolosluklarında yeni bir uygulama hayata geçirildi. Artık vatandaşlar, cep telefonlarıyla konsolosluk binaların...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Somer Sivrioğlu 25 yaş küçük sevgilisiyle havuzda aşka geldi

Somer Sivrioğlu 25 yaş küçük sevgilisi Tilbe Uslu ile tatil pozlarını paylaştı. İkili havuzda birbirlerine karpuz yedirip aşka geldi. MasterChef Türkiye'nin sevilen jüri üyelerinden Somer...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıvı kaybı böbreklerde hasara yol açıyor

Sıcak havalarda böbrek sağlığının daha fazla dikkat gerektirdiğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Merve Aktar, “Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte terleme yoluyla ciddi miktarda sıvı kaybı yaşanır. Bu durum, böbreklere gelen kan akımının azalmasına ve atık maddelerin yeterince süzülememesine neden olabilir’’ dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR