Yukarı
419637

Göğsünüzü soğuktan koruyun

21 Ocak 2025 08:45

Kış aylarında kalp ve akciğer hastalıklarına bağlı hastane başvuruları ve yatışları artıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, ‘‘Ani kalp krizine ya da kalp krizini taklit eden göğüs ağrılarına yol açabilen soğuk hava, solunum yollarında da enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırıyor’’ dedi.

Son zamanlarda solunum sistemiyle ilgili şikayetler sık görülüyor. Bunda soğuk havaların da etkili olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. İşte açıklamaları…

Ali Vefa Öztürk

Hangi sorunlar oluşur?

Son zamanlarda artan grip, Covid-19 gibi viral hastalıkların getirdiği hırıltı, nefes darlığı, geniz akıntısı, öksürük gibi birçok şikayet ilerlerse göğüs hastalıklarına yol açabilir. Eğer bunlar tedavi edilmez veya göz ardı edilirse; solunum yollarında kronik iltihaplanma olabilir.

Grip ve Covid-19 gibi hastalıklar, özellikle astım ve KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilir.

Bu durum, zatürre ve akut bronşit gibi akciğer enfeksiyonlarının artmasına yol açabilir.

Ayrıca, bronş duvarlarının iltihaplanma ve enfeksiyon nedeniyle genişlediği bronşektazi gibi hastalıklarda enfeksiyon riski daha da yüksektir. Ciddi akciğer hastalıkları gelişebilir.

Yine kış aylarında kaslar sıkışır ve hastalar nefes darlığı gibi sorunlar yaşayabilir. Bu hastalıkların herhangi belirtisi varsa; örneğin astım hastalarının nefes darlığı artmışsa, koyu yeşil renkli balgam çıkıyorsa ya da uzun süren göğüs ağrıları, üç haftayı geçen öksürükleri varsa mutlaka göğüs hastalıkları hekimine başvurulmalıdır.

Kronik hastalığınız varsa dikkat!

Akciğeri etkisi altına alarak zatürre ve bronşite yol açabilen grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonları, KOAH veya astım gibi kronik hastalıkları olan kişilerde tetiklenirse, gerekli tedavilerin uygulanması şarttır.

Bronşit ve zatürre durumlarında antibiyotik tedavisi gerekebilir. KOAH ve astım hastalarında bronşların daralmasına bağlı nefes darlıklarını engellemek için nebulizatör tedavisi ve astım ve kronik hastalıkların günlük kontrolü ve şikayetlerin giderilmesi için tercih edilen inhaler tedaviler kullanılabilir.

Dengeli beslenin

Kış aylarında, havaların soğuk ve kapalı olması yalnızca ruh halini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sistemini de zayıflatarak hastalıklara karşı direnci azaltır. Enerji düşüklüğüne bağlı olarak viral enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski artar.

Bu nedenle her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketilmeli, kış mevsimine uygun sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Öğün atlanmamalı ve üç öğün beslenme ihmal edilmemelidir. Protein ve karbonhidrat dengeli alınmalı, yeterli su tüketilmelidir.

Hareketsiz kalmayın

Havaların soğuması sporu bırakmak için bir sebep olmamalıdır. Kapalı alanlarda veya vücudu soğuktan koruyan doğru kıyafetlerle açık havada spor yapılabilir.

Egzersiz yaparken terledikten sonra kıyafetlerin değiştirilmesi önemlidir. Soğuktan korunmak için atkı ve maske kullanılabilir.

Kimler risk altında?

Özellikle kronik kalp ve akciğer hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği veya organ nakli geçirmiş kişiler, kış aylarında daha dikkatli olmalıdır.

İlaçlarını düzenli kullanmaları, hasta kişilerden uzak durmaları, soğuk havalarda uygun kıyafetler giymeleri, atkı kullanmaları ve hijyen kurallarına daha fazla özen göstermeleri gerekir.

Ne zaman doktora başvurulmalı?

Eğer grip ve nezle belirtileri; burun akıntısı, geniz tıkanıklığı ya da ateş varsa, bazı tedbirler alınmalı ve gerekirse soğuk algınlığı tedavisi uygulanmalıdır. Ancak, tedaviye rağmen iyileşmeyen şikâyetler varsa, mutlaka bir kulak burun boğaz ya da göğüs hastalıkları uzmanına görünmek gerekir.

Kapalı alanlarda maske takın

Başta kronik akciğer hastalığı olan kişiler olmak üzere herkes, özellikle kapalı alanlarda uzun süre vakit geçirmekten kaçınmalı, bulundukları ortamları ara ara havalandırmalı. Tabii el hijyenlerine de çok dikkat etmelidir.

Kapalı yerlerde uzun süre kalınacaksa maske kullanılmalıdır. Maskeler düzenli olarak değiştirilmeli; 3 saatten fazla takılmamalıdır.

Açık havada maske kullanımına ise gerek yoktur ancak açık alanlarda futbol maçları gibi yakın temas gerektiren aktivitelerde maske takılabilir. Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

119 ülkede görüldü, yayılıyor: Milyonlarca kişi tehlikede!

Hiçbir sınır tanımadan hızla yayılan tehlike, uzmanları bile alarma geçirdi. Görüldüğü ülke sayısı 100’ü aştı, vaka sayıları tırmanıyor. DSÖ ilk kez kapsamlı bir tedavi kılavuzu yayımladı...

Soğuk su içmek bizi hasta eder mi?

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Candevir, kavurucu sıcaklarda sıvı kaybına karşı su tüketiminin önemini vurgu...


Kalbiniz kaç yaşında?

“Kalbin biyolojik yaşı” takvim yaşından farklı olarak kalbin yaşlanma hızını gösteren bir kavramdır. Yani kalbin yaşı, kalbin kaç kere attığıyla değil, nasıl attığıyla ölçülür. Bazen 40 y...

Beyniniz ne durumda?

Günümüzde yaşam süresi uzasa da buna paralel olarak alzheimer, parkinson gibi hastalıklar da artıyor… Pek çok insan 70-80’lerinde bunama sorunu yaşıyor. Dolayısıyla günümüzde ‘longevity’ ...


Tehlikeli yükseklik: Gizli hipertansiyon

Tansiyonu olduğunu bilmeyen milyonlarca kişi, kalp krizi ve felç riskiyle yaşadığının farkında değil. Tansiyon değeriniz normal olsa bile gizli hipertansiyonunuz olabilir. Özellikle sabah...

Yorgun, gergin, huzursuz musunuz? Nedeni bu olabilir

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun su ihtiyacı da yükseliyor. Uzmanlar, yeterli su tüketiminin sadece fiziksel sağlık için değil, ruhsal denge ve stres kontrolü açısından ...


Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyonun yalnızca yaşlıları değil, genç bireyleri de tehdit ettiğini vurguladı. 40 yaş altındaki bireylerde hipertansiyon oranının yüzde 9 ila...

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var?

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç...


Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Farah Zeynep Abdullah'tan 'Sperm bankası' itirafı

Çocuk istediğini söyleyen Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, yaptığı bir röportajda "Babam sperm bankasından çocuk yapabilirsin diyor" itirafında bulundu. Oyunculuğunun yanı sıra sosyal medya ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

119 ülkede görüldü, yayılıyor: Milyonlarca kişi tehlikede!

Hiçbir sınır tanımadan hızla yayılan tehlike, uzmanları bile alarma geçirdi. Görüldüğü ülke sayısı 100’ü aştı, vaka sayıları tırmanıyor. DSÖ ilk kez kapsamlı bir tedavi kılavuzu yayımladı. Her yıl milyonlarca insan sivrisineklerin taşıdığı virüslerle enfekte oluyor. Sağlık uzmanları tehlikenin kapda olduğunu söylerken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise bu tehdide karşı tarihinde ilk kez harekete geçti.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR